RADET cere majorarea tarifelor la energie termică cu circa 30%

M.I.
Companii / 25 august 2017

RADET cere majorarea tarifelor la energie termică cu circa 30%

Actualizare 14:47 Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat respinge orice creştere a preţului gigacaloriei

Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat respinge "cu fermitate" orice creştere a preţului gigacaloriei plătit de către populatie, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat precizează: "Principale probleme identificate în legătură cu sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al localităţilor (SACET) în Bucureşti (şi nu numai...):

- "Falimentul" - acumulare datorii urmare cheltuielilor ineficiente şi haosului legislativ

- Viitorul incert al sistemului de termoficare - lipsa strategiei şi a implicarii apl.

- Necesitatea unor investiţii uriase;

- Lipsa controlului transparent al SACET de către Primari şi Consilii Locale - lipsa contractului de delegare şi a indicatorilor de performanţă, etc;

- Nu s-au stabilit zonelor unitare de consum;

- Nu s-a respectat principiul "o clădire un sistem de încălzire";

- Obiectivul legii 325/2006 - accesibilitatea preţurilor la consumatori a rămas în multe localităţi doar pe hârtie

- Nu s-a respectat obligativitatea repartizării / contorizării individuale;

- Au fost ignorate prevederi legale

- Termene - 30 iunie 2006 (HG 933/2004), 30 septembrie 2009 (HG 609 2007) şi probabil va fi ignorat şi 31 decembrie 2016 (Legea 121/2014)

- Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 (Text actualizat la data de 01.02.2014.) Art. 29. - (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.

- Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 (Text actualizat la data de 01.08.2015) Art. 47. - (1) Constituie contravenţie în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei următoarele fapte: b) nerespectarea de către utilizatori a termenelor de achitare a contravalorii serviciilor furnizate/prestate, respectiv a termenelor pentru încheierea acţiunii de contorizare individuală la nivel de apartament;

- Informarea corectă şi completă a beneficiarilor serviciilor de repartizare cu privire la toate aspectele ce ţin de acest serviciu.

- Finanţarea unor campanii naţionale cu privire la aplicarea prevederilor DIRECTIVEI 2012/27/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 25 octombrie 2012 privind eficienţa energetică.

- Clarificarea şi simplificarea reglementărilor referitoare la repartizarea de costuri.

- Aplicarea consecventă şi coerentă a legislaţiei în domeniu. Respectarea principiului: "o cladire- un sistem de încalzire!"

- Stabilirea unor "chei" simple de verificare prin care beneficiarii serviciilor de repartizare să poată controla acest proces.

- Sancţionarea fermă a tuturor acelora care nu respectă reglementarile în domeniu: autorităţi / companii de prestări servicii / consumatori.

- Finanţarea prin programele naţionale a contorizării / repartizării de costuri şi a modernizării / reabilitării instalaţiilor.

- Eliminarea clauzelor abuzive (acolo unde acestea există!) din contractele de repartizare.

NOTĂ- Solicităm adoptarea de urgenţă a unei noi norme de repartizare! Repartitorul nu mareşte costurile... O repartizare greşită şi nesancţionată, sau un inventar incorect şi nesancţionat, sau utilizarea greşită, sau aplicarea greşită şi nesancţionată ... acestea au generat cazuri excepţionale care, pe fondul lipsei de reacţie a autorităţilor, au dus la siţuatia actuală! Nici un sistem nu va funcţiona fără aplicarea coerentă şi consecventă a regulilor!

- Ineficienţa managementului SACET provocată sistematic de lipsa controlului transparent al SACET de către Primari şi Consilii Locale;

- Nu s-a realizat transformarea SACET în societate comercială cu capital 100% municipal, concorm legii, societate căreia CGMB îi încredinţează contractul de delegare şi concesiunea patrimoniului aferent serviciilor, inclusiv cu stabilirea obligaţiilor specifice acestor servicii de interes general - în primul rând realizarea unor indicatori de performanţa?

- Nu s-a introdus contractului de delegare, incluziv a caietului de sarcini prind gestionarea patrimoniului public (infrastructurii serviciului de încălzire centralizată) şi a indicatorilor de performanţă;

- Nu s-a organizat o entitate de reglementare independentă de primarie , cu competenţe delegate de la Consiliile Locale, de a monitoriza indicatorii de performanţă ai SACET şi ai CET-urilor şi de a pregăti, urmări şi reglementa aplicarea strategiei energetice;

- Nu s-a aprobat strategie energetică îin adevăratul sens al conceptului.

- De ce întarzie concesionarea cu aport de capital a serviciilor de încalzire centralizată din Bucureşti, ca fiind singura soluţie strategică care oferă bucureştenilor şansa de a avea servicii de calitate la cele mai mici preţuri date de piaţa acestor servicii?

În faţa acestei situaţii Liga Habitat a facut mai multe demersuri şi a solicitat Consiliului General şi Primarului General să ia măsurile legale. Autorităţile locale nu au făcut nimic de ani de zile. De ce?

Deşi au trecut ani de zile de la elaborarea proiectului de strategie şi de la aprobarea concesiunii, nimic din toate aceste măsuri urgente şi importante nu s-a realizat.

Combinaţia de venituri scăzute, preţuri ridicate la energie şi izolarea inadecvată a locuinţelor dă naştere unor fenomene precum sărăcia, deconectarea de la energie, excluderea socială, ceea ce contravine modelelor sociale europene. Fenomenele de segregare socială au început să ducă deja la transformarea unor zone importante din Bucureşti la ghetouri.

Toate acestea ne determină să considerăm că absolut necesara stoparea cat mai urgenta a prejudiciilor create de acest sistem administrativ, prin schimbarea sa într-un sistem contractual transparent, eficient şi controlat public, în care utilizatorii să aibă un cuvânt de spus".

(M.I.)

-----

RADET cere majorarea tarifelor la energie termică cu circa 30%, potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi discutat la următoarea şedinţă de Consiliu General al Municipiului Bucureşti, citat de Hotnews.

Noile tarife propuse sunt: tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane, la un nivel de 141,17 lei/Gcal (fără TVA); tariful pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar, la un nivel de 80,39 lei/Gcal (fără TVA); preţurile de producere şi distribuţie energie termică la Centrale Termice de cvartal la un nivel de 332,45 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor casnici şi la un nivel de 361,97 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici şi preţurile de producere a energiei termice la Centrală Termică - Casă Presei Libere (CPL) la un nivel de 171,37 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor casnici şi la un nivel de 19566 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici.

Ultima oară când gigacaloria s-a scumpit în Bucureşti, a fost în 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb