RAPORT XTB: ''Ne aşteptăm la creşterea costurilor, a preţurilor şi a inflaţiei în perioada următoare în România''

G.U.
Companii / 18 mai 2021

Radu Puiu, Analist Financiar în cadrul XTB România

Radu Puiu, Analist Financiar în cadrul XTB România

Inflaţia în România a ajuns în aprilie la 3,2%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul an, de la începutul pandemiei, conform unui comunicat de presă al companiei XTB România. Acesta este un semn de revenire a economiei, sugerând existenţa unui apetit ridicat de consum. Cererea este în creştere, existând lichidităţi semnificative în piaţă, aspect care se transpune în majorarea preţurilor.

Analiştii XTB iau în calcul cinci factori care ar putea indica o creştere suplimentară a ratei inflaţiei în perioada următoare în România şi în lume:

1.Transferurile de bani sunt imense - datorită plăţilor directe, a ajutoarelor speciale de şomaj şi a altor ajutoare, gospodăriile din ţările dezvoltate au mai mulţi bani decât ar fi avut în cazul în care pandemia nu s-ar fi întâmplat!

2.Cererea de reînnoire este puternică - consumatorii nu au putut cheltui o parte din venituri din cauza restricţiilor, însă ar putea dori să compenseze în exces după relaxarea condiţiilor.

3.Preţurile mărfurilor sunt în creştere - nu este doar cazul petrolului. La fel se întâmplă şi cu bumbacul, cuprul şi cerealele. Acesta este parţial un rezultat al ratelor de dobândă 0% deoarece investitorii privesc aceste active drept oportunităţi de investiţii.

4.Costurile COVID - economia se redeschide, dar regimul sanitar rămâne sub presiune, având în continuare costuri ridicate.

5. Există mai puţină concurenţă - unele companii au fost închise, în special în domeniul serviciilor. Mai puţină concurenţă înseamnă mai multă putere de stabilire a preţurilor.

Conform comunicatului, efectele faptului că rata inflaţiei a ajuns la 3,2% în România luna trecută se vor face simţite în perioada următoare. Radu Puiu, Analist Financiar în cadrul XTB România, consideră că: "Cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare, ale căror preţuri au crescut cu 5,2%, în vreme ce serviciile s-au scumpit cu 2,6%, conform datelor Institutul Naţional de Statistică (INS). Această tendinţă vine în contextul redinamizării economiei reale şi cotaţiilor internaţionale ale petrolului, dar şi a efectului de bază (preţurile au fost mai scăzute în lunile martie şi aprilie 2020, în contextul restricţiilor)."

Banca Naţională a României (BNR) a transmis în urma şedinţei de politică monetară că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să depăşească vizibil limita superioară a intervalului ţintă în semestrul II 2021. Ţinta BNR pentru inflaţie este de 2,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus 1%. "Acesta este un semn de revenire a economiei, sugerând existenţa unui apetit ridicat de consum. Cererea este în creştere, existând lichidităţi semnificative în piaţă, aspect care se transpune în majorarea preţurilor. Este posibilă şi o creştere suplimentară a costurilor, măsurile de combatere a pandemiei au presupus investiţii, ale căror costuri sunt transmise către consumatorii finali", mai explică Radu Puiu.

Restricţiile legate de pandemia COVID19 au adus economia globală într-o recesiune profundă, preţurile petrolului scăzând temporar chiar sub zero. Băncile centrale au comunicat deschis despre necesitatea de a contracara deflaţia. Cu toate acestea, situaţia macroeconomică s-a schimbat în ultimele luni, ca urmare a faptului că majoritatea ţărilor implementează cu succes măsuri care le ajută să diminueze efectele negative ale pandemiei.

''Peste tot în lume băncile centrale au fost surprinse de amploarea procesului de redresare economică şi de creşterea costurilor care încurajează firmele să crească preţurile. Intervenţionismul, care a salvat economia globală de la prăbuşire, a făcut ca gospodăriile să aibă uneori venituri mai mari decât dacă pandemia nu s-ar fi întâmplat deloc. În acelaşi timp, politica privind banii gratuiţi i-a încurajat pe investitori să caute alternative la numerar, care au avut un impact semnificativ asupra preţurilor materiilor prime, determinând ulterior creşterea costurilor pentru companii. Cum ar trebui să se comporte investitorii într-o astfel de situaţie?'', se menţionează în comunicat.

La nivel de grup, XTB a lansat un raport care detaliază evoluţia şi perspectivele privind inflaţia din SUA "deoarece aceasta va determina politica Fed, care, la rândul său, are o importanţă majoră pentru pieţele globale", explică Przemyslaw Kwiecieñ, Analist Şef al grupului XTB. "În raport arătăm indicatorii de inflaţie ce ar trebui monitorizaţi, precum şi cele mai importante date de inflaţiei. De asemenea, răspundem la întrebarea cheie adresată atât în rândul investitorilor profesionişti, cât şi în rândul gospodăriilor - va creşte inflaţia?".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb