RAPHAEL BOSTIC, PREŞEDINTELE ATLANTA FED: "Fed-ul ar putea să crească dobânzile în 2023"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 martie 2021

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) ar putea să înceapă majorarea dobânzilor la dolar în anul 2023, potrivit preşedintelui ramurii Fed din Atlanta Raphael Bostic. Într-un interviu cu Wall Street Journal, Bostic a afirmat că pentru începerea ciclului de majorare a dobânzilor Fed-ul ar trebui să vadă o inflaţie "solidă şi robustă" pentru o perioadă susţinută de timp.

"Pur şi simplu nu am foarte multă certitudine că vom vedea aşa ceva prea curând", a spus Bostic, unul din membrii cu drept de vot ai Comitetului de politică monetară al Fed (FOMC). Acesta a notat că "2023 va fi momentul când vom începe să decolăm" din intervalul de 0,00%-0,25% unde se află dobânda de referinţă a Federal Reserve.

Săptămâna trecută, preşedintele Fed Jerome Powell a reiterat că banca centrală din SUA va menţine ratele de dobândă la nivelul actual cel puţin până la finalul anului 2023 sau până când economia va da semne reale de revenire după şocul pandemic, reasigurând pieţele că nu va acţiona preventiv, pe baza prognozelor.

Fed-ul şi-a îmbunătăţit săptămâna trecută scenariul macroeconomic central pe termen scurt şi mediu, iar conform previziunilor actualizate economia SUA ar putea creşte cu ritmuri anuale de 6,5% în 2021, 3,3% în 2022 şi 2,2% în 2023 şi să se întoarcă la o ocupare integrală a forţei de muncă în următorii doi ani.

Oficialii Fed se aşteaptă de asemenea la un salt al inflaţiei în acest an până la 2,4% la finele lui decembrie şi la o revenire către ţinta de 2% a entităţii bancare centrale în anii următori.

"Modelele mele estimează o inflaţie chiar peste nivelul de 2% pentru ceva timp, astfel încât la începutul lui 2023 - în prima jumătate a anului - cred că vom fi poziţionaţi să modificăm politica monetară", a spus Bostic pentru WSJ.

Marţi, Robert Kaplan, preşedintele ramurii Fed din Dallas, care nu are drept de vot în acest an în Comitetul de politică monetară al Fed, a recunoscut că este unul din cei patru oficiali de rang înalt ai băncii centrale care se aşteaptă la o majorare a dobânzilor de anul viitor.

Despre achiziţiile de obligaţiuni lunare ale Fed, ce se ridică la 120 de miliarde de dolari, Bostic a spus că este de opinia că "încă există o durată destul de lungă de timp până vom fi nevoiţi să contemplăm reducerea achiziţiilor de active". Oficialul Fed a spus că se aşteaptă ca economia americană să crească cu 6% în acest an şi ca inflaţia să depăşească ţinta pre-criză de 2% a Fed.

Ieri, în Congresul american, Powell a mai spus că banca centrală consideră că puseul inflaţionist aşteptat în această primăvară va fi unul temporar, iar în cazul în care inflaţia va da semne de depăşire în mod susţinut a nivelului de 2% banca centrală nu va ezita să intervină prin instrumentele sale pentru curmarea inflaţiei.

În ultimele săptămâni oficialii Fed au transmis că nu intenţionează în niciun fel să retragă sprijinul monetar acordat economiei americane în condiţiile în care şomajul real ar fi undeva la 9-10%. În ultimele 5-6 săptămâni, piaţa americană de obligaţiuni a "provocat" într-o anumită măsură banca centrală prin creşterea unilaterală a costurilor de finanţare din economie în anticiparea acesstui puseu inflaţionist pe care Fed-ul îl vede drept temporar, spre deosebire de piaţa bondurilor americane.

Powell a transmis în finalul lunii februarie şi săptămâna trecută că banca centrală va comunica evaluările sale cu privire la îndeplinirea mandatului său dual "în avans" de orice modificare a ritmului de achiziţie de obligaţiuni. Fed-ul cumpără lunar titluri de trezorerie în valoare de 80 de miliarde de dolari precum şi obligaţiuni ipotecare de 40 de miliarde de dolari, un proces numit relaxare cantitativă (QE).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. opinia mea:

    FED nu "ar putea sa creasca", CI VA CRESTE dobanzile sub presiunea unui gap in crestere intre dobanzile reale din piata + inflatia pe elemente volatile versus dobanda de referinta a FED. Practic FED va fi "in spatele" pietei reale.  

    Si cresterea dobanzilor se va intampla incepand cu februarie sau martie sau aprilie 2022. Pana atunci USD va cunoaste noi si noi minime.  

    Initial va declansa o reactie urata in pietele de actiuni , pe burse (ex: tinta mea pe sp500 e in aria 1500-1620 puncte, in cadere de la 4800-4950 puncte).  

    vestea buna: Dar mai apoi pietele vor realiza ca o dobada in crestere e semnul ... unei economii active, vibrante, relansate (!) si mai apoi urmeaza noi maxime pe bursa ...atentie (!) fara masuri de suport gen QE-uri.  

    La nivel de decada (pana in perioada 2029-2032) maximul posibil pe SP500 in conditiile includerii tuturor subdivizarilor de valuri posibile, se misca in aria 18-19.000 puncte (repet: PANA IN 2030-2032). Deci vorbim de o urcare de la 1500-1620 puncte SP500 pana in zona 18.000-19.000 puncte de atins pana in 2032.  

    Dictum meum pactum ! (latina).

    Caci cuvantul meu e puternic.  

    1. Noile aberatzii ale banksterului care crede ca-i face pe unii din vorbe.

      S&P e in zona 3800-3900...deci intzelegem ca va ajunge 4800 inainte de a pica la 1600? Fascinant...

      Shi nu plagia motto-ul Bursei Londoneze : Dictum meum pactum....banksterii au fost cei care au prabushit bursele in 2008, datorita lacomiei shi prostiei lor... 

      mai omule, eu iti inteleg frustrarile

       

      dar nu e cazul sa faci exhibitionism aici cu micimea ta 

      da, evolutia sp500 e : (pana la maxim) 4800-4900 (aprox) aoi cadere in aria de suport long term 1500-1620 puncte apoi super-decolare catre noi maxime.  

      acum du-te inapoi la hranit oile si vacile ca iti plang de foame prin grajdurile vietii tale

      Vali,nu te enerva pe cei care nu vad ciclurile economice si metodele tehnice de anticipație.

      Greseala ta este ca dai cifre exacte,pe care multi nu realizează ca sunt doar repere intuitive. Descrierea ta mi se pare realistă chiar dacă nivelele nu vor corespunde la virgulă.

      De altfel nimeni nu poate prezice cu precizie nivelele maxime si minime,dar conteaza enorm sa anticipezi trendul.Cum se spune trendul e prietenul investitorilor.Spor la analize si investitii.  

      Ti-am apreciat analizele de pe bursa, chiar daca eu nu sunt economist si unele calcule /analize sunt mai greu de inteles pentru mine ca si necunoscator, mi se par de bun simt. Cred si eu cca va veni o criza incat pandemia ni se va parea floare la ureche ca si greutate. Incerc sa imi protejez familia, implicit ce am strans in 10 ani de sacrificii, lucrand 12 ore aproape zi de zi...asteptand criza imobiliara risc sa pierd economiile. Poti sa dai un sfat si sa imi spui in ce sa imi protejez economiile?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb