Consorţiul format din "Alpha Finance", "Raiffeisen Capital & Investment" şi "BRD Securities" consideră că misiunea sa este de a realiza în cele mai bune condiţii acest IPO de care piaţa românească de capital are nevoie şi preferă să nu se implice în discuţii în contradictoriu. Totuşi, întrucît articolul menţionat, realizat cu participarea d-lui Petru Prunea, preşedintele SSIF Broker Cluj, lansează afirmaţii neadevărate şi periculoase, considerăm că se impune o clarificare astfel încît investitorii români să rămînă cu informaţiile şi mesajul corect.
Înţelegem din articol că domnul Prunea consideră că acţiunile Transelectrica ar trebui vîndute prin unităţile proprii ale emitentului, logica fiind că dacă investitorii vor putea subscrie numai prin intermediul sindicatului de intermediere (compus din cele trei SSIF membre ale consorţiului mandatat cu realizarea ofertei) nu toţi cei interesaţi ar beneficia de posibilitatea de a cumpăra acţiuni.
În al doilea rînd, domnul Prunea explică faptul că dacă subscrierea se va face numai prin cele trei SSIF acestea vor putea cumpăra acţiuni pe care ulterior să le revîndă la preţuri mult mai ridicate.
Aceste afirmaţii dovedesc o lipsă de inţelegere a componentei operaţionale a unei oferte publice. De ce? Distribuţia acţiunilor prin sediile emitentului nu este permisă de regulamentele CNVM. Mai mult, chiar dacă nu ar fi fost aşa, oricine poate înţelege că accesul investitorilor la aceste acţiuni va fi mult mai uşor prin intermediul celor peste 100 de locaţii ale băncilor Alpha Bank, Raiffeisen Bank şi BRD-Groupe Societe Generale ce acoperă întreaga ţară, decît în cele opt sedii ale emitentului, iar riscurile operaţionale asociate unei astfel de operaţiuni sînt evident diminuate ca urmare a pregătirii şi experienţei în astfel de operaţiuni a lucrătorilor bancari.
A doua problemă ridicată de oponent, deşi evident fără temei, ridică problema transparenţei. Pentru a asigura gradul de transparenţă necesar facem următoarele clarificări pentru public.
Consorţiul s-a angajat să realizeze acest IPO în cele mai bune condiţii pe care piaţa le permite pentru emitent, iar o strategie de genul celei descrise de domnul Prunea ar presupune încălcarea acestui principiu. Specificăm faptul că prin contract, Consorţiul s-a angajat ca SSIF membre să nu cumpere nici o acţiune Transelectrica în cadrul ofertei publice.
În scopul corectei informări a pieţei, Consorţiul precizează că subscrierea în cadrul ofertei publice prin intermediul locaţiilor celor trei bănci presupune doar formularul de subscriere şi dovada plăţii din contul subscriitorului în contul colector (indiferent de banca în care se află contul subscriitorului). Nu este necesară, pentru subscrierea prin cele trei bănci, deschiderea unui cont de brokeraj cu membrii consorţiului. În plus, consorţiul şi-a luat obligaţia să nu aplice comisioane la cumpărare.
Perioada de subscriere va fi de 15 zile calendaristice. Orice persoană poate cumpăra în ofertă, exceptînd SSIF membre ale Consorţiului. În particular, celelalte SSIF de pe piaţă (inclusiv Broker SA) pot cumpăra pe contul propriu al SSIF-ului (pe house) acţiuni în scopul revînzării ulterioare.
În concluzie, modul de des-făşurare a ofertei, preconizat în prospectul de emisiune reprezintă o practică justă şi aplicată oriunde în lume, iar prin întinderea reţelei de dis-tribuţie utilizată de Consorţiu cei interesaţi vor putea cumpăra acţiuni cu comision zero.
În ediţia ziarului "Bursa" de vineri 12 mai a apărut în pagina 5 articolul cu titlul "SSIF-urile băncilor îşi fac simţită puterea" cu referire la Oferta Publică Iniţială (IPO) în pregătire a "Transelectrica" SA. Referitor la declaraţiile domnului Petru Prunea, preşedintele SSIF Broker Cluj, reprezentanţii "Raiffeisen Capital & Investment", ne-au transmis următorul drept la replică, pe care îl reproducem integral mai jos.