Randamente de 120% pe piaţa futures

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iunie 2006

Piaţa la termen de la Sibiu s-a remarcat luna trecută printr-un volum de tranzacţionare consistent, numărul contractelor fiind de aproape 240.000, în creştere cu peste 85.000 contracte, comparativ cu aprilie, cele mai căutate derivate fiind cele pe SNP, cu peste 71.000 contracte şi cele pe SIF 2 cu aproape 44.000 contracte.

Totalul contractelor, realizate de la începutul anului, este de 1,3 milioane iar volumul este de circa 2,2 miliarde lei (circa 630 milioane euro).

"Luna mai a fost una a speculatorilor pe vînzare şi a celor care şi-au acoperit riscurile (hedgeri)", apreciază Mirabela Coos, de la Broker SA, adăugînd: "Scăderea în volum a tranzacţiilor la BVB, precum şi fluctuaţiile < in range > ale preţurilor au constituit catalizatorul tranzacţiilor pe piaţa derivatelor".

Activitatea celor menţionaţi, s-a făcut simţită, mai ales în zilele cu scăderi masive ale preţurilor, volatilitatea generînd o lichiditate crescută, remarcîndu-se recordul istoric de peste 30.000 contracte, încheiate în şedinţa din 23 mai, speculatorii short (pe vînzare) obţinînd mari profituri iar hedgerii protejîndu-şi cu succes investiţiile de la BVB.

Doamna Coos a precizat: "Temîndu-se de o reacţie violentă a pieţei de capital româneşti la evenimentele de pe pieţele externe, hedgerii au preferat să apeleze la mijloacele puse la dispoziţie de intrumentele financiare derivate. Ei au putut cumpăra la Bucureşti şi vinde la Sibiu contractele echivalente pentru a-şi bloca preţul în ipoteza unei deprecieri ulterioare. Întrucît basis-urile (diferenţa între preţurile spot şi cele futures) au fost relativ mici (0,2 - 0,3 bani), jucătorii pe poziţii de cumpărare au preferat achiziţionarea de contracte futures cu scadenţa iunie, imobilizînd doar 10 - 15% din valoarea pe care ar fi blocat-o cumpărînd direct la BVB".

După perioada de acumulări şi deschideri de poziţii din prima parte a lunii, investitorii s-au orientat spre strategii noi, brokerul clujean considerînd că, "chiar dacă piaţa nu a dus lipsă de cumpărători, putem spune că luna trecută a fost una a vînzătorilor. Dacă la începutul ei preţurile păreau a se fi stabilizat, cei care au vîndut în acea perioadă, dînd aparent dovadă de curaj, au înregistrat randamente de circa 120%".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb