PwC: Aversiunea băncilor faţă de riscuri ar putea întârzia relansarea economică în România

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 aprilie 2010

Riscul de credit este perceput de către managerii din Româ-nia drept principala ameninţare pentru sistemul bancar, existând îngrijorarea că aversiunea instituţiilor de credit faţă de riscuri va întârzia relansarea economică, potrivit unui studiu CSFI şi PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Perspectivele pentru sistemul bancar din România par a fi dificil de prognozat. Au fost exprimate temeri cu privire la fragilitatea economiei şi la impactul creditelor neperformante şi a scăderii profitabilităţii asupra băncilor. O altă îngrijorare este legată de faptul că aversiunea băncilor faţă de riscuri va întârzia relansarea economică", se arată într-un comunicat al PwC, citat de Mediafax.

Concluziile au apărut într-un studiu realizat de către Centrul pentru Studiul Inovaţiei Financiare (CSFI) în asociere cu PwC, la care au participat 13 manageri de top din sistemul financiar autohton.

Unii respondenţi au considerat că, în cazul unei situaţii extreme, sistemul bancar va beneficia de sprijin din partea guvernului, alţii fiind preocupaţi de faptul că acesta ar putea afecta responsabilitatea managementului băncilor. Nevoia unui sis-tem de management al riscului mai performant este văzută ca fiind urgentă, împreună cu elaborarea unor reglementări suplimentare, pentru ca sistemul bancar să fie mai bine pregătit în gestionarea noilor provocări generate de criză.

"Sistemul bancar românesc a evitat faza iniţială a crizei financiare de la sfârşitul anului 2008. Cu toate acestea riscul de credit devine o preocupare majoră pentru băncile româ-neşti, pe măsură ce recesiunea va duce la un număr din ce în ce mai ridicat de insolvenţe şi falimente printre companiile locale. Băncile anticipează deteriorarea în continuare a calităţii portofoliului de credite şi sporirea provizioanelor pentru credite neperformante, ceea ce s-ar putea transforma în pierderi reale pentru creditori", a declarat Dan Iancu, Partener, Servicii de Consultanţă, PricewaterhouseCoopers România.

La nivel global, raportul intitulat "Banking Banana Skins" a indicat faptul că "politizarea băncilor", ca urmare a intervenţiilor de salvare şi a operaţiunilor de preluare de către stat, reprezintă principala ameninţare pentru situaţia financiară a băncilor.

"Este o ironie faptul că deciziile politice sunt percepute ca şi risc în condiţiile în care băncile s-au văzut în situaţia de a fi salvate prin intervenţia statelor. Este evidentă o criză în relaţia dintre bănci şi societate şi vor fi necesari câţiva ani pentru a se restabili încrederea. Până atunci însă, băncile vor opera cu un anumit handicap financiar", a declarat David Lascelles, editorul raportului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb