RAPORTUL INSPECŢIEI JUDICIARE:  Condiţii mai dure de elaborare a lucrărilor ştiinţifice de către deţinuţi

Adina Lateş
Anticorupţie / 21 ianuarie 2016

Raportul Inspecţiei Judiciare privind cărţile scrise de deţinuţi a fost adoptat, astăzi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi prevede condiţii mai dure pentru elaborarea de lucrări ştiinţifice de către persoanele condamnate la închisoare, printre care dovada specializării autorului în domeniul în care doreşte să scrie.

"În raport se constată ceea ce constatasem şi noi (...) şi măsurile care s-au propus în urma raportului sunt următoarele: adoptarea urgentă prin hotărâre de guvern a regulamentului de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Regulamentul acesta, potrivit Legii 254, trebuia să fie terminat cam prin octombrie 2014", a declarat, astăzi, preşedintele CSM, Mircea Aron, la finalul şedinţei plenului, transmit surse din presă.

O altă măsură propusă de IJ o reprezintă includerea în regulamentul de aplicare a Legii 254 a definiţiei sintagmei "lucrare ştiinţifică" folosită de legiuitor în art. 96 al. 1 lit. f) din Legea 254/2013, a reglementării procedurii de elaborare a lucrărilor ştiinţifice, a criteriilor de acordare a zilelor de câştig, precum şi a procedurii de acordare a acestor drepturi.

"Se impune stabilirea unor condiţii prealabile şi riguroase care trebuie îndeplinite cumulativ, respectiv elaborarea de lucrări ştiinţifice doar în domeniile în care sunt organizate studii universitare. Dovada specializării persoanei private de libertate în domeniul în care doreşte să elaboreze lucrări ştiinţifice. Indicarea de către persoana privată de libertate a tipului de lucrare ştiinţifică ce se doreşte a fi elaborată: tratate, rapoarte de cercetare, studii, articole, comunicări ştiinţifice etc.", a subliniat Aron.

O altă condiţie propusă o reprezintă recomandarea scrisă privind relevanţa tematicii în domeniul ales din partea unui profesor universitar sau a unui conferenţiar universitar din specialitatea din care urmează să fie elaborată lucrarea, cu semnătura olografă a acestora, confirmată de Universitatea de care aparţin, precum şi bibliografia ce urmează să fie consultată şi complexitatea lucrării.

Mircea Aron a menţionat că acestea sunt proceduri comune când vine vorba de elaborarea unor lucrări de acest fel.

"Angajamentul persoanei solicitante ca la elaborarea lucrării ştiinţifice să respecte normele de bună conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare. Se impune ca persoana privată de libertate să dea o declaraţie pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale, privind falsul în declaraţii, din care să rezulte că este autorul lucrării şi că lucrarea nu reprezintă un plagiat - acesta este un avertisment pentru cei care ar vrea să plagieze astfel de lucrări", a mai declarat Aron.

Totodată, se impune stabilirea de către Comisia de Selecţionare la muncă a intervalului de timp considerat ca necesar la elaborarea lucrării ştiinţifice, precum şi reglementarea unor criterii obiective, echitabile şi transparente privind stabilirea caracterului ştiinţific al lucrării elaborate.

CSM a înaintat Ministerului Justiţiei propuneri pentru modificarea legii, pentru a fi estompat valul elaborării unor cărţi în penitenciare pentru ca deţinuţii să beneficieze de o pedeapsă mai mică.

Mircea Aron declara, pe 6 ianuarie, referitor la cărţile scrise în penitenciare, că este imposibil să scrii un volum în 48 ore, că nu orice lucrare este ştiinţifică şi nu orice este tipărit înseamnă o carte, aminteşte Agerpres.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce neaparat lucrarile trebuie sa fie numai stintifice si nu si beletristice Papilon a fost de mii de ori mai vanduta si mai citita decat Teoria relativitatii a lui Einstein,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb