RAPORT RAIFFEISEN:  Sberbank este interesată de mai multe pieţe, între care şi România

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 noiembrie 2011

Sberbank este interesată de mai multe pieţe, între care şi România

Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a manifestat un interes explicit pentru pieţe precum Polonia, România sau Turcia, potrivit unui raport al grupului Raiffeisen, în timp ce pe piaţa locală Raiffeisen vede Banca Transilvania, CEC şi Volksbank România ca posibile ţinte pentru fuziuni şi achiziţii, informează Mediafax.

Banca de stat Sberbank, care a preluat în acest an operaţiunile din Europa Centrală şi de Est ale grupului austriac Volksbank, fără subsidiara din România, ar putea deveni pe termen lung un competitor puternic pentru băncile active în prezent în regiune, se arată în raportul Sectorul Bancar din Europa Centrală şi de Est 2011. Sberbank va căuta, probabil, noi ţinte de achiziţii în afara ţărilor unde are deja operaţiuni.

"Banca a arătat un interes explicit pentru pieţe precum Polonia, România sau Turcia. Totuşi, considerăm că Sberbank îşi va creşte prezenţa foarte treptat în următorii ani, din cauza bazei limitate de depozite în euro şi a dimensiunii reduse a reţelei Volksbank International", potrivit analiştilor Raiffeisen.

În România, chiar dacă nu a exis-tat deloc activitate în sectorul fuziunilor şi achiziţiilor anul trecut şi în prima jumătate a acestui an, o intensificare în acest domeniu este probabilă în viitor, mai precizează raportul. România pare bancarizată excesiv din perspectiva numărului de bănci şi a infrastructurii bancare.

"Unele bănci mai mici, controlate de investitori locali vor înregis-tra, probabil, pierderi în acest an şi ar putea deveni ţinte de preluare sau candidate la o recapitalizare de către stat într-o primă fază", se arată în raport.

Pe termen mediu şi lung, Raiffeisen consideră că posbilele ţinte de fuziuni şi achiziţii din România sunt Banca Transilvania, CEC şi Volksbank România.

Astfel, Banca Transilvania, cu active de circa cinci miliarde de euro, nu are un investitor strategic. Bank of Cyprus controlează un pachet de 10% din acţiunile Băncii Transilvania, iar BERD şi IFC circa 18%. Banca Transilvania ar putea fi o ţintă de preluare pe termen lung.

CEC, controlată de stat, are active de 5,1 miliarde de euro şi a fost o candidată la preluare de mai mulţi ani, scriu analiştii Raiffeisen. Statul a repoziţionat banca şi a injectat capital.

Soarta celei de-a treia posibile ţinte de pe piaţa bancară locală, Volksbank România, pare incertă. Grupul austriac Volksbank nu a reuşit să vândă subsidiara româneas-că odată cu restul operaţiunilor din Europa Centrală şi de Est către Sberbank.

În final, dacă grupul portughez BCP decide să vândă operaţiunile din Polonia, încorporate în Bank Millennium, ar putea părăsi cu totul regiunea Europei Cntrale şi de Est în 2011/2012 (oferte preliminare au fost deja primite), se arată în raport.

Raiffeisen: Introducerea unei taxe bancare în România este puţin probabilă, din cauza opoziţiei BNR

Introducerea unei taxe bancare în România este puţin probabilă, deoarece "influenta" Bancă Naţională a României (BNR) se opune unei astfel de măsuri, se arată în raportul Raiffeisen privind sectorul bancar din Europa Centrală şi de Est.

"Nu există planuri serioase de a introduce o taxă specială pe bănci, întrucât influenta bancă centrală a României se opune unei astfel de măsuri", se arată în raportul Sectorul Bancar din Europa Centrală şi de Est 2011.

Sectorul bancar din România a revenit pe profit în prima jumătate a anului, după rezultatul negativ de anul trecut. Scenarii mai pesimiste au fost evitate în 2009 şi 2010 ca urmare a rezervelor substanţiale de lichiditate şi capital, consideră analiştii Raiffeisen.

Un număr ridicat de bănci de la periferia zonei euro operează în România şi controlează împreună 16% din active. Totuşi, statisticile recente arată că aceste bănci au o rată de adecvare a capitalului peste media ţării, iar situaţia lichidităţii rămâne solidă, întrucât nu există indicii privind retrageri de depozite.

Totodată, ca urmare a avansului mai lent al creditării, împrumuturile neperformante au continuat să crească, ajungând în prezent la 13,4%, chiar dacă mai lent ca anul trecut. Raportul dintre credite şi depozite se menţine peste 100% şi chiar a crescut uşor în prima jumătate a anului, din cauza avansului lent al depozitelor. În primele şase luni, avansul creditării a rămas redus, mai ales pe segmentul de retail. Analiştii Raiffeisen se aşteaptă ca acest trend să continue şi în 2012.

Efectele programului de susţinere a sectorului ipotecar, Prima Casă, se estompează gradual, în timp ce situaţia financiară a majorităţii gospodăriilor rămâne fragilă.

Sectorul bancar din Europa Centrală şi de Est, în continuare potenţial de creştere

Chiar dacă ritmul de creştere a volumului de credite din Europa Centrală şi de Est (ECE) nu va fi acelaşi ca în ultimii zece ani, perspectivele pe termen mediu şi lung pentru sectorul bancar rămân extrem de favorabile în cel puţin şase pieţe est şi central-europene. Acestea reprezintă circa 80% din activele sectorului bancar din regiune, potrivit raportului Raiffeisen Research.

Piaţa bancară din România are toate şansele să fie cea mai atractivă din sud-estul Europei, datorită atât faptului că este cea mai mare din Europa de Sud-Est cât şi a creşterii aparent sustenabile (i.e. rata de creştere nominală a creditelor şi activelor de circa 8-11 procente de la an la an în EUR, în perioada 2011-2015), se mai arată în Raport.

Disponibilitatea mai limitată a finanţărilor externe pentru pieţele bancare din ECE indică faptul că depozitele îşi vor păstra caracterul atractiv din ultimii ani. Drept urmare, creşterea sustenabilă a volumului de credite în ECE va fi mai strâns legată de creşterea volumului de depozite. Mai mult, anumite economii est şi central europene pot trece printr-o perioadă prelungită de creştere lentă a volumului de credite. Rapoartele credit-PIB sunt la niveluri relativ înalte în anumite economii din ECE în care nivelurile veniturilor sunt mai scăzute. Mai mult, anumite segmente de piaţă, precum cel al împrumuturilor de consum, nu mai par a fi subdezvoltate în economiile Europei Centrale şi de Est. În consecinţă, creşterea creditării în Europa Centrală şi de Est nu se va produce în acelaşi fel ca în ultimul deceniu.

Perspectivele de creştere pe termen mediu şi lung ale sectorului bancar rămân extrem de favorabile în Rusia, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Albania. Aceste şase ţări, care reprezintă împreună 80% din totalul activelor bancare din Europa Centrală şi de Est, au şanse mari să continue să crească rapid, în care creşterea nominală a activelor şi creditelor să o depăşească pe aceea a PIB-ului.

Mediul macroeconomic din Europa Centrală şi de Est a început să se deterioreze în a doua jumătate a lui 2011, din cauza aşteptărilor legate de încetinirea economiei mondiale şi îndeosebi a economiilor din zona euro, potrivit analiştilor Raiffeisen. Din acest motiv, autorii Raportului atrag atenţia asupra perspectivelor pe termen scurt ale sectorului bancar din Europa Centrală şi de Est. Mai mult, evoluţiile negative recente referitoare la peisajul legislativ din anumite ţări est şi central europene (ex: taxele bancare sau interferenţa în acordurile private de credit) trebuie ţinute sub observaţie, întrucât stabilesc standarde greşite şi pot afecta atractivitatea respectivelor sectoare bancare.

Creditele neperformante sunt sau se apropie de vârf

Sistemul bancar din ECE este acum mai robust, mai precizează Raportul. Acest lucru s-a datorat stabilizării climatului economic în 2010 şi în prima jumătate a lui 2011. Analiştii Raiffeisen consideră: "Dat fiind acest context precum şi creşterea volumelor de credite, creditele neperformante (NPL) se apropie de vârf sau l-au depăşit deja în cazul majorităţii băncilor mari din ECE, lucru confirmat şi de datele agregate pentru sectorul bancar. Cu toate acestea, Ungaria şi câteva pieţe din ESE rămân dificile în ceea ce priveşte calitatea portofoliului de credite. Datele pentru prima jumătate a lui 2011 arată că NPL-urile au atins deja punctul maxim în anumite economii din ECE, precum Republica Cehă, Slovacia, Rusia şi Ucraina şi se apropie de vârf în Polonia şi Serbia".

Aşadar, analiştii Raiffeisen Research cred că anul 2011 ar putea marca vârful creditelor neperformante în aceste economii. Rapoartele NPL-urilor în unele economii din ECE ar putea ajunge la un maxim de o singură cifră, comparabil cu cel din pieţele bancare mai mature, precum Germania sau Marea Britanie, unde creditele neperformante au atins nivelul maxim de 5,5%-6% în 2010/2011.

Creşterea creditelor neperformante a încetinit substanţial în celelalte economii din Europa Centrală şi de Est (cu excepţiile posibile ale Ungariei şi Belarusului), în primele luni ale lui 2011. În aceste economii, creditele neperformante pot continua să crească în 2012, dar vârfurile ar trebui să rămână apropiate de nivelurile din prima jumătate a lui 2011. Un aspect pozitiv este că NPL-urile din aproape toate ţările Europei Centrale şi de Est (cu posibila excepţie a Ucrainei), vor atinge puncte de maxim mult sub cele observate în crizele altor pieţe emergente.

În funcţie de creşterea economică şi a creditării în 2011 şi 2012 în statele Europei Centrale şi de Est, precum şi de eforturile lor de a scăpa de stocurile de credite neperformante, ratele NPL-urilor ar putea să descrească în decurs de 3-4 ani la aproximativ o treime din nivelul lor actual, într-un scenariu optimist, sau la aproximativ două treimi din nivelul actual într-un scenariu pesimist, conform autorilor Raportului asupra Sectorului Bancar din Europa Centrală şi de Est.

Nicio schimbare în topul celor mai mari 5 bănci ale regiunii

În 2010 şi în prima jumătate a lui 2011 nu a avut loc nicio schimbare majoră în clasamentul primelor 5 bănci (după active) avându-şi sediul în Uniunea Europeană şi prezente în Europa Centrală şi de Est. Unicredit a continuat să ocupe primul loc, urmată de Erste, RBI, SocGen şi KBC. Pentru Top 6-10, anul trecut a fost destul de lipsit de evenimente: Intesa Sanpaolo rămâne a 6-a cea mai mare bancă, urmată de OTP, ambele la distanţă stabilă faţă de Top 5. O anumită consolidare şi noi intrări în top s-au produs în rândul băncilor 11-20. Banca Santander din Spania s-a alăturat Top 20 cumpărând o cotă de piaţă mai mare în Polonia, în timp ce băncile greceşti Eurobank EFG şi AlphaBank au anunţat planuri de fuziune iar Volksbank International şi-a vândut subsidiarele (cu excepţia României) către Sberbank Rusia. Dacă ar fi luate în considerare şi băncile non-UE, aceasta din urmă ar fi cel mai mare grup bancar din regiune datorită poziţiei puternice din Rusia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb