Raiffeisen: Activele totale ale sectorului bancar din Europa Centrală şi de Est vor scădea în 2009

A.G.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iunie 2009

Activele totale ale sectorului bancar din Europa Centrală şi de Est (CEE) au crescut cu 25% în 2008, la 1.772 miliarde euro, dar se estimează o scădere a activelor în acest an, din cauza impactului crizei finan­ciare globale, se arată într-un raport publicat, ieri, de analiştii Raiffeisen Bank România. Conform acestuia, sectorul bancar din Europa Centrală şi de Est a crescut într-un ritm mai moderat în 2008 din cauza impactului crizei asupra băncilor din regiune, a creşterii împrumuturilor neperformante şi a lichidităţii reduse. "În timp ce ne aşteptăm ca activele totale din sectorul bancar să scadă în 2009, ultimele noastre estimări sugerează că acestea vor creşte din nou în medie cu 10% , în 2010", afirmă Walter Demel, analist al RZB.

În cele din urmă, colapsul băncii americane Lehman Brother a avut un impact puternic asupra statelor din CEE prin reducerea exporturilor, nivelurile mai scăzute ale investiţiilor străine directe şi diminuarea apetitului pentru risc al investitorilor. În plus, sectorul bancar din regiune a fost afectat de restrângerea lichidităţilor şi majorarea creditelor neperformante, în special în ultimul trimestru din 2008.

Totuşi, măsurile adoptate la summitul G20 de la Londra, în aprilie 2009, au ajutat la întărirea încrederii pe pieţele financiare, astfel încât nici o ţară din CEE nu se află în incapacitate de plată. Măsurile suplimentare adoptate de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi de autorităţile naţionale, au dus la îmbunătăţirea credibilităţii generale a sectorului bancar din Europa Centrală şi de Est. În plus, majoritatea băncile străine active în CEE şi-au reafirmat decizia de a-şi menţine operaţiunile în regiune, inclusiv în ţările percepute ca fiind "ris­cante".

Majorarea creditelor neperformante a fost una din cele mai discutate probleme în sectorul bancar de când actuala criză a lovit statele din CEE. Deprecierea monedelor naţionale, severitatea recesiunii economice şi, prin urmare, creşterea numărului falimentelor şi a şomajului, precum şi declinul preţurilor pe piaţa imobiliară au fost factorii principali care au dus la dezvoltarea creditelor neperformante.

Anul 2008 nu a adus schimbări în topul principalelor bănci din Europa Centrală şi de Est, alcătuit pe baza volumelor de active consolidate la sfârşitul lui 2008. Banca italiană UniCredit este pe locul întâi, cu o cotă de piaţă de 6% , în scădere faţă de 6,4% în 2007. Pe locul doi este banca austriacă Raiffeisen International, cu o cotă de piaţă de 4,7% , urmată de o altă bancă austriacă, Erste Group, cu o cotă de piaţă de 4,4% în 2008.

În viitorul apropiat ar putea avea loc o serie de preluări în sectorul bancar din Europa Centrală şi de Est (CEE), se arată în raportul publicat marţi de analiştii Raiffeisen Bank România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb