Radu Mazăre, reţinut de DNA pentru conflict de interese, luare de mită şi abuz în serviciu

Alexandru Costea
Anticorupţie / 16 martie 2015

Radu Mazăre, reţinut de DNA pentru conflict de interese, luare de mită şi abuz în serviciu

Actualizare 20:52

Pe lângă conflict de interese, DNA îl acuză pe primarul constănţean Radu Ştefan Mazăre de abuz în serviciu şi că ar fi luat mită 9 milioane euro, prin afaceristul Sorin Strutinsky, de la firme pe care le-ar fi sprijinit la obţinerea de autorizaţii şi la câştigarea unei licitaţii.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (arestat preventiv în altă cauză), acuzat de trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit comunicatului DNA trimis redacţiei, în perioada 2006-2009, Mazăre, ajutat de Strutinsky, a solicitat şi primit circa 2 milioane euro de la reprezentanţii a două firme, ca să le faciliteze emiterea documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de mall-uri, pe care aceste societăţi intenţionau să le dezvolte în Constanţa. Banii ar fi fost transferaţi sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii companiei respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin Sorin Strutinsky.

Mai mult: între 2008 şi 2014, primarul Mazăre, ajutat tot de Strutinsky, ar fi primit de la o societate comercială peste 7 milioane euro după ce i-ar fi asigurat câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În acelaşi timp, între compania respectivă şi Primărie, a fost încheiat un contract de delegare a serviciului de salubrizare pentru 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei (circa 335 milioane euro). Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, acuză DNA.

Procurorii punctează: "Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ştefan, referitoare la:

- impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor,

- modul de estimare a valorii contractului,

- alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată,

- inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanţi,

- tariful de salubritate".

Ca urmare a acestor acţiuni, ar fi fost produs un prejudiciu de 112.557.288,88 lei (în jur de 26 milioane euro), sumă ce constituie un folos necuvenit obţinut de firma beneficiară a contractului.

Totodată, în perioada noiembrie 2006 - 2013, edilul constănţean ar fi participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi societatea controlată de el şi de Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

Nu în ultimul rând, în intervalul noiembrie 2008 - 2012, Radu Mazăre ar fi semnat 13 contracte, acorduri-cadru şi contracte subsecvente între primărie şi o societate comercială, la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

"Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012 etc", detaliază DNA.

Mazăre şi Strutinsky vor fi prezentaţi mâine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(V.B.)

---

Actualizare 20:10

DNA l-a reţinut, în urmă cu puţin timp, pentru 24 de ore, pe primarul din Constanţa, Radu Mazăre, acuzat de conflict de interese.

Edilul a fost reţinut după aproape 8 ore de audieri.

(Valentin Busuioc)

---

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a venit, azi, la DNA, el spunând că a fost chemat în cazul reclamaţiei care i-a fost făcută de ANI şi Horia Georgescu, pentru incompatibilitate şi că este pregătit pentru orice, iar în geanta cu care a venit are trening, o carte, o cruce şi mâncare.

"Nu ştiu ce acuzaţii mi se vor aduce. A mai fost făcută o reclamaţie similară în 2009, a fost anchetată, iar atunci procurorii au spus că totul este în regulă. Acum, probabil pe aceeaşi reclamaţie, îmi vor fi aduse alte acuzaţii", a mai spus Mazăre, la intrarea în DNA.

Edilul a explicat că acest caz are legătură cu faptul că TV Neptun şi Ziarul Telegraf au câştigat anumite licitaţii la Primăria Constanţa. Atât la postul de televiziune, cât şi la publicaţia constănţeană, acţionar este omul de afaceri Sorin Strutinsky. Legătura dintre Mazăre şi Strutinsky este aceea că ambii deţin acţiuni la Hotelul Flora, a adăugat primarul.

"La momentul respectiv, în 2009, cei de la ANI au considerat că este conflict de interese, procurorii au cercetat şi au spus că nu este, acum mi s-a făcut iar o reclamaţie pentru acelaşi motiv", a mai spus primarul Constanţei.

Întrebat dacă se aşteaptă să fie reţinut, Radu Mazăre a spus că, "în viaţă, este bine să fii pregătit pentru orice".

În 6 februarie, Radu Mazăre a fost chemat la DNA Constanţa pentru a i se aduce la cunoştinţă o nouă acuzaţie, de abuz în serviciu, pentru că nu a suspendat din funcţie patru funcţionari ai primăriei trimişi în judecată în dosarul privind atribuirea nelegală de terenuri.

În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că, în 24 octombrie 2008, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a membrilor unei comisii de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, din care făceau parte: primarul Radu Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, Constantin Racu - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

"De la acea dată şi până în prezent, suspectul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea următorilor: Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea", potrivit DNA.

Primarul Radu Mazăre este cercetat de DNA în mai multe dosare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Trening pentru sala de forta ca deh o ia in freza, o carte de tehnici de aparare, crucea sa o pupe inainte de fiecare meci din celula si mincare sa reziste pina a doua zi la spital...

    anticoruptia cu un tip andrei cristian nonpolitist pana in 2006 lucra la termocentrala bagdasar arsenii , regizat de numitul doctora giuglea carmen si numitul procuror simona rusu ca fiind deces de cancer si el inca mai manevreaza la vile si case termocentralele pe gaz /bani incat umbladu-le la bile le-au aruncat casele vilele in aer ,au omorat oamenii anticoruptia chiar si prin mangalia cu dodu stefania .

    au uitat ca GASCANUL de neacsu iulian si pe bani ca se antrena pe bucur marius pana sa intre in m.a.i  

    il obliga anticoruptia demisia afara de la servici pe mazare , el trebuie sa se mai gandeasca si la altii .... il inlocuieste cu unul de'al lor ca el intarise discotecile . venea raj de la bucuresti prin 2008 cu ditamai mingea de fotbal piatra de cocainah la mare litora mamaia , laudaros in strada .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb