PNL solicită Guvernului României să prezinte Parlamentului date exacte privind execuţia bugetară pe ministere, deficitul actualizat, inclusiv deficitul fondului de pensii, stadiul investiţiilor publice pe capitole şi pe fiecare minister în parte, a declarat astăzi prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, care susţine că Executivul "Dragnea - Tudose ascunde în mod premeditat date esenţiale despre execuţia bugetară"
Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, Turcan afirmă: "Am văzut în ultima vreme tot felul de inepţii debitate de însuşi premier. Vorbeşte de randament la pilonul 1 de pensii, când randament este un cuvânt asociat doar investiţiei. La pilonul 1 nu se investeşte nimic, se redistribuie. Sistemul public de pensii este într-un deficit cronic de circa 14 miliarde de lei.
Mai mult - dar e prea greu pentru membrii Guvernului Tudose - fondurile care administrează pilonul 2 sunt tocmai cele care împrumută statul ca să poată plăti pilonul 1. Nu a existat într-un guvern o lipsă mai mare de logică elementară şi de înţelegere a modului cum funcţionează economia reală. (...)
Considerăm că Guvernul ascunde date esenţiale şi considerăm că domnii Tudose, Dragnea şi Tăriceanu, prin iresponsabilitatea de care dau dovadă, duc România spre o criză fix precum cea din 2008-2009. Altfel nu se explică goana furibundă pentru a stoarce mediul privat de ultimele resurse. Guvernul îndreaptă România spre un scenariu asemănător celui de criză.
În 2017, vedem că în condiţii de creştere economică, deficitul creşte, statul jupoaie firmele iar investiţiile publice sunt aproape de zero. Nicio investiţie serioasă nu va rămâne după guvernul PSD-ALDE. Banii vor dispărea şi or să apară domnii Tudose, Dragnea şi Tăriceanu să spună că altcineva este vinovat".
Situaţia este gravă şi tocmai lipsa oricăror informaţii clare prezentate Parlamentului, alimentează suspiciunile că această guvernare în derivă împinge România în criză, mai susţine prim-vicepreşedintele PNL.
Turcan adaugă: "Toţi cei care se uită şi nu fac nimic sunt în culpă. Oameni politici, instituţii, patronate.
În consecinţă, adresăm public invitaţia primului ministru şi membrilor cabinetului de a veni în Parlament şi a prezenta situaţia exactă, pe fiecare minister în parte. Atragem atenţia în mod special primului ministru Tudose şi ministrului Finanţelor Publice că potrivit articolului 8 din legea răspunderii ministeriale:
(1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 12 ani următoarele fapte săvârşite de membrii Guvernului în exerciţiul funcţiei lor:
b) prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.
(2) Constituie, de asemenea, infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului:
a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaţilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, în termenul prevăzut la art. 3 alin. (2), informaţiile şi documentele cerute de acestea în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituţia României, republicată.
În consecinţă, nu întâmplător vedeţi aceste bâlbâieli constante la nivelul guvernului. Ele nu exprimă decât faptul că au scăpat hăţurile, că situaţia economică este ieşită din parametrii normali şi că fac tot posibilul pentru a ascunde aceste realităţi. Vor să-şi acopere incompetenţa cu banii celor din mediul privat.
Îi aşteptăm şi dorim că toate datele să fie făcute cunoscute de primul ministru şi de către miniştri în Plenul Parlamentului. Vor fi publicate în monitorul oficial şi aşa va şti şi Parchetul pe cine să caute dacă ţara ajunge în criză. Dacă nu au nimic de ascuns ar trebui să vină".