BURSA Analytics

Raiffeisen Romania Dividend - cea mai bună evoluţie dintre fondurile de investiţii

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 4 iunie

Raiffeisen Romania Dividend - cea mai bună evoluţie dintre fondurile de investiţii

Raiffeisen Romania Dividend, administrat de Raiffeisen Asset Management, a avut un randament de 6,83%, în perioada 30 aprilie - 30 mai, cea mai bună evoluţie din rândul fondurilor de investiţii din ţara noastră, în intervalul de timp menţionată.

În perioada 1 martie - 30 mai, fondul a avut un randament de 11,7%, de asemenea cel mai bun dintre fondurile de investiţii avute în vedere.

Politica de investiţii a fondului se axează pe plasarea resurselor în acţiuni listate ale companiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o situaţie financiară solidă şi o politică atractivă de distribuţie de dividende, conform documentelor Raiffeisen Romania Dividend.

Astfel, evoluţia bună a unor acţiuni importante de la BVB din ultima lună s-a reflectat în performanţa fondului - OMV Petrom, Banca Transilvania, Erste Bank, Romgaz şi Nuclearelectrica fiind principalele deţineri ale fondului, cu ponderi de 6-8% fiecare, în portofoliu. De asemenea, fondul mai are investiţii în acţiuni Hidroelectrica.

BRD-Groupe Societe Generale, MedLife, Digi Communications, Transport Trade Services, TeraPlast, Transgaz sau Purcari Wineries sunt alte companii în care Raiffeisen Romania Dividend are plasate resurse importante, după cum reiese din documentele fondului.

Banca Transilvania, MedLife şi Digi - între companiile cu evoluţiile cele mai bune, din portofoliul fondului

Acţiunile Banca Transilvania s-au apreciat cu 6,2%, în perioada 30 aprilie - 30 mai, iar titlurile Erste Group Bank, societate listată secundar la BVB şi care deţine BCR, au urcat cu 2%, în acelaşi interval de timp. Instituţia de credit din Cluj a raportat, pentru primele trei luni ale anului, un profit în creştere cu 35% şi urmează să acorde dividende şi acţiuni gratuite. De asemenea, Grupul Banca Transilvania a ajuns la un acord privind achiziţia BRD Pensii, administrator de fonduri Pilon II şi Pilon III.

Titlurile OMV Petrom şi Nuclearelectrica au avut scăderi, în perioada avută în vedere, pe fondul unor corecţii ex-dividend, în vreme ce acţiunile Hidroelectrica, care urmează să acorde dividende, s-au depreciat cu 0,28%, în intervalul 30 aprilie - 30 mai.

Cele mai bune evoluţii le-au avut titlurile companiilor MedLife, Digi Communications şi Transgaz.

Prestatorul de servicii medicale a raportat afaceri în creştere pentru primul trimestru al anului, în vreme ce profitul net consolidat a urcat cu 55%, iar la nivel individual compania a trecut în zona profitabilităţii. De asemenea, marjele s-au îmbunătăţit, ceea ce reflectă eficientizarea activităţii companiei.

Titlurile operatorului de telecomunicaţii Digi au fost incluse de către Morgan Stanley în indicii săi dedicaţi pieţelor de frontieră. Compania pregăteşte lansarea serviciilor sale în Belgia şi a anunţat o creştere mai mult decât dublă a profitului în primele trei luni ale anului.

Transgaz a anunţat un profit dublu, în primul trimestru din 2024, faţă de cel din intervalul ianuarie-martie 2023.

Anul trecut, Raiffeisen Romania Dividend a avut un randament de aproape 34%, iar în 2022 fondul de investiţii a avut un randament negativ de 5,4%, conform datelor administratorului Raiffeisen Asset Management. Totuşi, trebuie menţionat că performanţa unui fond de investiţii trebuie privită pe intervale de timp mai îndelungate, perioada minimă de deţinere recomandată de administrator pentru Raiffeisen Romania Dividend fiind de şapte ani.

Indici - BET s-a apreciat cu 3,08%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 3,08%, în perioada 30 aprilie - 31 mai.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 2,33%, în intervalul avut în vedere, în vreme ce indicele BET-XT s-a apreciat cu 2,64%, în perioada 30 aprilie - 31 mai.

SIF Hoteluri - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Acţiunile SIF Hoteluri se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 30 aprilie - 31 mai, cu o creştere de 31,61%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc titlurile MedLife, cu o apreciere de 21,14%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Digi Communitions, cu o creştere de 19,27%.

Fonduri de investiţii - randament de 5,75% pentru OTP Expert Clasa E

În clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 30 aprilie - 30 mai, după titlurile Raiffeisen Romania Dividend, se află titlurile fondului OTP Expert Clasa E şi OTP Expert Clasa L, cu aprecieri de 5,75% şi 5,74%.

Bitcoin - creştere de 16,92%

Bitcoin s-a apreciat cu 16,92%, în intervalul 30 aprilie - 31 mai, în raport cu moneda euro. Cotaţia aurului a crescut cu 0,11%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,02%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb