Politicile de mediu, sociale şi de guvernanţă corporativă (ESG) vor remodela economia globală în următorii ani şi vor influenţa succesul investiţional al fondurilor de investiţii, arată datele unui raport realizat de PwC. Prin urmare, este crucial ca acestea să încorporeze investiţii responsabile şi criterii ESG în strategia lor generală de afaceri.
În ultimii şapte ani, importanţa politicilor ESG în deciziile fondurilor de investiţii a luat avânt. Aproape trei sferturi (72%) dintre respondenţii la un sondaj global realizat de PwC arată că întotdeauna, în etapa de pre achiziţie, analizează companiile ţintă din punct de vedere al riscurilor şi oportunităţilor ESG. De asemenea, 56% au refuzat încheierea de parteneriate sau investiţii, din motive legate de ESG, potrivit sondajului "The Global Private Equity Responsible Investment" care a analizat investiţiile responsabile a 209 fonduri/companii de investiţii din 35 de ţări.
Criza din ultimele 18 luni a fost un semnal puternic de alarmă pentru întreaga lume: pentru a preveni alte pandemii şi pentru a reduce riscurile cauzate de schimbările climatice, firmele sunt nevoite să construiască o societate echitabilă şi sustenabilă, dar care să genereze şi creştere. Iar miza este mare. Doar la nivelul anului 2018, investiţiile durabile, categorie care include şi investiţiile de tip ESG, ajunseseră la peste 30 trilioane de dolari pe primele cinci pieţe de capital la nivel global.
Politicile ESG influenţează gândirea strategică a întregii companii
Raportul PwC arată că politicile ESG au trecut astfel de la etapa incipientă în care reprezentau un produs specializat destinat unui grup restrâns de investitori, la etapa actuală în care aceste acţiuni s-au transformat într-un cadru general care influenţează gândirea strategică a întregii companii. 56% dintre respondenţi au declarat că ESG se află pe agenda consiliilor de administraţie cel puţin o dată pe an, în creştere de la 35% în 2019, iar 15% au spus că a fost discutat la toate şedinţele consiliului.
Studiul PwC mai arată că fondurile de investiţii care plasează ESG în centrul strategiei lor de afaceri vor fi deschizătoare de drumuri în noua economie durabilă. Astfel, 65% dintre respondenţii sondajului au dezvoltat o investiţie responsabilă sau o politică ESG şi au dezvoltat instrumentele pentru implementarea acesteia, se menţionează în comunicat.
ESG are astfel o influenţă crescândă asupra strategiei de afaceri pe tot parcursul ciclului de viaţă a tranzacţiilor şi în cadrul portofoliilor. Fondurile de investiţii folosesc criteriile ESG nu doar pentru a evalua riscurile şi pentru a identifica oportunităţi de creare a valorii, ci şi pentru a-şi gestiona portofoliul şi, în cele din urmă, pentru a avea un exit de succes.
Motoarele succesului durabil
În 2019, majoritatea fondurilor de investiţii s-au declarat îngrijorate de riscurile climatice din portofoliul lor, dar nu au abordat serios problema. Anul acesta însă mai mult de jumătate dintre firmele respondente la sondaj iau deja măsuri şi 36% declară că iau în considerare riscul climatic atunci când iau decizii de investiţii.
În ultimii cinci ani, s-a văzut o determinare în rândul companiilor spre diversitate şi incluziune la locul de muncă, în special în ceea ce priveşte egalitatea de gen. Astfel, mai bine de trei sferturi (77%) dintre respondenţii la sondaj spun că diversitatea este o valoare esenţială şi integrantă în cultura lor, care generează beneficii pentru afaceri - în special în domeniul inovaţiei.
Prevenirea mitei şi a corupţiei a fost de mult timp o preocupare de guvernanţă de top pentru afaceri. Majoritatea respondenţilor (95%) se arată preocupaţi de etica afacerilor, valorile şi cultura corporativă, prevenirea mitei şi a corupţiei şi a securizării cibernetice a datelor. Aproape 90% sunt îngrijorate de respectarea regulamentului ESG, iar peste jumătate arată că echipa lor de investiţii a primit un training specializat.