Acţiunile fabricantului de pesticide şi a altor produse agrochimice "Sinteza" Oradea (simbol STZ) au fost vedetele lunii trecute, înregistrând, în perioada 17 octombrie - 19 noiembrie, o apreciere de 53,53% (raportat la moneda europeană), până la 0,3790 lei/titlu, în şedinţa de tranzacţionare de miercuri.
Şi tradiţionaliştii care au preferat, la 17 octombrie, să constituie depozite în euro la "Garanti Bank" au obţinut în continuare randamente uşoare, pe fondul aprecierii monedei europene în raport cu leul. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament, au obţinut, miercuri, un câştig de 0,44% din suma depusă.
Cu toate acestea, investitorii care s-au hotărât, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la "Romanian International Bank", s-au dovedit mai puţin inspiraţi, înregistrând pierderi la această categorie de plasament. În pofida faptului că au pierdut 1,85% din suma investită iniţial, scăderile au fost mai temperate decât pierderile înregistrate la alte bănci.
Persoanele care au avut inspiraţia să achiziţioneze titluri la fondul "Pioneer Europa Obligaţiuni", s-au prăjit mai puţin decât restul investitorilor care au optat pentru alte fonduri de investiţii. Aceştia au pierdut doar 0,91% din investiţia iniţială, în perioada analizată.
Randamente negative au fost înregistrate, miercuri, şi de către investitorii care au ales ca plasamente indicii bursieri. Indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a consemnat o depreciere de 17,51% în ultima lună, în timp ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a pierdut 15,36%.
Persoanele care au preferat, luna trecută, să îşi păstreze banii "la ciorap" au înregistrat pierderi de 2,78% în perioada 17 octombrie - 19 noiembrie, pe fondul deprecierii leului în raport cu moneda europeană, în timp ce investitorii care au sperat în evoluţia pozitivă a aurului au raportat pierderi de 1,95%, mai temperate însă faţă de cele obţinute cu doar o zi în urmă.
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană.