Raport ANSVSA pentru carnea de cal posibil exportată de noi pe post de carne de vită

Companii / 10 februarie 2013

Raport ANSVSA pentru carnea de cal posibil exportată de noi pe post de carne de vită

UPDATE 9

Guvernul britanic a exclus posibilitatea de a impune un moratoriu asupra cărnii importate din UE, aşa cum a cerut o deputată a Partidului Conservator, aflat la putere, având în vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperită în produse ce ar fi trebuit să conţină vită.

"Măsuri arbitrare" precum interzicerea importului de carne din Uniunea Europeană "nu vor ajuta" la rezolvarea problemei, a apreciat Owen Paterson, ministrul britanic al Mediului, citat de AFP.

"Mai întâi, suntem constrânşi să respectăm regulile pieţei europene", a explicat el. Apoi, "la momentul actual, nu avem dovezi că produsele incriminate reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană", a adăugat Paterson.

----

UPDATE 8

Traian Băsescu a declarat: "E o mare problemă. De se va constata că au existat nereguli la expeditor, adică în România, ţara va fi decredibilizată pentru mulţi ani. Sper să nu întâmple asta. Sper să nu fie de la noi etichetarea falsă. Riscurile sunt extrem de mari să avem restricţii la export".

---

UPDATE 7: MADR: "În cursul zilei de mâine se va clarifica gradul de implicare al unităţilor româneşti"

MADR informează, printr-un comunicat de presă, că cel mai probabil, în cursul zilei de mâine prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa se va clarifica gradul de implicare al unităţilor româneşti.

De asemenea, MADR menţionează că "până la acest moment nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franţa de natură să aducă clarificări asupra gradului de implicare a celor două unităţi din România".

"Ancheta demarată ieri este în continuare în derulare, având în vedere volumul mare şi complexitatea documentelor referitoare la asigurarea trasabilităţii.

Până în prezent în urma derulării anchetei, rezultă că una din unităţi este aproape exclusă urmare a faptului că a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal.

Pentru cea de-a doua unitate în momentul de faţă se verifică listele de trasabilitate cu locurile de descărcare şi documentele aferente, ancheta nefiind încă finalizată din cauza volumului mare de activitate al acestei unităţi precum şi din lipsa elementelor de identificare solicitate autorităţilor franceze.

Reiterăm faptul că nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituţie a cărnii de vită cu cea de cal", a precizat ministerul în comunicat.

----

UPDATE 6: Directorul ANSVSA: "Susţin în continuare, deşi încă nu avem finalizată ancheta, că totul a plecat corect şi oficial din ţară"

România nu a primit din partea autorităţilor franceze date concrete privind loturile de carne de cal care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, deşi reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au luate legătura cu instituţiile abilitate şi au demarat deja controale la cele două abatoare româneşti suspectate de fraudă, a declarat Consntantin Savu, directorul ANSVSA, potrivit surselor de presă.

"Toate informaţiile pe care le avem până în prezent despre carnea de cal provenită din România sunt furnizate doar de presă, pentru că noi nu am primit nimic oficial din partea autorităţilor franceze, niciun fel de date despre trasabilitatea produselor, respectiv despre transport, etichetare sau numărul de loturi de carne", a precizat Savu.

"Susţin în continuare, deşi încă nu avem finalizată ancheta, că totul a plecat corect şi oficial din ţară. Mi-e greu să cred că ar putea exista astfel de erori", a adăugat directorul ANSVSA.

----

UPDATE 5: Şase lanţuri de supermarketuri din Franţa retrag de la vânzare produsele furnizate de Findus şi Comigel

Şase lanţuri mari de supermarketuri din Franţa au retras din magazinele lor produsele furnizate de Findus şi Comigel, implicate în scandalul cărnii de cal din Marea Britanie, a anunţat astăzi federaţia comerţului şi distribuţiei, conform AFP.

Este vorba de grupurile Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix şi Picard.

Produsele au fost retrase "în urma unei neconformităţi de etichetare referitoare la natura cărnii".

-----

UPDATE 4

Preşedintele comisiei parlamentare britanice care se ocupă de probleme alimentare a cerut, duminică, un moratoriu privind importurile de carne provenind din UE, până la clarificarea originii cărnii de cal descoperite în produse care ar fi trebuit să conţină carne de vită, transmite AFP.

"Cred că ar trebui să existe un mortatoriu pentru toată carnea" ce provine din Uniunea Europeană "până la determinarea sursei contaminării", a declarat Anne McIntosh.

----

UPDATE 3:

Cai sălbatici supuşi relelor tratamente în România ar fi fost sacrificaţi, iar carnea lor ar fi fost transportată către furnizorii supermarketurilor britanice pentru a fi vândută drept carne de vită, susţine The Sun.

Anchetatorii din România verifică registrele de vânzări ale companiilor după ce s-a descoperit că animalele au suferit tratamente crude în timp ce erau transportate către abatoare. Într-unul dintre cele mai groaznice incidente, 54 de cai sălbatici furaţi au fost găsiţi în stare deplorabilă la bordul unui camion care se îndrepta către un abator.

Camionul se îndrepta către un abator din Sfântul Gheorghe, în centrul României, care ar fi exportat carne.

Caii au fost ridicaţi de un grup infracţional din Pădurea Letea, în Delta Dunării.

-----

UPDATE 2: MADR: Serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) precizează, cu referire la originea cărnii de cal ce a declanşat un scandal în Marea Britanie, că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România, ţară care nu este însă menţionată într-o notificare pe acest subiect a CE.

MADR a adăugat că nu are "informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autorităţile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor".

Potrivit comunicatului MADR, "în data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa.

Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia primă a provenit de la Comigel Franţa.

În momentul de faţă, aşa cum rezultă din notificarea Comisiei Europene se cunoaşte că produsul a fost distribuit prin lanţuri de magazine din Marea Britanie.

În ceea ce priveşte originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la România, menţionând doar furnizorul de carne Comigel din Franţa.

În cursul zilei de azi, urmare a declaraţiilor apărute în presă referitoare la originea materiei prime şi în vederea unei mai bune coordonări, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franţa care au confirmat faptul că este vorba de două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare, bovine, porcine, ovine, cabaline .

Până în prezent nu avem informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autorităţile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor.

Concomitent, în cursul zilei de astăzi la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declanşată o anchetă în vederea efectuării trasabilităţii loturilor de carne care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, şi verificării modului în care au fost respectate toate cerinţele prevăzute de legislaţia veterinară în vigoare.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale apreciază Sistemul Rapid de Alertă al UE a cărui eficienţă a fost dovedită încă o dată. În acelaşi timp, ministrul Daniel Constantin recomandă prudenţa autorităţilor statale cu privire la provenienţa materiei prime până când acesta va fi dovedită. Industria alimentară a dovedit odată cu aderarea României la UE ca s-a adaptat exigenţelor cerute de piaţa europeană în domeniu. Ca atare, MADR şi ANSVSA se vor preocupa să identifice în cel mai scurt timp dacă materia primă provine din Romania şi dacă legislaţia a fost încălcată sancţionând astfel de practici care aduc prejudicii de imagine întregii industrii".

----

UPDATE 1

Grupul agroalimentar Findus a acuzat ieri furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu menţiunea "vită", informează AFP.

"Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franţa şi în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acest produs", a explicat directorul de operaţiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.

----

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a solicitat Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) un raport în problema cărnii de cal utilizată, pe post de carne de vită, pentru lasagna, întrucât există posibilitatea ca această să fie importată din România.

"Eu am cerut un raport şi nu aş vrea să mă exprim înainte de raportul pe care îl va prezenta preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. Cred că îl voi primi chiar astăzi (n.r. ieri) şi după aceea voi fi în măsură să vă dau mai multe detalii. Eu sper să identificăm cât mai repede (n.r. sursa de provenienţă a cărnii), ţine până la urmă de trasabilitatea produselor şi de modalitatea în care ele sunt controlate pe mijlocul acesta de transport, de aici către celelalte pieţe din Uniunea Europeană", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul de resort.

"Spanghero", furnizorul francez de carne pentru lasagna marca "Findus", a afirmat, ieri, că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român", a declarat Barthélémy Aguerre, preşedintele companiei "Spanghero", după ce descoperirea cărnii de cal în lasagna, în locul cărnii de vită, a bulversat Marea Britanie.

Preşedintele "Spanghero" nu a precizat numele furnizorului român, precizând că nu îl are asupra lui.

La rândul său, grupul agroalimentar "Findus" s-a declarat "înşelat" şi a anunţat că mâine va depune plângere.

Vineri seara, un alt actor al acestui lanţ agroalimentar, compania franceză "Comigel", specializată în preparate congelate, a anunţat că respectiva carne de cal provenea din România, via furnizorul "Spanghero".

"Comigel" a efectuat propria anchetă şi a stabilit că un furnizor român a trimis carnea, care a fost împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie, a explicat Erick Lehagre, preşedintele companiei franceze.

Producătorul francez "Comigel", care alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie, a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei "Findus" conţineau carne de cal în proporţie de 99-100 %.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită a provocat un scandal în Marea Britanie - unde calul este venerat şi consumarea cărnii sale este tabu - şi a determinat retragerea, vineri, a produselor incriminate în Franţa şi în Suedia.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat în urmă cu câteva zile, când compania britanică de congelare "Findus" a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez "Comigel".

Frauda cu carne de cal descoperită în Marea Britanie ar putea data din august 2012, a declarat, ieri, distribuitorul produselor incriminate, "Findus", citând o scrisoare din partea furnizorului său francez "Comigel".

"Findus" Marea Britanie a anunţat, vineri, că a retras, luni, 4 februarie, produsele incriminate din Marea Britanie.

Scandalul are ramificaţii în Europa, deoarece "Comigel" se aproviziona de la compania franceză "Spanghero", care susţine că a cumpărat carnea din România.

Potrivit autorităţilor britanice, ţară în care consumul de carne de cal este un tabu, produsele respective nu prezintă un pericol pentru sănătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb