RAPORT RBI România va înregistra cea mai mare creştere a creditării în Europa de Sud-Est, până în 2019

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 10 iunie 2015

România va înregistra până în 2019 cea mai mare creştere a creditării în rândul statelor din Europa de Sud-Est, cu un ritm mediu anual de 12,4%, pe fondul redresării economice şi al dobânzilor scăzute care susţin creşterea cererii de împrumuturi, potrivit Raiffeisen Bank International (RBI).

"În urma mai multor ani de restructurări, băncile din România sunt acum bine pregătite să extindă din nou creditarea", se arată într-un raport publicat miercuri de RBI.

Banca Naţională a României intenţionează să se alăture Mecanismului Unic de Supraveghere al UE, prin semnarea unui acord de "colaborare strânsă", până la sfârşitul anului 2016. Acest fapt ar putea adăuga noi presiuni asupra profitabilităţii băncilor, cu toate că procesul este complex şi ar putea înregistra amânări, potrivit RBI.

Alt subiect care ar trebui urmărit este structura concurenţială a pieţei bancare din România, în special în urma achiziţiei recente a Volksbank de către Banca Transilvania şi a restructurării şi ajustării afacerilor de către BCR, deţinută de Erste Bank. Cele două evoluţii ar putea reduce semnificativ cota de piaţă a băncilor aflate în proprietate străină, în favoarea celor cu capital local, se arată în raport.

Creditarea din Europa Centrală şi de Est se va accelera în următorii patru ani, în timp ce creşterea creditelor neperformante şi încetinirea activităţilor de împrumut vor reduce profiturile instituţiilor financiare din Rusia.

"Continuăm să considerăm Polonia, Cehia şi Slovacia drept pieţe cu creştere rapidă. Pieţele din Ungaria şi România, care se redresează, ar putea fi incluse şi ele în această categorie", consideră autorii raportului, Gunter Deuber şi Elena Romanova.

În estul Uniunii Europene şi ţările balcanice, creditarea va creşte cu peste 8% pe an, în perioada 2015-2019.

Operaţiunile de creditare din fostele state comuniste sunt dominate de băncile occidentale, respectiv de Raiffeisen, UniCredit, Societe Generale şi Erste Group Bank. În urma crizei financiare din 2008, băncile au fost nevoite să îşi cureţe bilanţurile, iar în prezent pot să profite de beneficiile restructurării. Ratele de creştere nu vor reveni însă la nivelul anterior crizei, iar profitabilitatea din acest an s-ar putea situa sub nivelul din Europa Occidentală, pentru prima oară după anul 2000, se arată în raport.

RBI anticipează că România va înregistra până în 2019 cea mai mare creştere a creditării la nivelul Europei de Sud-Est, de 12,4% pe an, mai puţin de o treime faţă de avansul de 40% pe an consemnat în perioada 2000-2010.

În Europa Centrală, cea mai mare creştere va fi înregistrată de Polonia, cu o medie de 8,8% pe an, urmată de Slovacia, Cehia şi Ungaria, ţara în care creditarea a scăzut cel mai mult în ultimii cinci ani.

Raportul notează că profiturile băncilor occidentale în Europa Centrală şi de Est rămân constrânse parţial din cauza concurenţei. În Polonia şi Croaţia băncile riscă posibile pierderi, din cauza divergenţelor politice şi cu autorităţile de reglementare, legate de creditele ipotecare în franci elveţieni.

"Din acest motiv consider că anul 2015 va fi un an de tranziţie în care este probabil ca băncile să închidă segmente de afaceri şi chiar să iasă complet de pe unele pieţe", afirmă directorul general al Raiffeisen, Karl Sevelda, într-un comunicat care însoţeşte raportul.

În privinţa ponderii creditelor neperformante, 2014 a fost un an de cotitură pentru Europa Centrală şi de Est, înregistrând primul declin după mai mulţi ani de creşteri.

În România, de exemplu, rata creditelor neperformante a scăzut de la 21,9% la 13,9% la sfârşitul lui 2014, după măsuri adoptate de BNR pentru accelerarea procesului de curăţare a bilanţurilor băncilor.

Profitabilitatea băncilor din regiunea ECE a avut o evoluţie mixtă în 2014. Rentabilitatea capitalurilor proprii (RoE) la nivelul regiunii a atins anul trecut 6,9%, cel mai redus nivel după anul 2000, reflectând în primul rând noile reglementări europene care impun băncilor să constituie rezerve mai mari de capital. În al doilea rând, trei pieţe din regiune, respectiv Ungaria, România şi Ucraina, au înregistrat anul trecut niveluri negative ale RoE, de -11%, -12,5%, respectiv -30%.

La sfârşitul lui 2014, activele din sectorul bancar al României se ridicau la 90,48 miliarde de euro, în scădere cu 0,7% comparativ cu 2013, reprezentând 60,6% din PIB.

Soldul total al creditelor se ridica în decembrie 2014 la 47,55 miliarde de euro, în declin cu 3,1% comparativ cu 2013, ponderea în PIB fiind de 31,8%. Rata creditelor neperformante era la sfârşitul lui 2014 de 13,9%.

BCR este lider de piaţă în România în funcţie de active, cu o cotă de 16,2%, urmată de BRD (12,4%), Banca Transilvania (9,8%), Raiffeisen şi UniCredit (7,9%). Alte bănci cu operaţiuni în România acoperă 45,9% din piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb