Raiffeisen Bank România, profit net de 79 de milioane de euro, în trimestrul trei

E.D.
Bănci-Asigurări / 20 noiembrie 2014

RBI, profit consolidat în scădere cu 45%, la 225 milioane euro, în primele nouă luni

RBI: Pentru 2014, rezultat negativ; pentru 2015, profit consolidat în jurul a 500 milioane de euro

Raiffeisen Bank a realizat un profit net de 79 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2014, în scădere faţă de 86 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată un comunicat al băncii remis redacţiei.

Cu toate acestea, transmite Raiffeisen, trebuie menţionat că în trimestrul al treilea al anului 2013 rezultatele au inclus şi un efect pozitiv excepţional de 12 milioane de euro (eliberarea de pasive fiscale), fără de care profitul net din primele nouă luni ale anului 2014 ar fi indicat o creştere cu 6,7 procente an la an.

Valoarea totală a activelor a crescut până la 5,959 miliarde euro, faţă de 5,681 miliarde euro cât înregistra în trimestrul al treilea al anului 2013. Comparând cifrele aferente aceleiaşi perioade a anului trecut, volumul total al creditelor a crescut cu 4 procente până la 3,917 miliarde euro, iar depozitele au urmat acelaşi trend (+3 procente), ajungând până la 4,286 miliarde euro. Raportul credite/depozite se situează în prezent la 91% (aproape constant faţă de trimestrul al treilea al anului 2013).

"Raiffeisen Bank finanţează în continuare companiile şi persoanele fizice din România, lucru demonstrat de faptul că valoarea creditelor acordate în 2014 a depăşit un miliard de euro (+10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), din care 420 milioane de euro au fost acordaţi segmentului de persoane fizice. Rezultatele băncii sunt remarcabile, dacă luăm în considerare condiţiile dificile ale mediului de afaceri şi creşterea economică lentă. Sunt mulţumit că atragem clienţi noi şi să dezvoltăm în continuare relaţiile cu cei existenţi deja în portofoliul nostru. Acest lucru înseamnă că am reuşit să urmărim principalul nostru obiectiv - de a ne consolida relaţiile pe termen lung cu clienţii noştri", a spus Steven van Groningen, Preşedinte & CEO Raiffeisen Bank.

Rata solvabilităţii Raiffeisen Bank a fost de 18,7% la sfârşitul lunii septembrie 2014. Chiar dacă mediul economic nu a dat prea multe semne de creştere, indicatorii de risc ai băncii s-au îmbunătăţit comparativ cu anul trecut, mai ales datorită portofoliului de persoane fizice, care şi-a îmbunătăţit substanţial comportamentul de plata. Rata creditelor neperformante a scăzut până la 7,4%, comparativ cu 8,0% în septembrie 2013.

Ca rezultat al măsurilor luate de bancă pentru creşterea eficienţei şi diversificarea surselor de venituri, raportul cost/venituri a scăzut până la 56%, faţă de 59%, cât era în trimestrul al treilea al anului 2013.

Clienţii băncii folosesc din ce în ce mai mult canalele electronice pentru tranzacţiile zilnice: numărul utilizatorilor aplicaţiei pentru telefoane mobile smart şi tablete a crescut cu peste 100% comparativ cu datele înregistrate în septembrie 2013 (până la 15,8 mii), iar numărul de utilizatori ai serviciilor de internet banking a crescut cu 21% (până la 103 mii).

Raiffeisen Bank deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii. La sfârşitul trimestrului al treilea al anului 2014, reţeaua Raiffeisen Bank număra 528 de unităţi (faţă de 527 în septembrie 2013), peste 1.100 de ATM-uri şi aproximativ 13.000 de EPOS-uri.

După primele nouă luni ale acestui an, banca avea 5.476 de angajaţi activi, comparativ cu 5.608 în septembrie 2013.

În ceea ce priveşte grupul Raiffeisen Bank Internaţional AG (RBI), acesta a obţinut, în primele nouă luni ale lui 2014, un profit consolidat de 225 milioane de euro, în scădere cu peste 45% faţă de perioada similară a anului trecut.

RBI a generat în primele trei trimestre ale anului 2014 un profit înainte de impozitare de 502 milioane de euro, reprezentând o scădere de 28% sau 194 milioane de euro, an-la-an. Perioada de raportare a fost dominată de tenisunile geopolitice din Ucraina şi de dificultăţile din sectorul bancar din Ungaria.

Profitul după impozitare a scăzut cu 44% până la 259 milioane de euro an-la-an. Profitul corespunzător intereselor minoritare a scăzut cu 16 milioane de euro, până la minus 34 milioane euro.

Datorită creşterii de capital care a avut loc la începutul anului 2014, numărul mediu de acţiuni din perioada de raportare a crescut până la 282,7 milioane (faţă de perioada similară a anului precedent: 194,9 milioane). Acest lucru a condus la un câştig pe acţiune de 0,42 euro, faţă de 1,34 euro în perioada similară a anului precedent.

Venitul operaţional a scăzut cu 3% sau 130 milioane de euro, până la 4,137 miliarde euro an-la-an.

În primele nouă luni ale anului 2014, venitul net din dobânzi a crescut cu 4% sau 117 milioane de euro, până la 2,894 miliarde euro an-la-an.

Cheltuielile administrative generale au scăzut cu 6% sau 135 milioane de euro, până la 2,295 miliarde euro. Raportul costuri/venituri s-a îmbunătăţit cu 1,5 puncte procentuale până la 55,5%.

Cea mai mare parte a cheltuielilor administrative generale o reprezintă cheltuielile cu personalul - în scădere cu 6% sau 78 milioane de euro, până la 1,149 miliarde euro.

Creşterea de 35% a cheltuielilor nete cu provizioanele pentru deprecierea valorii activelor financiare s-a datorat în principal crizei din Ucraina

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cheltuielile nete cu provizioanele pentru deprecierea valorii activelor financiare au crescut în total cu 35% sau 283 milioane de euro. Acest lucru s-a datorat în principal unei creşteri cu 272 milioane de euro a cheltuielilor nete cu provizioanele individuale - la care Ucraina a avut un aport de 227 milioane de euro. Cheltuielile nete cu provizioanele pentru provizioane colective a crescut cu 4 milioane de euro până la 32 milioane de euro. Acest lucru a fost în contrast cu scăderea venitului (cu 7 milioane de euro) din vânzarea creditelor depreciate.

În perioada de raportare, rata creditelor neperformante a crescut cu 0,4 puncte procentuale până la 11,1% în comparaţie cu finalul anului 2013. Creditele neperformante sunt acoperite de provizioane în suma de 6,018 miliarde euro, ceea ce a determinat îmbunătăţirea ratei de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante până la 65,4%, în comparaţie cu 63,1% la finalul anului.

La 30 septembrie 2014, capitalul total al RBI conform Basel III s-a ridicat la 12,333 miliarde euro. Acest lucru corespunde unei scăderi cu 353 milioane de euro faţă de finalul anului 2013, când a fost calculat conform Basel II şi s-a datorat în principal performanţelor negative ale monedelor hrivna (Ucraina) şi rublă (Rusia). În timp ce creşterea de capital de la începutul anului 2014 a determinat un câştig net de capital, rambursarea participaţiei la capital a statului din iunie 2014, în valoare de 1,750 miliarde euro, precum şi rambursarea capitalului de participare privat în septembrie 2014, în valoare de 750 milioane de euro, au avut un efect negativ asupra capitalului de reglementare.

Raportul dintre excedentul de fonduri proprii totale şi cerinţă de capital reglementată a fost de 94,2% la finalul celui de-al treilea trimestru - în comparaţie cu 98,5% la finalul anului 2013 - şi s-a datorat evoluţiei negative a cursurilor valutare. Pe baza riscului total, indicatorul de solvabilitate calculat folosind fondurile proprii de nivel 1 de baza (tranziţional) a fost de 11%, cu o rată de capital totală de 15,5%.

Faţă de trimestrul al doilea, în trimestrul trei, venitul net din dobânzi a scăzut cu 4%, sau 35 milioane de euro, până la 940 milioane de euro. Venitul net din impozite şi comisioane a crescut cu 15 milioane de euro, până la 404 milioane de euro faţă de trimestrul al doilea.

Comparativ cu trimestrul trecut, venitul net din tranzacţionare a crescut de la 28 milioane de euro la 30 milioane de euro. Acest fapt a fost declanşat de o creştere a venitului net din tranzacţiile purtătoare de dobânda din Polonia, Republica Cehă şi România. În Rusia, au fost înregistrate pierderi din evaluare. Prin comparaţie, tranzacţiile valutare au scăzut, mai ales în Rusia şi Ucraina, unde deprecierea masivă a cursului de schimb a determinat pierderi din evaluare la derivative şi poziţii valutare.

Provizioanele pentru pierderile din deprecierea creditelor au crescut cu 80%, sau 228 milioane de euro, până la 515 milioane de euro, trimestru la trimestru. Acest fapt se datorează în principal segmentului Corporate de la nivel de grup şi Ucrainei. În ansamblu, cheltuielile nete cu provizioanele individuale au crescut cu 214 milioane de euro, iar provizioanele colective au crescut cu 15 milioane de euro.

Pierderea consolidată pentru trimestrul trei 2014 a fost 119 milioane de euro, o scădere cu 302 milioane de euro faţă de trimestrul anterior.

"Aşa cum era de aşteptat, rezultatele trimestriale au fost influenţate de efecte extraordinare negative. Criza din Ucraina de Est a avut ca rezultat o creştere semnificativă a costului de risc, iar legislaţia bancară potrivnică din Ungaria a determinat costuri adiacente crescute, în timp ce venitul operaţional a rămas aproape la fel comparativ cu trimestrul trecut. În mare măsură, suntem mulţumiţi de evoluţia business-ului pe pieţele noastre. Motiv pentru care ne aşteptăm să revenim pe profit în anul financiar următor, anticipând un profit consolidat în jurul a 500 milioane de euro," a declarat Karl Sevelda, CEO RBI.

Perspective

RBI estimează că în 2014 creditele şi avansurile către clienţi vor rămâne aproximativ la acelaşi nivel faţă de anul trecut. Banca estimează o nevoie de provizioane nete de aproximativ 1,800 miliarde euro în 2014; cu toate acestea, rezultatele pot fi influenţate negativ de deteriorarea şi mai mare a situaţiei în Ucraina şi Rusia.

În cadrul programului de reducere costuri al RBI, banca intenţionează să reducă cheltuielile administrative generale sub nivelul celor înregistrate în 2012, până în 2016. RBI îşi propune şi un raport cost/venituri între 50 şi 55% până în 2016. Costurile din 2014 sunt estimate a se situa sub nivelul celor din 2013.

Ca o consecinţă a ultimelor evoluţii economice, pentru 2014 se aşteaptă un rezultat negativ. Pentru 2015, RBI estimează un profit consolidat în jurul a 500 milioane de euro. Banca urmăreşte în acelaşi timp şi o rentabilitate a capitalului înainte de impozitare de aproximativ 14% şi o rentabilitate consolidată a capitalului de aproape 11% pe termen mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb