PwC: Eficienţa energetică, aport în PIB de maxim 7 miliarde de euro

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 martie 2013

PwC: Eficienţa energetică, aport în PIB de maxim 7 miliarde de euro

Cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi. Eficienţa energetică înseamnă reducerea consumului prin diverse măsuri, de la utilizarea de becuri şi electrocasnice cu consum redus de energie, la reabilitare termică a locuinţei şi la realizarea de investiţii în tehnologii moderne, care ajută companiile să producă diverse bunuri cu un consum mult mai redus de energie.

Potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), ţara noastră poate susţine o creştere a PIB de 4-6%, res­pectiv între 5 şi 7 miliarde de euro, fără consum suplimentar de energie, prin valorificarea potenţialului de îmbunătăţire a eficienţei energetice, în perioada 2010 şi 2020. Aceste economii obţinute din reducerea consumului energetic sunt resurse ce intră în economie, de la consum la investiţii care creează locuri de muncă.

Bogdan Belciu, Partener în cadrul PwC România, a declarat, ieri, într-o conferinţă: "România are, în prezent, preţuri energetice sub media Uniunii Europene, însă ne aşteptăm ca nivelul preţurilor să crească pe termen mediu, pe fondul liberalizării pieţei energiei şi al investiţiilor în sector. În aceste condiţii, devine esenţial să se acţioneze asupra consumului prin introducerea unor măsuri de eficientizare, atât la nivelul utilizatorilor casnici, cât al celor industriali".

Domnia sa a precizat că în sectorul producţiei de electricitate pot fi obţinute economii de 1,7-3 miliarde de euro prin programe de eficientizare şi de investiţii, respectiv majorarea producţiei din surse regenerabile, sporirea numărului unităţilor de cogenerare şi eficientizarea unităţilor existente cu randament scăzut. Pe partea de transport şi distribuţie a electricităţii, gazelor şi agentului termic, ţara noastră poate economisi între 1 şi 1,3 miliarde de euro prin investiţii în reducerea pierderilor din reţele.

O economie importantă poate fi obţinută de toate categoriile de consumatori (între 2 şi 3 miliarde de euro) prin măsuri de reducere a consumului de gaze, electricitate şi combustibil.

Aureliu Leca, directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE), a declarat: "România îşi poate reduce cu până la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic până în 2025, dacă va introduce măsuri vizând eficienţa energetică. Cea mai mare parte a potenţialului de eficientizare este în zona consumului: cel din sectorul indus­trial, cel cas­nic, cel destinat transporturilor. În total, până la 5,8 milioane tep".

Gilles Humbert, Preşedintele ARPEE şi al Dalkia România, a declarat: "Eficienţa energetică în toate sectoarele economiei Româ­niei este departe de standardele europene întrucât consumăm de 2,5 ori mai multă energie pe unitatea de PIB decât media Uniunii Europene. Chiar dacă în ultimii ani consumul energetic s-a redus, aceasta nu s-a datorat îmbunătăţirii eficienţei energetice, ci efectelor crizei economice, care a afectat producătorii industriali".

Ca să obţinem această reducere a consumlui de energie, trebuie realizate investiţii costisitoare. Cunos­cutul specialist în domeniul energetic, Virgil Muşatescu a declarat că un studiu comandat, în toamna anului trecut, de Comisia Naţională de Prog­noză arată că este nevoie de investiţii totale de circa 6,4 miliarde euro până în 2020 pentru reducerea cu 20% a consumului final de energie (obiectiv pe care ni l-am asumat la nivel comunitar) faţă de nivelul anului 2005 prin îmbunătăţirea eficienţei energetice. Domnia sa a subliniat că aceste investiţii se recuperează într-un interval mare de timp şi că ţara noastră trebuie să acceseze cât mai multe fonduri europene pentru reabilitarea termică a locuinţelor, retehnologizarea indus­triei şi investiţii în domeniul energetic.

Potrivit unui studiu recent realizat de Eco-gen, reabilitarea termică a tuturor locuinţelor necesită circa 5 miliarde de euro, iar alte cinci miliarde de euro sunt necesare eficientizării sistemelor centralizate de dis­tribuţie a agentului termic.

În toamna anului trecut, Parlamentul European a adoptat o directivă privind eficienţa energetică. Aceasta impune statelor membre adoptarea de măsuri pentru reducerea consumurilor energetice în toate clădirile; promovarea energiilor regenerabile şi a cogenerării de înaltă eficienţă; achiziţii publice eficiente energetic; audituri energetice obligatorii pentru întreprinderile mari; creşterea eficienţei energetice la transformarea, transportul şi distribuţia energiei; exigenţe minime de performanţă pentru producerea energiei; obligaţii de a integra eficienţa energetică pentru autorităţile de reglementare.

În acest context, ABB România, Alstom România, Dalkia România, Elcomex IEA, EnergoBit Group, GDF Suez Energy România, Lafarge România, OMV Petrom, PwC România au luat iniţiativa constituirii Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da nu ar fi mai bine sa ieftiniti energia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb