Randamentul obligaţiunilor Greciei a scăzut sub 7%

E.D.
Internaţional / 28 februarie 2014

Randamentul obligaţiunilor Greciei pe termen de 10 ani a scăzut sub nivelul de 7% pentru prima oară în ultimii patru ani, datorită semnelor că Europa lasă în urmă criza datoriilor, care sporesc cererea pentru activele financiare din regiune, transmite Bloomberg.

Scăderea randamentelor obligaţiunilor elene marchează un moment de cotitură pentru Grecia, salvată de la faliment de statele europene, după ce creşterea costurilor de finanţare a declanşat criza datoriilor în zona euro.

Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 6,92%, dar în timpul tranzacţiilor a atins 6,76%, cel mai redus nivel după luna mai 2010. În această săptămână, randamentul a coborât cu 0,7 puncte procentuale.

Criza datoriilor din Europa a izbucnit în 2009 după ce guvernul socialist al Greciei, proaspăt ales, a dezvăluit că deficitul bugetar este de două ori mai mare decât anunţase administraţia precedentă.

Vânzările investitorilor de obligaţiuni ale ţărilor periferice ale zonei euro, de la Irlanda la Italia, s-au accelerat, provocând creşterea costurilor de finanţare şi riscul destrămării uniunii monetare.

Lipsa de încredere în obligaţiunile celor mai îndatorate ţări europene a făcut ca spread-ul obligaţiunilor Italiei pe termen de 10 ani faţă de cele germane, de referinţă, să atingă 5,75% în noiermbrie 2011. În prezent, acest spread, care reprezintă diferenţa între cele două randamente, este de numai 1,88%.

"Când investitorii se uită la zona euro nu mai sunt îngrijoraţi", a spus Elwin De Groot, analist la Rabobank în Utrecht, Olanda.

Randamentul obligaţiunilor Germaniei cu maturitate de 10 ani a urcat vineri cu 0,05 puncte procentuale, la 1,61%, iar în cazul celor italiene cu 0,03 puncte, la 3,49%. Creşterea a fost determinată de nivelul peste aşteptările analiştilor al inflaţiei din zona euro, în februarie, de 0,8%.

Indicele bursier elen ASE a crescut vineri cu 1%, iar de la începutul acestui an cu 12%.

Grecia a primit două programe de sprijin financiar, în valoare de 240 de miliarde de euro, din partea UE şi FMI, iar pentru acest an nivelul datoriei publice este estimat de Comisia Eureopeană la 177% din PIB.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb