RAPORT CONSILIUL CONCURENŢEI: Sectorul energiei electrice nu a atins încă standardele UE

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 noiembrie 2012

Bogdan Chiriţoiu

Bogdan Chiriţoiu

Gradul de concentrare a pieţei de energie electrică din ţara noastră se situează încă la nivel mediu comparativ cu situaţia din alte state membre ale Uniunii Europene (UE), arată Raportul pentru 2012 asupra concurenţei în sectoarele cheie ale economiei naţionale, realizat de Consiliul Concurenţei (CC).

Deşi există mai mulţi producători, preţurile nu au fost complet liberalizate şi, pe lângă problemele concurenţiale de structură - reglementare şi bariere la intrarea pe piaţă - există un deficit de lichiditate, dar şi probleme privind comportamentul firmelor.

În acest sens, Consiliul Concurenţei are în derulare o serie de investigaţii privind contractele pe termen lung încheiate de "Hidroelectrica" şi posibilul abuz de poziţie dominantă al "CEZ Distribuţie", după cum se arată în raport.

Concentrare pe unele pieţe din sectorul bancar

Deşi Banca Naţională a Româ­niei (BNR) a reuşit să menţină stabilitatea sectorului bancar naţional, nefiind necesară intervenţia statului pentru salvarea unor instituţii financiare, aşa cum s-a întâmplat în alte state, faptul că gradul de concentrare a crescut pe unele pieţe din sectorul bancar ar putea influenţa negativ evoluţia concurenţei din sector, potrivit aceluiaşi raport.

În opinia BNR, sectorul bancar rămâne o zonă competitivă a economiei, atât în ceea ce priveşte crearea de depozite, cât şi acordarea de credite.

"Cererea solvabilă de credite nu a fost foarte mare în aceşti ultimi trei ani, iar băncile au trebuit să se reorienteze către alte zone", a declarat Bogdan Olteanu, vice-guvernatorul BNR, în cadrul conferinţei de lansare a Raportului CC, subliniind că acest sector se confruntă cu două provocări cu impact pe termen lung: restructurarea ca urmare a crizei şi asigurarea macro-stabilităţii financiare.

Înainte de a face construcţii pe termen lung, va trebui să alegem între consolidarea sistemului financiar-bancar prin capitalizare şi desfacerea instituţiilor din sector prin separare sau externalizare a anumitor activităţi cum ar fi cele de investiţii sau retail, susţine Bogdan Olteanu, precizând că noua viziune va trebui să stabilească şi limitele reglementării.

"Asigurarea macro-stabilităţii financiare este echivalentă cu asigurarea unui bun public şi este mai importantă decât respectarea regulilor unei concurenţe libere în sens clasic, dar trebuie să stabilim până unde mergem în această direcţie", a mai declarat domnia sa.

La asigurarea unui mediu competitiv în sectorul bancar a mai contribuit, în 2012, şi eliminarea comisionului de rambursare anticipată, iar în prezent se desfăşoară o analiză privind posibilitatea de a elimina comisioanele la tranzacţiile cu carduri, potrivit domnului Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Asigurările, retailul şi telecomunicaţiile beneficiază de medii concurenţiale

Dintre celelalte sectoare analizate în raport, asigurările, retailul şi telecomunicaţiile au înregistrat evoluţii generale pozitive, sectorul transportului feroviar de marfă fiind singurul în care gradul de concentrarea a pieţei se menţine ridicat.

CFR Marfă domină, în continuare, sectorul, deşi concurenţa s-a intensificat şi, dată fiind natura activităţilor, privatizarea sa se va face, potrivit preşedintelui Bogdan Chiriţoiu, cu separarea activelor şi păs­trarea de facilităţi esenţiale pentru concurenţi.

Din punct de vedere structural, sectorul asigurărilor are caracter concurenţial, însă ineficienţa pe această piaţă poate fi generată de asimetria informaţională dintre asigurat şi asigurator, potrivit CC.

Piaţa de retail unde majoritatea recomandărilor Consiliului Concurenţei au fost preluate se menţine dinamică, generând astfel preţuri mai mici decât media UE.

Raportul privind concurenţa în sectoarele cheie din economia naţională, aflat la a patra ediţie, se doreşte un instrument pentru prioritizarea reglementării în sectorul guvernamental şi a aspectelor pe care să se concentreze, în viitorul apropiat, activităţile Consiliului Concurenţei. Cele şase sectoare "cheie" au fost alese pe criteriiile impactului asupra economiei în ansamblu (energie, transport, financiar) şi asupra consumatorilor (telecom, retail), iar indicatorii pe baza cărora a fost realizat raportul au fost atât indicatori de piaţă, cât şi sectoriali.

Amenzi pentru licitaţii trucate la "Transgaz"

Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu amenzi în valoare totală de 25,5 milioane lei, pentru trucarea a două licitaţii organizate de "Transgaz" Mediaş, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze în perioada 2009-2011.

Firmele sancţionate sunt "Condmag" Braşov, "Inspet" Ploieşti, "Moldocor" Piatra Neamţ şi "Trustul de Montaj Utilaj Chimic" Bucureşti.

"Avem dovezi că aceste companii s-au înţeles asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii, schimbând informaţii comerciale sensibile. Înţelegerile de trucare a licitaţiilor reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la achiziţionarea, de către autoritatea contractantă, a unor lucrări mai scumpe", a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu. Subiectul unei investigaţii similare îl fac şi anumite contracte atribuite de "Romgaz", companie pe care domnia sa a adus-o în discuţie în cadrul conferinţei de ieri, deşi nu s-a făcut, încă, publică aplicarea unei sancţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb