Cele mai rentabile produse unit-linked (asigurări complexe care, pe lîngă componenta de protecţie au şi o componentă de investiţie), au fost, în primul trimestru: pentru plasamente în euro cel al "Allianz - Ţiriac Asigurări" SA (+5,86%), pentru plasamente în dolari la "Aviva" (+4,65%), iar pentru plasamente în lei "Interamerican" (+8,73%).
• Plasamente în euro
Compania de "Asigurări Allianz-Ţiriac" a obţinut, în primul trimestru, cele mai mari creşteri procentuale ale valorii unităţilor în cadrul programelor de investiţii în euro PROGRESIV şi DINAMIC, de +5,86% şi respectiv +4,62%. Aceste programe au un risc investiţional ridicat, fiind compuse preponderent din acţiuni tranzacţionate la bursele internaţionale (PROGRESIV - 100% acţiuni, iar DINAMIC 75% acţiuni).
La polul opus se află programele investiţionale compuse în totalitate din obligaţiuni: EURO-PLUS (emise de guvernele statelor din Uniunea Europeană) şi DOLAR-PLUS (emise de corporaţiile din Statele Unite). Ambele au înregistrat scăderi procentuale de la începutul anului, de -2,76% şi respectiv -3,83%.
Pe locul al doilea din punct de vedere al rentabilităţii la programele investiţionale în euro se situează compania "Aviva". Două dintre aceste programe au înregistrat creşteri: +3,78% pentru SUPREM (30% obligaţiuni guvernamentale, 70% acţiuni la bursele internationale) şi +1,16% pentru MEDIAN (70% obligaţiuni guvernamentale, 30% acţiuni). Celelalte două programe au avut scăderi: -0,86% pentru CONSERVATOR (obligaţiuni guvernamentale emise de SUA, Germania, Elveţia, Franţa) şi -0,62% pentru ACTUAL (50% obligaţiuni cu risc scăzut, 50% obligaţiuni cu risc ridicat).
• Plasamente în lei
Cu o creştere de +8,73% în primul trimestru al anului în curs, programul de investiţie "RONPLUS" de la compania "Interamerican" deţine poziţia de lider. Din păcate, compania nu detaliază public componenţa acestor programe, aşa că nu putem explica randamentul de peste 8% în primul trimestru pentru plasamentul în lei.
Tot în primul trimestru al aces-tui an, compania de asigurări "ING Nederlanden" a obţinut o creştere de +4,81% pentru "PROGRAMUL 2". Acest program are în componenţă acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, titluri de stat în lei, depozite bancare în lei pe termen scurt şi disponibilităţi în conturi curente.
"PROGRAMUL 1", care conţine titluri de stat în lei emise de Ministerul Finanţelor pe termen scurt şi certificate de depozit emise de bănci, a obţinut, pe aceeaşi perioadă, o rentabilitate de +1,47%.
Programele investiţionale în lei de la "Allianz-Ţiriac" au obţinut o creştere de +1,11% (LEI-PLUS are în componenţă bonuri de tezaur pe termen mediu şi lung) şi +1,53% (LEI-EXTRA cuprinde depozite bancare).
Programele de investiţie în lei PRACTIC şi PRACTIC-PLUS de la compania AVIVA au crescut cu +0,87% şi, respectiv, +1,57%. Investiţia pe aceste programe se face în bonuri de tezaur şi bănci cu capital privat străin.
• Plasamente în dolari
În primul trimestru al acestui an, compania "Aviva" a obţinut cele mai bune randamente la plasamentele în dolari. Programul SUPREM, cu risc mediu spre ridicat, a obţinut o creştere de +4,65%. MEDIAN şi ACTUAL, programe cu risc mediu, au cres-cut cu +1,94% şi, respectiv, +0,11%, iar programul CONSERVATOR, cu risc investiţional scăzut, s-a depreciat cu -0,12%.
"ING Nederlanden" promovează patru programe investiţionale în dolari. ROSU, cu risc ridicat, a avut o creştere de +2,93%, în timp ce programul ALBASTRU, cu risc scăzut, a crescut cu +0,08%. Programele cu risc moderat, VERDE şi ALB, au obţinut creşteri de +0,94% şi de +0,93%.