PwC: România are cel mai mare deficit în colectarea TVA-ului dintre ţările Europei Centrale şi de Est

Ioana Dogaru
Macroeconomie / 19 noiembrie 2015

România are cel mai mare deficit în colectarea Taxei pe Valoarea Adăugată dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, afirmă, joi, PwC, într-un comunicat de presă.

"Conform datelor oficiale ale Comisiei Europene (la nivelul anului 2013 - n. r.), statele membre UE din Europa Centrală şi de Est au printre cele mai mari niveluri de deficit în colectarea TVA-ului (dat de diferenţa dintre veniturile pe care bugetul statului ar trebui să le colecteze din TVA şi veniturile pe care le colectează în realitate) ce se încadrează între 22,4% în Republica Cehă şi 41,1% în România. Restul ţărilor CEE (...) au, de asemenea, niveluri mari de deficit în colectarea TVA-ului, respectiv 24,4% (Ungaria), 26,7% (Polonia) şi 34,9% (Slovacia)", informează PwC.

Potrivit comunicatului, în ultimii ani, câteva ţări CEE, cum ar fi România, Slovacia, Polonia, au iniţiat reforme ale administraţiilor fiscale, precum şi programe de modernizare menite să reducă deficitul de colectare a TVA-ului.

Această problemă comună a regiunii costă bugetele de stat ale celor cinci ţări CEE în jur de 27 de miliarde de euro anual.

Daniel Anghel, lider Impozite Indirecte CEE al PwC, a declarat: "Dacă privim în perspectivă, această sumă este mult mai mare decât totalul veniturilor anuale obţinute din taxe în Slovacia (21,8 miliarde de euro în 2013, conform datelor furnizate de OECD). În economia globalizată de astăzi, în care evazioniştii fiscali îşi pot schimba nestingheriţi ţările de rezidenţă pentru a profita de portiţele legislative, devine esenţial ca ţările CEE să abordeze problema fraudei fiscale împreună, într-un mod coerent şi coordonat. Prin urmare, ţările CEE ar trebui să-şi intensifice schimbul de bune practici şi să conlucreze în lupta împotriva fraudei fiscale şi în reducerea deficitului de colectare a TVA-ului".

El a precizat că schemele de fraudare a TVA-ului folosite în trecut în ţările europene occidentale sunt acum replicate în ţările CEE.

Daniel Anghel a adăugat: "Aşa numitele fraude de tip carusel şi veriga lipsă au fost identificate în ţările CEE în domenii precum: deşeuri de metal, industria agroalimentară, textile, componente IT, telefonie mobilă, imobiliare şi retail. Din acest motiv, am prezentat în cadrul conferinţei de astăzi experienţa diferitelor state membre UE din Europa Centrală şi de Est în lupta cu evaziunea fiscală şi tipurile de măsuri legislative şi instituţionale care au funcţionat cel mai bine în combaterea evaziunii şi creşterea colectării TVA".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb