RADU ZILIŞTEANU: "Accesul dificil la finanţare - printre principalele probleme ale sectorului imobiliar"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 8 ianuarie 2018

"Accesul dificil la finanţare - printre principalele probleme ale sectorului imobiliar"

Georgescu, APMCR: "După trei semestre de scădere a industriei construcţiilor, sectorul se află în recesiune tehnică"

JLL România: "În lipsa unor turbulenţe politice majore, 2018 va aduce noi investitori în ţara noastră"

Anul 2018 aduce cu el şi probleme în sectorul imobiliar, este de părere Radu Zilişteanu, expert în domeniu, subliniind faptul că, printre principalele probleme, se numără şi accesul dificil la finanţare.

Domnia sa ne-a declarat: "Anul 2017 a fost unul destul de liniştit în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, cu mici fluctuaţii de preţuri, dar nimic senzaţional. În 2018, însă, ne vom lovi de unele probleme, în special de cea a finanţării, deoarece evoluţiile macro-economice indică faptul că inflaţia o să crească, dobânzile bancare se vor majora şi s-ar putea să asistăm la o degradare a cursului valutar leu-euro".

Astfel, accesul la finanţare va fi problematic şi este posibil ca şi cererea solvabilă de pe piaţă să fie mai mică, ne-a explicat specialistul.

De asemenea, lipsa forţei de muncă din construcţii reprezintă, categoric, o mare problemă a acestui sector, a mai spus Radu Zilişteanu, precizând: "După ce s-au resorbit efectele crizei din anii 2007-2008, economiile au început să funcţioneze în Europa de Vest, astfel că are loc acest exod al forţei de muncă calificată spre statele de acolo. Sunt foarte multe necunoscute şi este dificil de spus dacă această criză a forţei de muncă se va acutiza. Este posibil ca, dacă economiile vestice vor merge bine iar cea autohtonă nu va ţine pasul, criza forţei de muncă de la noi să se adâncească".

În ceea ce priveşte preţurile, Radu Zilişteanu consideră că este dificil de estimat cum vor evolua acestea, menţionând, însă, că este posibil ca ele să scadă, pe fondul micşorării cererii solvabile.

Domnia sa a adăugat: "Nu văd nişte evoluţii senzaţionale în ceea ce priveşte preţurile, variaţiile vor fi mici. Nu cred că se va întâmpla ceva spectaculos, nu există fundamente macro-economice care să prezică acest lucru. Sunt tot felul de necunoscute politice şi sociale, astfel încât este greu de spus ce se va întâmpla".

Din punct de vedere economic, anul 2018 va fi unul complicat, a conchis domnia sa.

Claudiu Georgescu, APMCR: "Deşi 2017 se anunţa un an exploziv, statisticile finale vor arăta că nu a fost depăşit pragul de 50.000 de unităţi locative"

Anul trecut, trendul impus de sectorul privat în conformitate cu resursele de care dispunea a continuat şi, deşi se anunţa un an exploziv, se pare că statisticile finale vor arăta că nu a fost depăşit pragul de 50.000 de unitaţi locative nou construite în 2017, ne-a declarat, ieri, Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

"A continuat construcţia indiscipinată a diverselor «cartiere rezidenţiale», fără drumuri de acces şi facilităţi edilitare. Trendul de a cumpăra locuinţe, susţinut şi de banii existenţi în piaţă şi de dobânzile mici, a determinat investiţiile în acest domeniu.

De asemenea, s-a mers în ritm susţinut la clădirile de birouri, cu inaugurări spectaculoase în a doua parte a anului. Nu s-au anunţat, în schimb, prea multe spaţii de retail noi", a adăugat domnia sa.

Investiţiile publice în construirea de noi spitale rămân, încă, la nivel de planuri, iar locuinţele de tip ANL sunt tot mai puţine, mai observă domnul Georgescu.

Preşedintele APMCR a subliniat: "Neîndeplinirea bugetelor de investiţii anunţate la începutul lui 2017 la mai multe ministere denotă o abordare nerealistă a problemelor.

Datele privind autorizaţiile de construire ar indica un nivel similar pentru construcţiile de locuinţe, dar scăderea sumelor alocate pentru programul Prima Casă şi creşterea dobânzilor bancare vor determina o micşorare a ritmului, faţă de anul trecut.

Mai există un pericol similar celui din 2008, acela în care diverşi antreprenori, văzând că sectorul a mers bine în ultimii ani, vor investi fară să aibă competenţe şi susţinere financiară solidă".

Totodată, domnia sa a mai precizat că piaţa de birouri, susţinută şi de ritmul de creştere economică, va căuta să încheie obiectivele începute anul trecut şi să caute noi spaţii pretabile pentru asemenea clădiri de birouri, menţionând că este prevăzut un nivel de creştere similar celui de anul trecut.

Piaţa de clădiri de retail va creşte în ritm scăzut anul acesta, ne-a mai menţionat domnul Georgescu, adăugând că piaţa de greenfield industrial va atinge un prag maxim, deoarece criza de forţă de muncă ieftină şi calificată de la noi din ţară a devenit o realitate cunoscută de investitori.

Claudiu Georgescu ne-a mai spus: "În privinţa investiţiilor statului în construcţii, este clar că ANL-ul va construi mai puţine locuinţe, Prima Casă va avea mai puţini bani şi se va pune accentul pe infrastructura de transport şi, parţial, pe cea edilitară".

După trei semestre de scădere a industriei construcţiilor - date publicate de instituţiile de statistică -, este evident că sectorul se află în recesiune tehnică, iar cauzele nu sunt numai financiare, a subliniat preşedintele APMCR, adăugând: "O imensă şi inutilă birocraţie, atât la nivel local, cât şi la nivel central împiedică dezvoltarea sectorului. Munţii de documente solicitate mai ales pentru programele europene, care de multe ori sunt «plăpumi de acoperire» pentru competenţa funcţionarilor, au devenit lucruri curente".

Totodată, domnia sa consideră că ritmul de plată, mai ales în ceea ce priveşte lucrările din sectorul public, este o altă problemă, observând că băncile, deşi au devenit mai prudente, anul trecut, şi mai atente la investiţii, acordă credite, deşi cu dobânzi mai mari decât cele practicate de băncile din Vestul Europei.

În opinia domnului Georgescu, ar fi necesar un fond de investiţii, garantat de stat, pentru finanţarea infrastructurii sociale, educaţionale şi chiar a celei edilitare, afirmând: "Decât împrumuturi externe, mai bine obligaţiuni şi acţiuni ale propriilor cetăţeni!"

Claudiu Georgescu, APMCR: "Patronatele speră că vor remedia criza forţei de muncă din contingentul de 7.000 de muncitori străini, aprobat pentru anul acesta"

În ceea ce priveşte problema crizei forţei de muncă, preşedintele APMCR consideră că aceasta este rezultanta unui complex de factori, care ţin de climatul economic din ţara noastră. Domnia sa ne-a declarat: "Să fii o industrie în criză trei semestre şi să spui că ai probleme cu forţa de muncă e un paradox? Să ai 49.000 de firme înregistrate cu obiect de activitate în construcţii, din care aproximativ jumătate sunt active, nu este cam mult pentru România? Să ai mai multe firme noi de construcţii înregistrate în 2017 faţă de cele declarate falimentare sau în insolvenţă, nu este un semn de întrebare? Să ai un salariu mediu brut mai mic decât cel al unui şofer de parlamentar sau al unui şofer de la CNAS nu spune nimic? Să ai succes cu reclamele cu «Dorel», inducând în public o anumită mentalitate, fară o reacţie a celor din domeniu sau a autorităţilor, nu este un răspuns la întrebările legate de criza forţei de muncă?".

Claudiu Georgescu evidenţiază că, momentan, patronatele speră că vor remedia "aşa-zisa criză" a forţei de muncă din contingentul de 7.000 de muncitori străini, aprobat pentru anul în curs.

Andrei Drosu, JLL România: "Pe piaţa industrială din ţara noastră, livrările din 2017 sunt estimate la 355.000 metri pătraţi"

Anul trecut a fost remarcabil pentru sectoarele industrial, logistică şi de birouri, atât în ceea ce priveşte dezvoltările de noi proiecte, cât şi în privinţa cererii, consideră Andrei Drosu, consultant Research Department, JLL România.

Andrei Drosu a adăugat: "În ceea ce priveşte retailul, am văzut o încetinire importantă a livrărilor de scheme noi".

Pe piaţa industrială din ţara noastră, livrările din 2017 sunt estimate la 355.000 metri pătraţi, astfel că stocul modern de la noi din ţară depăşeşte borna de trei milioane de metri pătraţi, a mai spus reprezentantul JLL.

În ceea ce priveşte cererea de pe piaţa industrială, la nouă luni, suprafaţa închiriată era aproape egală cu cererea înregistrată în anul 2016 (456.000 metri pătraţi), a mai menţionat Andrei Drosu, cu precizarea că rata de neocupare s-a diminuat foarte mult, ajungând, în Capitală, la sub 5%.

Andrei Drosu ne-a mai declarat: "În Bucureşti, pe piaţa de birouri, proiectele cu finalizare, în 2017, au totalizat aproape 145.000 de metri pătraţi, urcând stocul la 2,5 milioane de metri pătraţi. Cererea s-a menţinut robustă, astfel că anul acesta rata de neocupare a scăzut la 9%, cel mai redus nivel de după 2010".

Pentru 2018, specialiştii JLL România estimează o creştere marginală a ratei de neocupare, fără să depăşească 10%, având în vedere că livrările vor fi mai mari decât anul trecut.

Potrivit JLL, stocul de spaţii de retail din ţara noastră este estimat la 3,05 milioane de metri pătraţi, cu livrări totale de peste 120.000 de metri pătraţi, anul trecut.

Sursele citate apreciază că, în acest an, vor fi mai multe livrări noi decât în 2017, mai ales pe sectoarele de office şi retail.

" Dacă toate proiectele anunţate vor fi duse la bun sfârşit, atunci stocul de birouri din Bucureşti va creşte cu peste 300.000 de metri pătraţi, iar cel de retail din România va fi mai bogat cu 200.000 de metri pătraţi. Pe segmentul industrial, sunt anunţaţi în jur de 120.000 de metri pătraţi, însă estimăm că, în realitate, oferta nouă va fi mult mai ridicată", a mai spus Andrei Drosu.

Potrivit reprezentantului JLL România, în 2017, piaţa de investiţii este estimată la circa 1 miliard de euro, iar în primele nouă luni sectorul de retail a fost vedeta, cumulând 60% din volumul tranzacţionat.

Conform datelor JLL România, în primele trei trimestre ale anului trecut, piaţa de investiţii de la noi din ţară a ajuns la 610 milioane de euro, o valoare cu aproape 44% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară a anului anterior (423 milioane de euro).

"Numărul tranzacţiilor a crescut, dar valoarea medie s-a menţinut la aproximativ 25 milioane de euro. Achiziţiile de clădiri de birouri au reprezentat 25% din totalul tranzacţionat, acestea fiind urmate de segmentul industrial şi hoteluri", a mai spus Andrei Drosu.

Andrei Văcaru: "Ne aşteptăm la un volum de investiţii de peste 1 miliard de euro, în 2018"

JLL România se aşteaptă, anul acesta, la un volum de investiţii de peste 1 miliard de euro, având în vedere tranzacţiile începute în 2017, care vor fi finalizate în 2018, şi proprietăţile care ar putea apărea pe piaţă, ne-a declarat Andrei Văcaru, Associate Director Capital Markets, JLL România.

Reprezentantul JLL România a adăugat: "Cerere din partea investitorilor există pentru toate segmentele de piaţă, dar remarcăm un interes mai accentuat pentru retail.

De asemenea, cererea pentru proprietăţi hoteliere, în România, este în creştere accentuată, trend pe care nu l-am mai văzut, până acum, nici măcar înainte de criză".

Potrivit domniei sale, JLL România previzionează că, în lipsa unor turbulenţe politice majore, 2018 va aduce noi investitori în ţara noastră, continuând trendul din anii 2016 şi 2017.

Andrei Văcaru consideră că decalajul important dintre aşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor, în ceea ce priveşte preţurile, ar putea ţine, în continuare, volumele tranzacţionate sub potenţial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb