BURSA Analytics

Raiffeisen Romania Dividend - între performerii fondurilor de investiţii

A.I., F.D.
BURSA Analytics / 15 februarie

Raiffeisen Romania Dividend - între performerii fondurilor de investiţii

Fondul investeşte în companii solide de la BVB, bune plătitoare de dividende

Sectoarele bancar şi energetic - principalele expuneri ale fondului

Raiffeisen Romania Dividend, administrat de Raiffeisen Asset Management, a avut un randament de 9,54%, în perioada 10 noiembrie 2023 - 12 februarie 2024, una dintre cele mai bune evoluţii din rândul fondurilor de investiţii din ţara noastră, în perioada menţionată.

Politica de investiţii a fondului se axează pe plasarea resurselor în acţiuni listate ale companiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o situaţie financiară solidă şi o politică atractivă de distribuţie de dividende, până la 100% din active, conform documentelor Raiffeisen Romania Dividend.

Astfel, evoluţia bună a principalelor acţiuni de la BVB din ultimele trei luni s-a reflectat în performanţa fondului, ale cărui principale investiţii sunt în producători de energie şi bănci. În perioada avută în vedere, OMV Petrom, Banca Transilvania, Nuclearelectrica, Romgaz şi Erste Bank au fost principalele deţineri ale fondului, cu ponderi de 7-8% fiecare, în portofoliu.

Aprecieri de 9% pentru titlurile OMV Petrom şi de 15,2% în cazul Romgaz

Acţiunile OMV Petrom, una dintre principalele companii plătitoare de dividende de la BVB, au urcat cu circa 9%, în intervalul 10 noiembrie 2023 - 12 februarie 2024. Producătorul de petrol şi gaze a raportat pentru anul trecut un profit în scădere puternică faţă ce cel istoric din 2022, dar vrea să distribuie un dividend cu randament de circa 7% faţă de preţurie actuale ale acţiunii, plus un posibil dividend special.

Titlurile Romgaz, de asemenea unul dintre principalii emitenţi plătitori de dividende de la bursa noastră, au urcat cu 15,2%, în perioada avută în vedere. Compania va realiza o majorare de capital cu alocare de acţiuni gratuite, unul dintre principalele scopuri ale operaţiunii de piaţă fiind creşterea lichidităţii acţiunilor SNG şi includerea în indicii de pieţe emergente a FTSE Russell.

Cele două companii vor livra primele cantităţi de gaze naturale din Neptun Deep în anul 2027, peste 80% din valoarea contractelor de execuţie aferente proiectului fiind deja atribuită contractorilor şi furnizorilor, conform unui raport al Petrom din decembrie.

Creşteri de peste 10% pentru acţiunile bancare

Acţiunile Banca Transilvania s-au apreciat cu 10,4%, în perioada 10 noiembrie 2023 - 12 februarie 2024, în vreme ce titlurile Erste Group Bank, societate listată secundar la BVB şi care deţine BCR, au urcat cu 18,4%, în acelaşi interval de timp.

Sectorul bancar are premise pentru o evoluţie bună în acest an, în condiţiile în care nivelul dobânzilor va asigura în continuare o sursă solidă de câştig. Pe de altă parte, scăderea inflaţiei şi robusteţea economiei pot oferi o anumită protecţie în faţa unor posibile probleme ale rambursărilor creditelor, conform brokerilor.

Acţiunile Nuclearelectrica au avut o apreciere mai redusă, în intervalul 10 noiembrie 2023 - 12 februarie 2024, de 3,2%, preţul producătorului de energie înregistrând o corecţie semnificativă după anunţarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an, în care estimează un profit în scădere cu 48%, în 2024.

Anul trecut, Raiffeisen Romania Dividend a avut un randament de aproape 34%, iar în 2022 fondul de investiţii a avut un randament negativ de 5,4%, conform datelor administratorului Raiffeisen Asset Management. Totuşi, trebuie menţionat că performanţa unui fond de investiţii trebuie privită pe intervale de timp mai îndelungate, perioada minimă de deţinere recomandată de administrator pentru Raiffeisen Romania Dividend fiind de şapte ani.

Indici - BET s-a apreciat cu 7,12%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 13 noiembrie 2023 - 13 februarie 2024, cu 7,12%.

Indicele BET- FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 2,21%, în intervalul 13 noiembrie 2023 - 13 februarie 2024. Indicele BET-XT, al celor mai lichide treizeci de titluri de la bursa noastră, a urcat cu 6,34% în perioada menţionată.

Acţiuni - Antibiotice pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în intervalul 13 noiembrie 2023 - 13 februarie 2024, de acţiunile Antibiotice care au crescut cu 48,16%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se situează Sphera Franchise Group, companie ale cărei titluri au crescut cu 32,02%. Locul al treilea este ocupat de Grupul Industrial Electrocontact cu o creştere de 30,62% a acţiunilor, în perioada menţionată.

Fonduri de investiţii - randament de 20,17% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 10 noiembrie 2023 - 12 februarie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 20,17%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Active Dinamic, ce a înregistrat o apreciere de 16,15%.

Bitcoin - creştere de 29,98%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 29,98%, în intervalul 13 noiembrie 2023 - 13 februarie 2024, în raport cu moneda euro

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 3,84%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,12%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb