Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Michael Guest, şi şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu îngrădirea libertăţii presei din ţara nostră, în ultimii ani. Cei doi oficiali au participat ieri la lansarea "Raportul pe 2003 privind libertatea presei în România", realizat de Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP). Din cercetarea amintită, reiese că fenomenul cu cel mai mare impact negativ asupra libertăţii de exprimare şi de informare îl constituie distorsionarea informaţiilor despre viaţa politică, transmise de posturile de televiziune. Michael Guest crede că problema cenzurii şi a manipulării va fi foarte greu de soluţionat, atît timp cît "există jurnalişti care acceptă să fie plătiţi pentru a scrie anumite articole şi ziare cumpărate pentru a propaga un anumit punct de vedere".
La rîndul său, Jonathan Scheele a caracterizat raportul ca fiind foarte util şi a susţinut opiniile ambasadorului SUA, care a promis că va încerca să sprijine ziariştii de investigaţie. Guest a observat că situaţia jurnaliştilor agresaţi fizic este deja un fenomen naţional şi a inclus acest aspect în raportul său privind Drepturile Omului. Numai în 2003 au suferit agresiuni şaisprezece ziarişti, acesta fiind şi recordul negativ, din momentul începerii monitorizării în 1999.
În contextul aderării la Uniunea Europeană, ţara noastră a înregistrat cîteva progrese în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, însă punerea lor în practică este încă o problemă. Noul proiect de Cod Penal elimină insulta ca infracţiune, dar menţine calomnia, deşi exclude posibilitatea pedepsirii cu închisoarea pentru acestă faptă.
Conform analizei realizate de AMP pe ştirile din prime-time de la primele patru posturi de televiziune, în perioada septembrie-octombrie 2003, PSD a beneficiat de 60% din apariţii. Antena 1 a fost singura televiziune care a transmis ştiri negative despre liderii PSD. AMP consideră ca principal factor al lipsei de verticalitate a televiziunilor, datoriile pe care aces-tea le au la buget. La 1 octombrie 2003, cele mai importante posturi private însumau datorii cumulate decirca 20 milioane de dolari.