RALUCA TURCAN: "Aşa cum am avertizat, apar primele tăieri de salarii în învăţământ!"

D.I
Politică / 3 februarie 2018

Raluca Turcan (Sursa foto: Twitter)

Raluca Turcan (Sursa foto: Twitter)

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, solicită coaliţiei de guvernare să ia măsuri pentru a se evita o scădere a salariilor din sistemul de învăţământ, se arată într-un comunicat remis Redacţiei.

Potrivit lui Turcan: "Personalul didactic cu normă parţială are, ca urmare a măsurilor PSD -ALDE, leafa mai mică sau egală cu impozitele datorate la stat! Personalul auxiliar din şcoli şi grădiniţe, prost plătit, de obicei angajat cu jumătate de normă sau chiar mai puţin, va trebui să aducă bani de acasă, pentru că salariul este depăşit de taxele puse pe muncă. PSD-ALDE au inventat salariul negativ, iar sectorul public cel mai afectat este educaţia".

De asemenea, Raluca Turcan reaminteşte conducerii PSD promisiunile făcute anul trecut: "Liviu Dragnea s-a angajat public asupra faptului că niciun salariu din sectorul public nu va scădea de la 1 ianuarie 2018. Acum, când se întocmesc statele de plată, tot mai multe categorii profesionale află că vor avea salariile tăiate. Olguţa Vasilescu, ministrul care l-a păcălit şi pe Liviu Dragnea şi milioane de angajaţi din România, ne confirmă cu cinism că vor fi tăieri şi de 40% pentru unii angajaţi!".

Referitor la sistemul de învăţământ, prim-vicepreşedintele PNL precizează: "PSD şi ALDE pun în pericol buna desfăşurare a anului şcolar 2017/2018, pentru că este greu de crezut că oamenii care vor rămâne fără lefuri vor mai continua activitatea în şcoli. Au fost destul umiliţi! I-au minţit în nu mai puţin de 3 rânduri pe dascăli păcălindu-i că le vor creşte lefurile".

Totodată, Turcan precizează că situaţia învăţământului era anticipabilă încă de anul trecut: "Anul 2018 devoalează acum marea înşelătorie şi manipulare căreia i-au căzut victimă atâţia români. Investiţiile în educaţie s-au rezumat, în tot anul 2017, la inaugurarea de toalete mutate din spatele curţii".

În cele din urmă, Raluca Turcan avertizează coaliţia de guvernare cu privire la bugetul pentru salarii: "Atrag atenţia că banii pentru salarii, prevăzuţi în buget, nu ajung până la sfârşitul anului 2018, lefurile sunt tăiate iar, de la toamnă, se anunţă marea închidere şi comasare de şcoli".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Pentru o justa comparabilitate a salariilor din diverse domenii, ar fi corecta plata cu ora! In invatamant, educatorii, invatatorii si profesorii au o norma foarte mica de ore de predare (s-ar justifica doar cu conditia sa nu mai predea la mai multe unitati de invatamant, altfel se plang ca sunt stresati si vor deveni plictisitori la orele pe care le au la institutiile de stat). Orele de predare btrebuie sa aiba un tarif iar cele de "stat la cancelarie/cica si-ar pregati materialul didactic!" alt tarif. Profesorii au maxim 18-20 ore de predare pe sapramana (adica maxim 4 ore pe zi),medicii au program de 6 ore

    pe zi iar cei care muncesc din greu au 8 ore pe zi (in constructii sau agricultura chiar 10-12 ore pe zi. Cum putem compara corect salariile lunare ale acestor categorii profesionale, altfel decat prin plata cu ora? 

    1. 1. Norma nu este foarte mica, iar orele de la clasa sunt efectiv lucrate. In toate celelalte domenii, cele 8 ore de lucru nu sunt ore efectiv lucrate (practic se lucreaza mai putin, comparabil cu orele efectiv lucrate de un cadru didactic).

      2. Lucrul cu elevii (si cu parintii mai nou, care tot mai des vor note mari pentru copii lor si nu cunostinte) este extrem de solicitant dpdv psihic. Ai copil? Ai incercat sa faci macar o tema cu el? Dar sa ai 30 copii cu niveluri de intelegere si de memorare diferite si cu interes fata de cunoastere diferit de la unul la altul carora trebuie sa le predai toata materia (condensata), fara intarzieri, sa le verifici temele, sa ii asculti, sa le pui 4 note, sa le raspunzi la intrebari, sa ii disciplinezi si sa le suporti tot mai mult si mai adesea lipsa de bun simt si de disciplina si in plus presiunile din partea parintilor pentru a le acorda note mari (ca pierd bursa, ca li se strica media ca una, ca alta)? Daca crezi ca este usor cu "norma asta mica" atunci nu rata ocazia si fa-te profesor. 

      3. Lucrarile de control si tezele si lucrarile si olimpiada si simularile etc se verifica in asa-zisul timp liber al profesorului. Apoi exista pregatirea lectiilor, consfatuirile, activitatile extrascolare cu elevii, sedintele cu parintii, orele de serviciu pe scoala. Adauga si timpul asta la orele de la catedra si o sa vezi ca norma nu mai este chiar asa de mica si se apropie de cea a unui angajat cu 8 ore norma, numai ca profesorul lucreaza efectiv aceste ore. Apoi mai tine cont ca sunt profesori care au ore la mai multe scoli si fug de la o scoala la alta (pe timpul lor, bineinteles) si altii care fac naveta. 

      Si toate astea pentru un salariu de rahat - comparabil cu al soferilor sau al secretarelor. 

      Profesorii si doctorii trebuie sa se pregateasca si in afara orelor efectiv lucrate ca sa fie la curent cu noutatile pe cand constructorul sau tractoristul in agricultura se poate odihni dupa incetarea programului.  

      Ar trebui ca profesorii sa le dea tractoristilor si zidarilor sa corecteze lucrarile si tezele (ca oricum nu sunt platiti pentru asta) iar doctorii ar trebui sa iti prescrie tratamentele si medicamentele de acum 20 ani pe care le-a invatat in facultate (ca pregatirea din afara orelor de program nu trebuie contabilizata dupa spusele tale ci doar cea efectiv lucrata ca in cazul tractoristului). 

      In concluzie poti sta linistit ca soferul sau constructorul nu lucreaza efectiv mai mult decat profesorul sau doctorul dar au salarii mai mari decat acestia, iar iarma tractoristul si constructorul stau la gura sobei si nu 10-12 ore la lucru asa cum gresit afirmi.

      In curand tractoristii o sa tina orele la scoala si zidarii ne vor prescrie tratamentele pentru ca profesori si doctori nu vom mai avea ci doar "profesori" ca tine si "doctori". 

      1. Orele in invatamant nu sunt efectiv lucrate (se lucreaza 45-50 minute). Am fost de acord ca orele de predare trebuie platite cu un tarif mai mare. Diferenta de la 20 la 40 ore saptamanal trebuie lucrata in cancelarie (acolo sa se corecteze teze, sa se faca perfectionarea pregatirii profesionale etc) si platita cu alt tarif pe ora. Am vazut cum se pregatesc profesorii si invatatorii acasa (gatesc, spala rufe, cei de la tara lucreaza in gradina de legume unde sunt ajutati si de parintii unor copii etc). Daca vorbim corect de perfectionarea pregatirii profesionale a cadrelor didactice, sunt convins ca testarea lor semestriala cu cunostiintele noi asimilate, cred ca majoritatea ar pica testele. Va mai intreb (eu inca nu stiu) daca salariile primite de profesori in perioada vacantelor (aproape 3 luni pe an dupa ce scadem concediul) sunt la nivelul celor din timpul cursurilor).

      2. Nu mai spuneti ca cei care au program de 8 ore lucreaza efectiv mai putin. Sunt multi care fac si ore suplimentare. 

      Am pierdut destul timp cu explicatiile (iar "ora" are 50 minute + "pauza" in care profesorul merge la cancelarie ca sa lase catalogul si apoi sa il ia pe cel al clasei la care are ora urmatoare si eventual sa treaca pe la toaleta daca are timp si nu il tine de vorba vreun parinte ca sa-i reproseze notele primite de copilul lui).

      Ca sa nu mai lungim vorba, fa-te profesor daca este asa de bine si de avantajos! Sau, si mai bine, daca ai copii indruma-i spre profesia asta ca este bine platita, se lucreaza putin si fara stres. Ai gasit cornul abundentei pentru familia ta. Indrum-o in directia asta pentru ca posturi vacante sunt destule. 

      Probabil "Vanat" e profesor. El merge in fiecare pauza la toaleta si primeste in fiecare pauza un parinte pentru explicatii despre notele copiilor (daca elevul are note mici, profesorul ii va propune sa-i mediteze copilul, va negocia tariful etc). Eu nu ma fac profesor pentru ca m-as plictisi in vacantele foarte lungi si prefer sa lucrez in mediul privat mai mult si pe bani mai multi. Cred ca cel putin 75% dintre profesori nu ar avea loc in mediul privat pentru ca nu sunt suficient de pregatiti profesional. Asa ca prefera salarii mai mici in invatamant dar pentru prea putina munca.

    Taiati-le complet ca poate asa scapam de ei. Tara nu are nevoie de generatii luminate ci de idioti asa incat scapati-ne de profesori. Lasati doar soferii, tractoristii, secretarele si zidarii in tara. Pe ceilalti goniti-i afara!

    Prostii nu au avut niciodata respect pentru cunoastere si pentru promotorii ei (profesorii) iar cum tara este condusa acum de o gasca de prosti, lipsa de respect fata de profesori "vine natural" din putzul gandirii acestor mari oameni de stat (tractoristi, secretare si soferi de interlopi) care conduc tara.  

    1. Mai "VAN", tara nu are doar profesori, tractoristi, secretare si soferi, are si medici, ingineri, IT-sti etc. Tractoristii si soferii de interlopi sunt rezultatul profesionalismului fostilor lor invatatori si profesori din scoala generala. Sunt multi profesori si invatatori buni, dar ei trebuie separati de cei "smecheri", prin testarea periodica a pregatirii lor profesionale si a rezultatelor muncii lor. Daca tu, "VAN" nu esti sofer de interlop, trebuie sa recunosti ca in scoala la care ai invatat au fost si cadre didactice care ar fi trebuit sa se faca tractoristi, soferi de interlopi etc.Asa ar fi fost si ei mai multumiti (cu salariul) si elevii, ca ar fi absolvit scoala mai bine pregatiti pentru profesie si viata.

      Da, sigur, acum profesorii sunt de vina ca nu au reusit sa bage cu forta cunostintele in capul elevilor iar acestia, ajunsi la adolescenta, au ales sa devina interlopi sau sa slujeasca interlopii. Profesorii au datoria de a le trasnmite elevilor cunostintele, insa nu le pot asimila in locul elevilor. Este simplu sa bagam capul in nisip si sa dam vina pe profesori.

      Problema este ca profesorii buni sunt pe cale de disparitie tocmai din cauza salarizarii si a statului social actual (au ajuns sa fie comparati cu tractoristii si cu zidarii) iar "smecherasii" vor predomina asa incat degeaba vor fi testati pentru ca fie nu vor trece testele si elevii vor invata singuri din lipsa de profesori, fie vor fi lasati sa treaca ca sa avem "profesori" (in loc de profesori), dar nu vom avea invatamant performant pentru ca "smecherii" nu pot face performanta. Ca sa obtii performanta trebuie sa atragi valorile iar invatamantul nu mai este atractiv pentru valori asa ca ii raman (mai nou) doar mediocritatile ("smecherii"). 

      Sunt constient ca nu suntem identici si ca este firesc ca societatea sa aiba si tractoristi, zidari, secretare si soferi. Problema noastra este ca Romania a ajuns sa fie condusa de acesti "soferi", "secretare", "tractoristi" si "zidari" iar rezultaele se vad - avem acelasi loc in Europa precum cel pe care l-au avut conducatorii pe listele de absolvire a scolii - ULTIMUL! Orice om responsabil isi iubeste tara si orice om care tine la tara lui, nu poate accepta ca aceasta sa fie condusa de prosti (care in plus mai sunt si hoti/corupti). Spun asta nu pentru ca prostii ar trebui blamati de societate (in fond, nu este vina lor ca nu pot mai mult) ci pentru ca locul lor nu este la conducerea unei tari (guvern, parlament, agentii etc.) intrucat NU sunt capabili de performante. O societate normala este aceea bazata pe o ierarhizare justa, or la noi secretarele si soferii din parlament, agentii etc. sunt recompensati de stat cu venituri mai mari decat profesorii si doctorii. Traim intr-o societate in care profesorii si doctorii sunt asezati pe trepte inferioare celor ale tractoristilor, secretarelor, zidarilor si soferilor. Este asta o societate normala cu o conducere normala/performanta? Eviden ca NU!

      "VAN", daca scapam de smecherii din invatamant, vor fi bani pentru salarii mari pentru specialisti. Problema este ca trebuie gasita o modalitate de a avea doar profesori buni in invatamant. Cum? Poate stii tu. Personal, cred ca doar raincadrand numai profesorii competenti, in urma unor teste adevarate, care sa-i elimine pe incompetenti, indiferent de cu cati ani se lauda ca au in invatamant.

    Stimata madamme, champioana a incoerentei, mai bine te exorimi in limba in care ai studiat liberalismul, adica in ruseste. Chiar si poetul Beniuc vorbea 7 limbi si ruseste

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb