RADET şi ELCEN au depus cererile de intrare în insolvenţă

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 septembrie 2016

RADET şi ELCEN au depus cererile de intrare în insolvenţă

Termenele de judecată sunt 5 şi, respectiv, 6 octombrie

-----

Actualizare 17:47 Iohannis: "Ar fi revoltător dacă bucureştenii ar rămâne fără apă caldă sau fără încălzire"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că autorităţile locale din Bucureşti trebuie să rezolve problema apei calde şi a căldurii din Capitală.

El a subliniat că această chestiune este de competenţa autorităţilor locale "proaspăt alese".

"Bucureştenii au ales o nouă echipă ca să rezolve această problemă şi aşteptăm cu toţii să o rezolve. Pe de altă parte, Guvernul este foarte interesat să participe în această rezolvare, aşa că putem să fim optimişti că se găsesc soluţii pentru această problemă. Ar fi revoltător dacă bucureştenii ar rămâne fără apă caldă sau fără încălzire. Acum încep deja nopţile să fie destul de reci", a spus Iohannis.

(M.I.)

---------

Actualizare 13:07 Corina Popescu, Ministerul Energiei: "Alimentarea cu apă caldă în Bucureşti nu va fi întreruptă cel puţin în următoarele şapte zile"

Alimentarea cu apă caldă în Bucureşti nu va fi întreruptă în următoarele şapte zile, în contextul în care ELCEN a identificat fonduri pentru a plăti gazele furnizate de Romgaz, a afirmat astăzi Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

"Am rezolvat problema pentru moment, deci nu vor exista sincope în alimentarea cu apă caldă a municipiului Bucureşti. Situaţia de azi este o rezultantă a blocajului financiar între RADET şi ELCEN de multă vreme, nu este o situaţie de astăzi. Este o problemă complexă, care presupune discuţii şi dialog între toţi factorii implicaţi şi nu se poate rezolva dintr-o singură perspectivă. Trebuie toată lumea să stea la aceeaşi masă", a declarat Corina Popescu, la finalul unei întâlniri cu conducerile Romgaz şi ELCEN, potrivit unor surse din media.

Secretarul de stat a mai făcut apel la calm pentru rezolvarea acestei "situaţii de criză".

Corina Popescu a precizat: "Am găsit posibilitatea să plătim, am identificat resurse financiare la ELCEN pentru a putea plăti gazul. Pe măsură ce vom dezvolta soluţia pe termen lung, vom veni cu clarificări ulterioare".

(I.S.)

----------

Actualizare 11:42 ELCEN: "Alimentarea cu apă caldă în Bucureşti va fi întreruptă marţi, dacă Romgaz opreşte livrarea gazelor"

Alimentarea cu agent termic în Capitală va fi întreruptă marţi, dacă Romgaz nu va mai furniza gaze către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), au declarat, luni seară, pentru Agerpres, surse din cadrul producătorului de energie termică.

"Noi (ELCEN - n.r.) nu avem cu ce plăti gazele de la Romgaz, nu mai avem bani. Dacă Romgaz întrerupe livrarea de gaze, nu vom mai avea cu ce să producem căldură şi apă caldă", au spus sursele menţionate.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:30 Gabriela Firea: "Îi asigur pe bucureşteni că nu se pune problema opririi apei calde"

Primarul capitalei, Gabriela Firea a declarat că nu se pune problema oprii apei calde, ca răspuns la anunţul făcut de Romgaz, potrivit căruia va întrerupe de astăzi livrările de gaze naturale către ELCEN.

"Îi asigur pe bucureşteni că nu se pune problema opririi apei calde. Ar fi o faptă penală. Agentul termic este infrastructura critica naţională", a declarat aceasta.

Referitor la comunicatul Romgaz, care a anunţat că întrerupe de astăzi livrările de gaze naturale către ELCEN, primarul general, Gabriela Firea, a mai precizat: "Având în vedere că Romgaz este în proprietatea statului în procent de 70%, iar ELCEN este în proprietatea statului în procent de 90%, statul român taie gazul statului român, pedepsindu-i pe români. Aceasta este concluzia, pentru ca cele două entităţi Romgaz şi ELCEN sunt în subordinea Guvernului României, au în consiliul de administraţie reprezentanţi ai guvernului României şi unul dintre consiliile de administraţie, cel al Romgaz, a decis să taie gazele către ELCEN, doar pentru că acesta a intrat în insolvenţă, procedură necesară în actuala situaţie economică", a specificat Gabriela Firea.

Totodată, primarul general a explicat că RADET, care este în subordinea Primăriei Generale, a solicitat intrarea în insolvenţă pentru a-i proteja pe locuitorii din Bucureşti, "deoarece ELCEN solicită plata unei datorii istorice care nu este inclusă în contabilitatea Primăriei Generale şi nu aveam nici o formă legală şi nici o justificare să plătim acele penalităţi la penalităţi, exact cum a fost pe timpul bulei imobiliare a creditelor care erau făcute din pix".

În ceea ce priveşte oprirea gazelor furnizate de Romgaz către Elcen, edilul şef a explicat că "ELCEN a mai achiziţionat gaze în perioada anterioară, mai are şi pe stoc, îi asigur pe bucureşteni că nu se pune problema să nu ai aibă apă caldă, conform ameninţărilor din partea Romgaz.

Până la sfârşitul anului, Primăria Capitalei va plăti către RADET, iar RADET va putea face plăţi în continuare către ELCEN şi ELCEN către Romgaz, Distrigaz şi Transgaz suma de 193 milioane lei, adică 42 milioane euro, sume care sunt prevăzute în buget la capitolul subvenţie.

Populatia a platit la zi factura, deci nu are de ce sa fie pedepsita din cauza unor litigii comerciale sau neintelegeri dintre doua companii ale statului. Problema acum este de competenta Guvernului".

În ceea ce priveşte implicarea autorităţii centrale în această situaţie, Gabriela Firea a declarat că Guvernul trebuie să găsească soluţii urgente în acest sens, "iar corespondenţa dintre cele doua instituţii ale guvernului, Romgaz şi ELCEN, să fie făcută fără a mai speria populaţia şi făraă a mai aduce în discuţii bucureştenii care îşi plătesc aceste facturi la zi. Eu am datoria să îi apar pe bucureşteni, nu anumite grupuri de interese, voi merge până la capăt".

Primarul capitalei a mai precizat că e deschisă unui dialog cu premierul României astfel încât să existe o predictibitate în ceea ce priveşte plăţile pe acest circuit al decontărilor între structurile implicate.

"Sunt deschisă dialogului cu premierul României, cu vicepremierii Dâncu şi Borc, am ţinut legătura permanent cu ministrul energiei iar CA Radet a iniţiat, deja, consultări cu reprezentanţii creditorilor, astfel încât să existe o predictibitate în ceea ce priveşte plăţile pe acest circuit al decontărilor între structurile implicate", a concluzionat primarul general.

(L.B.)

-----------

Actualizare 07:35 Romgaz va întrerupe livrările de gaze naturale către ELCEN

Romgaz va întrerupe livrările de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), începând de astăzi, se arată într-un comunicat de presă al companiei, remis redacţiei.

"SNGN Romgaz SA urmăreşte cu preocupare desfăşurarea evenimentelor care decurg din cererile de insolvenţă ale companiilor bucureştene RADET şi ELCEN. În cazul intrării în insolvenţă a ELCEN, Romgaz va înscrie creanţele la masa credală, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Din 27 septembrie 2016, SNGN Romgaz SA este obligată să întrerupă livrările de gaze naturale către ELCEN", transmite Romgaz.

Romgaz precizează că a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către ELCEN aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeşalonare a datoriilor restante ale ELCEN către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni. Datoria actuală a ELCEN către Romgaz este de 319 milioane lei.

"ELCEN ne-a comunicat că nu-şi mai poate onora obligaţiile contractuale începând cu data de 27 septembrie 2016. Clauzele contractuale în vigoare şi experienţa din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluţii şi măsuri care vor putea permite ELCEN să acţioneze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz", se mai arată în comunicatul Romgaz.

Romgaz menţionează că, în calitatea sa de companie de interes naţional, cotată la bursă, are datoria de a proteja, în egală măsură, interesele tuturor clienţilor şi pe cele ale acţionarilor, în deplina respectare a legii şi a angajamentelor contractuale.

Romgaz mai spune: "Recenta decizie care solicită intrarea în insolvenţă a ELCEN Bucureşti fără a informa în prealabil partenerii şi neîndeplinindu-se formalităţile prevăzute în contractele încheiate obligă conducerea Romgaz să acţioneze în limitele mandatului acordat de Consiliul de Administraţie şi acţionari, respectiv de a acţiona în interesul companiei şi a acţionarilor săi şi de a respecta în aceeaşi măsură toţi consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în România. Situaţia critică creată, fără a consulta părţile implicate, necesită decizii de urgenţă care trebuie luate de toate părţile interesate şi, din păcate, aceste decizii nu aparţin în mod singular companiei Romgaz".

Compania mai susţine că, ţinând cont de situaţia nou creată, sprijină orice iniţiativă a părţilor interesate care să conducă la identificarea unor soluţii durabile pentru asigurarea continuităţii furnizării gazelor naturale pe perioada iernii 2016 - 2017.

"Securitatea furnizării este o responsabilitate şi un deziderat continuu al companiei, iar Romgaz şi-a asumat furnizarea a peste 50% din consumul de gaze naturale al populaţiei din România care includ şi 50% din totalul cantităţii de gaze înmagazinate pentru a fi puse la dispoziţie în perioada de iarnă. SNGN Romgaz SA a reprezentat de-a lungul timpului un partener de încredere pentru ELCEN Bucureşti şi, prin intermediul acestei companii, al cetăţenilor din Bucureşti. Am acordat o atenţie sporită acestei relaţii comerciale, asigurându-ne că siguranţa şi continuitatea în furnizare este asigurată chiar şi în cele mai vitrege condiţii meteorologice. Conducerea Romgaz SA urmăreşte cu preocupare evoluţia evenimentelor derulate după intenţia anunţată a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice - RADET Bucureşti de intrare în insolvenţă. Totodată, compania este preocupată şi de rostogolirea acestei decizii asupra activităţii companiei Electrocentrale - ELCEN Bucureşti, unul dintre principalii clienţi ai Romgaz", precizează Romgaz.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

(L.B.)

---------

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) au depus, luni, la Tribunalul Bucureşti, cererile de intrare în insolvenţă, conform unor surse din piaţă, citate de Agerpres.

"ELCEN şi RADET au depus luni la Tribunalul Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă. Termenul de judecată pentru RADET este în 5 octombrie, iar la ELCEN în data de 6 octombrie", au precizat sursele citate.

Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis, pe 22 septembrie, înaintarea cererii de intrare în insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, hotărârea fiind determinată de situaţia financiară a acesteia şi de datoriile înregistrate la furnizorii şi distribuitorii de combustibil, servicii şi produse, situaţie generată, potrivit ELCEN, de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată de la RADET Bucureşti.

Regia Autonomă pentru Distribuţia Energiei Termice (RADET) are o datorie istorică de 3,9 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul de căldură şi apă caldă pentru Capitală. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la rândul său debite în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, sâmbătă seara, că intrarea în insolvenţă a RADET este soluţia legală şi corectă de salvare a acestei entităţi economice, ca şi în cazul ELCEN, şi a dat asigurări, din nou, bucureştenilor, că nu vor fi afectaţi în privinţa furnizării de apă caldă şi căldură

ENGIE: Decizia de intrare în insolvenţă a ELCEN va avea consecinţe negative asupra situaţiei financiare a Distrigaz Sud Reţele

Datoriile totale ale Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) faţă de Distrigaz Sud Reţele, societate deţinută de ENGIE România, se ridică la 155 milioane de lei, iar decizia de intrare în insolvenţă va avea consecinţe negative asupra situaţiei financiare a distribuitorului de gaze, se arată într-un comunicat al ENGIE România.

"ENGIE România, grup energetic care deţine Distrigaz Sud Reţele, prestator al serviciului de distribuţie a gazelor naturale către Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), a luat act, cu surprindere şi profundă preocupare, de decizia Consiliului de Administraţie al ELCEN de a iniţia procedura de insolvenţă a companiei. Această decizie, luată fără consultarea tuturor părţilor implicate, va avea consecinţe negative asupra situaţiei financiare a Distrigaz Sud Reţele, periclitând realizarea investiţiilor necesare exploatării în condiţii de siguranţă a reţelei de distribuţie a gazelor naturale, atât la nivelul Municipiului Bucureşti, cât şi al întregii zone operate de companie", se precizează în comunicat.

Potrivit documentului, valoarea totală a datoriilor exigibile acumulate de ELCEN faţă de Distrigaz Sud Reţele se cifrează în prezent la 155 milioane de lei şi vor creşte semnificativ pe durata sezonului rece.

Compania ENGIE susţine că pe întreaga durată a relaţiei contractuale, Distrigaz Sud Reţele şi-a dovedit, în repetate rânduri, disponibilitatea pentru dialog şi pentru identificarea unor soluţii viabile, cum ar fi reeşalonarea datoriilor ELCEN coroborată cu finanţarea acestora de către acţionarul său majoritar.

"În plus, în ciuda acumulării unor creanţe importante, Distrigaz Sud Reţele a adoptat în permanenţă o atitudine constructivă şi responsabilă, găsind soluţii care să nu aibă nicio consecinţă negativă asupra alimentării cu apă caldă şi căldură a clienţilor RADET", se mai arată în comunicat.

Totodată, compania consideră că singura soluţie durabilă menită să evite falimentul ELCEN şi RADET şi să garanteze, pe termen lung, aprovizionarea cu apa caldă şi căldură a locuitorilor din Bucureşti constă în mobilizarea imediată a unor mijloace financiare importante, atât de către statul român cât şi de Primăria Municipiului Bucureşti.

Grupul ENGIE (fost GDF SUEZ) este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. dna Gabi acum? cred ca va zice despre guvernul de tehnocrati care nu lasa PMB sa faca treaba buna.

    da cineva alt pronostic? 

    1. Pai cum ? Inca nu s-a inteles ???

      Primaria trebuie sa distreze alegatorii !!!! 

      iar Guvernul sa scoata bani ,este treaba lui. 

      Primariile trebuiesc subventionate !!

    In perioada comunista , centralele ELCEN functionau pe pacura , exista si acum rezervoare de pacura si era exclusa intreruperea furnizarii de agent termic din lipsa de combustibil. De ce nu se trece si acum , in perioade de criza , la functionarea pe pacura ? Din comoditate ? Cerem sa se faca publica lista functionarilor din ELCEN , a salariilor si sporurilor pe care le incaseaza acestia.

    Cam ciudata treaba asta , noi consumam caldura dar nu platim, bagam compania in insolventa si pt ca este "infrastructura critica nationala" gata, Romgaz trebuie sa ne dea gaze cat timp dureaza insolventa , 2-3 ani.

    Cum naiba i-au agatat astia pe cei de la Romgaz cu insolventa asta? Nu puteau si ei sa ia gaze de la Gazprom, Petrom sau alta compania privata, si sa-i incalte pe aia cu insolventa si cu "infrastructura critica nationala" ? 

    1. sa nu ii dea dna gaby in judecata, le deschide dosar penal pe persoana fizica

    Hotnews.ro : Criza Radet- Elcen: Cat de mari sunt riscurile ca 1,2 milioane de bucuresteni sa ramana fara apa si caldura la iarna

    Cat de bine intelege Gabriela Firea principiile unei economii de piata si o relatie comerciala intre doua societati 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb