RAPORT ASF 2013 Diversificarea portofoliilor de acţiuni listate, limitată

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iulie 2014

Multe sectoare importante ale economiei sunt foarte slab sau nu sunt deloc reprezentate la bursele din ţara noastră, ceea ce face ca opţiunile de diversificare a portofoliilor să fie limitate, arată ASF, în raportul său pe anul trecut.

Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că, deşi au fost două listări de succes ale companiilor de stat în 2013, nicio companie privată de anvergură nu a reuşit listarea la bursă, anul trecut.

"Prea puţini dintre intermediarii autorizaţi îşi asumă rolul de a transforma piaţa prin listarea de noi companii private, educarea investitorilor şi promovarea bunelor practici", semnalează oficialii ASF.

Anul trecut, piaţa de capital din ţara noastră a avut o tendinţă crescătoare, numărul de companii listate, capitalizarea şi lichiditatea pieţei înregistrând creşteri, menţionează raportul anual al ASF.

Performanţa indicilor principali ai pieţei a fost pozitivă, superioară inflaţiei, fiind totodată printre cele mai ridicate dintre indicii europeni analizaţi, conform documentului.

Creşterea capitalizării Bursei de Valori Bucureşti în 2013 a fost de 48,7%, influenţată de ofertele publice ale Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz, transferul Conpet pe piaţă reglementată şi dinamica preţurilor, rămânând însă sub nivelurile atinse de alte burse din regiune, precum Varşovia sau Praga, notează reprezentanţii ASF.

Creşterea de 26,10% a indicelui BET a situat BVB pe locul al doilea în regiune, fiind depăşită doar de creşterea bursei din Bulgaria, care a avut o evoluţie de + 42,3%, conform datelor prezentate de Autoritate.

În ceea ce priveşte capitalizarea bursieră, BVB se situează pe locul patru în regiune, cu o valoare de 17,83 miliarde euro (creştere cu 12,97% faţă de 2012), fiind însă depăşită de bursa de la Budapesta, cea de la Praga şi cea din Varşovia, arată sursa citată.

Instrumentele tranzacţionate pe segmentul BVB au reprezentat peste 97% din rulajele tranzacţiilor efectuate pe Bursa de Valori Bucureşti, valoarea tranzacţiilor realizate pe RASDAQ şi ATS fiind sub 3%.

Anul trecut, pe BVB, valoarea totală tranzacţionată a fost de 13,53 miliarde lei (3,059 miliarde euro) din care 13,20 miliarde lei (2,97 miliarde euro) pe segmentul BVB, 301 milioane lei (68.34 milioane euro) pe segmentul RASDAQ şi 20,8 milioane lei (4,72 milioane euro) pe segmentul ATS.

Din totalul valorii tranzacţionate pe segmentul BVB, tranzacţiile cu acţiuni au avut ponderea cea mai importantă (85,11%), drepturile de alocare şi drepturile de subscriere reprezentând doar 0,22% din totalul tranzacţiilor. Tranzacţiile cu obligaţiuni au fost de 10,57% din total tranzacţii, în creştere comparativ cu anul anterior. Unităţile emise de fondurile româneşti listate la BVB au avut o pondere de 0,06%. Produsele structurate s-au menţinut la un nivel de tranzacţii apropiat de cel al anilor anteriori, de 4,02%, în timp ce tranzacţiile cu contracte futures au fost de 0,02%.

Anul trecut au avut loc trei emisiuni de obligaţiuni corporative, ale Raiffeisen Bank România, UniCredit Ţiriac Bank şi Transelectrica, emisiuni care au atras 975 milioane lei (peste 218 milioane euro), cu 27% mai mult decât totalul atras în perioada 2008-2012, aminteşte ASF.

În privinţa produselor structurate, acestea au avut o valoare totală tranzacţionată de 531,5 milioane lei, scăzând faţă de anul precedent cu 22,66%, când se ridicau la 687,3 milioane lei, arată raportul Autorităţii.

Emitenţii produselor structurate sunt, de regulă, instituţii de credit, care "urmăresc asigurarea lichidităţii pieţei prin introducerea de cotaţii de cumpărare şi vânzare fie în nume propriu, dacă aceştia acţionează în dublă calitate (emitent şi participant la BVB), fie prin intermediul unui participant BVB desemnat, în cazul în care emitentul nu este participant la BVB", precizează documentul.

Pe piaţa reglementată la termen a BVB, în anul 2013, cele mai multe contracte futures tranzacţionate au avut un caracter mai degrabă speculativ decât de acoperire a riscului de piaţă. Activele suport ale acestora au fost preponderent aurul (69,2% din tranzacţii) şi acţiunile Fondului Proprietatea (11,26% din tranzacţii).

În cadrul şedinţelor de tranzacţionare ale BVB desfăşurate în anul 2013 s-au înregistrat pentru piaţa derivatelor un număr de 423 tranzacţii, un volum de 2.969 şi o valoare de 3.05 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb