Raportul "sentimental" al ASF pe 2013

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iulie 2014

Raportul "sentimental" al ASF pe 2013
  • document ataşat Total active ca pondere în PIB
    apasă aici pentru a descărca.

    Mişu Negriţoiu: "Suntem conştienţi de problemele reale ale pieţelor"

    Sectorul asigurărilor nu şi-a îndeplinit bugetul, în timp ce pensiile private şi piaţa de capital l-au depăşit

    Salariile reprezintă 80,22% din cheltuielile totale efectuate

    Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis Parlamentului primul său raport, după comasarea fostelor comisii care supravegheau piaţa asigurărilor, de capital şi a pensiilor private.

    Preşedintele ASF Mişu Negriţoiu face o introducere inedită, prin care le transmite parlamentarilor că este conştient de problemele din pieţele supravegheate.

    "Poate veţi fi surprinşi că am inclus în raport o analiză critică a propriei activităţi de supraveghere, împreună cu prezentarea unor măsuri viitoare de îmbunătăţire, dar considerăm că transparenţa stă la baza dezvoltării continue a pieţei şi este un element definitoriu împotriva stagnării şi regresului", arată Mişu Negriţoiu, adăugând: "Raportul este bogat din punct de vedere informaţional. Am introdus analize aprofundate ale pieţelor şi am inclus peste 400 de tabele, figuri şi anexe relevante. Nu încărcăm utilizatorii raportului cu detalii pentru a ascunde problemele reale ale pieţelor. Acestea există, suntem conştienţi de ele, acţionăm pentru limitarea lor.

    În perioada mai - decembrie 2013, ASF a înregistrat un excedent bugetar de 6.827.028 lei, după ce a încasat venituri de 96.652.084 lei, şi a efectuat plăţi în sumă 89.825.056 lei.

    De la înfiinţarea ASF, sectorul asigurărilor nu a îndeplinit bugetul stabilit, în timp ce sectorul instrumente şi investiţii financiare şi pensii private l-au depăşit.

    În perioada mai - decembrie 2013, veniturile aferente Sectorului Asigurări - Reasigurări au fost de 37.701.676 lei, care reprezintă un grad de realizare de 83,15% (vezi, în insert structura veniturilor).

    Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare a înregistrat venituri de 40.290.609 lei, în perioada analizată, depăşind bugetul cu 23,05%, în timp ce veniturile aferente Sectorului Pensii Private, de 18.489.215 lei, au fost cu 4,48% peste bugetul stabilit.

    ASF a mai avut şi alte venituri, în sumă de 2,93 milioane de lei, reprezentând dobânzi încasate la depozitele şi titlurile de stat deţinute la băncile comerciale, venituri încasate din chirii sau din valorificarea unor bunuri.

    Cheltuielile salariale, mai mici decât anul trecut

    Cheltuielile de personal reprezintă 80,22% din cheltuielile totale efectuate de Autoritate, de la înfiinţarea sa. Faţă de prevederile bugetare, aceste cheltuieli sunt mai mici cu 18,01%, rezultând o economie la finele anului de 15.821.349 lei.

    ASF precizează că din totalul cheltuielilor de personal, 72.065.732 lei, suma de 14.949.920 lei reprezintă contribuţii ale instituţiei pentru asigurări sociale, asigurări de şomaj şi asigurări sociale de sănătate.

    La începutul acestui an, în presă au fost prezentate salariile "de lux" de la nivelul ASF.

    La finalul lunii februarie, senatorii din Comisia de Buget Finanţe au început o anchetă asupra activităţii ASF, în condiţiile în care presa a relatat că un număr important de angajaţi şi consilieri ai ASF sunt rude apropiate ale politicienilor de rang înalt din ţară noastră, dar şi că salariile brute în cadrul instituţiei ajung până la zeci de mii de euro lunar.

    La finalul anului trecut, ASF avea constituite provizioane de 24,97 milioane lei, pentru următoarele probleme - dosarul SSIF Mobinvest , în care CNVM a fost obligată la plata în solidar cu SSIF Mobinvest (fosta CNVM a fost chemată în instanţă în mai multe solicitări de acordare de despăgubiri, cuantificate la suma de 24.821.147 lei), dosarul KDF Energy SRL, prin care se solicită fostei CNVM cheltuieli de judecată în valoare de 145.656 lei, SC Microelectronica SA -prin care se solicită fostei CNVM cheltuieli de judecată în valoare de 6.500 lei. Pe lângă acestea, ASF înregistrează alte provizioane pentru alte litigii (de la fosta CSSPP) de 6.500 lei.

    Bursa, în creştere; asigurările, în scădere

    Cele trei sectoare supravegheate de ASF, asigurări, piaţa de capital şi pensii private, au avut evoluţii divergente în perioada parcursă de la declanşarea crizei financiare, se arată în raportul ASF pe 2013.

    Potrivit reprezentanţilor Autorităţii, capitalizarea bursieră şi lichiditatea medie zilnică a tranzacţiilor au scăzut semnificativ în anii de criză, iar ulterior au cunoscut doar o recuperare parţială datorată în parte noilor listări. Totuşi, activele nete ale fondurilor deschise de investiţii (subcomponentă a pieţei de capital) au cunoscut creşteri spectaculoase în acest interval de timp (+286% în perioada 2009 -2013, ajungând la finalul acesteia la circa 13 miliarde lei), în special ca urmare a ascensiunii fondurilor de instrumente cu venit fix administrate de grupurile bancare importante de pe piaţa românească, precizează ASF.

    Sectorul fondurilor private de pensii a arătat în ultimii 5- 6 ani o evoluţie pozitivă consistentă şi stabilă, se mai arată în raport: "Ea s-a datorat atât acumulării graduale de noi contribuţii şi creşterii cotei acestora de la 3,5% la 4% din veniturile participanţilor, cât şi plasamentelor prudente efectuate de administratori, preponderent în instrumente cu venit fix care au condus la acumulări nete de capital în fiecare an".

    ASF explică performanţele diferite ale pieţelor pe care le supraveghează: "Anul 2013 a fost pozitiv pentru indicatorii pieţei de capital şi ai pieţei fondurilor de pensii private, atât în ceea ce priveşte dimensiunea pieţei, cât şi performanţele consemnate. Capitalizarea bursei şi activele organismelor de plasament colectiv au crescut semnificativ, au fost listaţi noi emitenţi, indicii bursieri au consemnat aprecieri importante, iar fondurile de investiţii şi de pensii au avut randamente superioare inflaţiei.

    La polul opus se situează piaţa asigurărilor şi reasigurărilor a cărei dimensiune (măsurată prin valoarea primelor brute subscrise) s-a redus atât în termeni nominali, cât şi în termeni reali pe parcursul perioadei 2008 - 2013. Pe parcursul anului 2012, evoluţia în termeni reali a pieţei asigurărilor şi reasigurărilor a fost pozitivă, dar nesemnificativă. După această stabilizare, anul 2013 a adus din nou o tendinţă de scădere (-1,6% în termeni nominali şi -5,37% în termeni reali).

    Evoluţiile diferite prezentate mai sus sunt fireşti având în vedere că unele sectoare sunt mai mult influenţate de evenimentele şi tendinţele pieţelor financiare externe, altele au o dependenţă mai mare de nivelul de trai, de cultura financiară a consumatorilor şi de încrederea acestora faţă de funcţionarea corectă a mecanismelor de piaţă, precum şi de faptul că unele produse financiare reglementate şi supravegheate de ASF au caracter obligatoriu, în timp ce altele sunt facultative.

    Piaţa asigurărilor, piaţa de capital şi piaţa pensiilor private, atât individual, cât şi cumulat, au încă o anvergură redusă raportată la dimensiunea economiei naţionale, fiind semnificativ mai puţin dezvoltate prin comparaţie cu piaţa bancară. Din perspectiva impactului social, cea mai importantă dintre cele trei pieţe supravegheate de ASF este în prezent piaţa fondurilor de pensii private care cuprindea, la finalul anului 2013, circa 6,04 milioane participanţi la pilonul II şi aproximativ 0,31 milioane de participanţi la pilonul III. În ultimii ani, activele totale ale organismelor de plasament colectiv reglementate pe piaţa de capital au depăşit activele totale ale companiilor de asigurări, însă piaţa de asigurări rămâne mai puternic interconectată cu funcţionarea economiei".

    Ţara noastră se află pe ultimele poziţii între ţările din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gradul de penetrare a asigurărilor, iar aceste indicator este în scădere. În anul 2012 gradul de penetrare a asigurărilor a stagnat în jurul valorii 1,41%, în timp ce pentru anul 2013 s-a consemnat din nou o scădere până la valoarea de 1,29%, potrivit Autorităţii.

    În schimb, pe piaţa de capital, anul 2013 a adus două noi listări importante, Nuclearelectrica şi Romgaz, fapt care a condus la o creştere semnificativă a capitalizării Bursei de Valori Bucureşti şi a impulsionat lichiditatea tranzacţiilor pe această piaţă în ultimele luni ale anului. Ca rezultat, capitalizarea bursieră în PIB a urcat la 12,54%, cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, conform raportului citat.

    Evoluţia organismelor de plasament colectiv (OPC) din perioada 2009-2013 a fost pozitivă, datorându-se în principal faptului că în anul 2010 Fondul Proprietatea a fost inclus în această categorie, mai precizează ASF, adăugând: "Pe parcursul anului 2013, creşterea nominală a activelor totale administrate de OPC a fost de 13,7% şi s-a datorat în cea mai mare parte noilor capitaluri subscrise de investitori la fondurile deschise de investiţii (+42,9%, în special pe segmentul fondurilor de instrumente cu venit fix). Totodată, activele SIF-urilor au crescut în 2013, dar cu o amploare mai redusă (+6,55), în timp ce activul Fondului Proprietatea s-a diminuat uşor (-0,8%).

    În ambele cazuri explicaţia evoluţiilor mai puţin favorabile ţine de caracterul închis al celor două tipuri de entităţi şi de dividendele semnificative pe care le-au distribuit pe parcursul anului 2013".

    ASF a încasat 5,22 milioane de lei din tranzacţiile pe piaţa de capital

    Sectorul pieţei de capital înregistrează venituri din tranzacţiile derulate pe pieţele reglementate şi pe sistemele alternative de tranzacţionare (cota de cel mult 0,08%) - 5.229.498 lei, venituri din valoarea activului net al organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare şi al organismelor de plasament colectiv, altele decât OPCVM (18.480.604 lei), - venituri din valoarea ofertelor publice de vânzare (cotă de cel mult 0,5%) - 1.837.354 lei (include şi comisionul

    aferent ofertei publice de vânzare a Romgaz în sumă de 1.730.500 lei), venituri din valoarea ofertelor publice de cumpărare / preluare (cotă de cel mult 2%) - 10.295.586 lei (provine în cea mai mare parte din comisionul încasat din derularea ofertei de cumpărare lansată de Fondul Proprietatea), venituri din tarife şi cote pentru tranzacţiile derulate pe pieţele reglementate de instrumente financiare derivate (pentru anul 2013 tariful ce se încasează pentru tranzacţiile derulate pe pieţele reglementate de instrumente financiare derivate şi pe sistemele alternative de tranzacţionare, respectiv 0,10 lei/contract perceput de la fiecare parte contractantă) - 33.756 lei, venituri din tarife şi cote percepute la activităţi pentru care se emite de către ASF un act individual - 657.020 lei, venituri din tarife percepute pentru prestarea de servicii către entităţi supravegheate sau terţe

    persoane - constau în tarife pentru înregistrarea şi menţinerea valorilor mobiliare în evidenţele ASF, precum şi venituri încasate din cota de 1% din veniturile de exploatare ale entităţilor supravegheate de ASF - 3.581.943 lei, venituri din activităţi de editură, publicitate - 158.047 lei, alte venituri (penalităţi, imputaţii)- 16.791 lei.

    Veniturile sectorului de asigurări provin din taxa de funcţionare - datorată de societăţile de asigurare şi brokerii de asigurări în cuantum de 0,3% din volumul primelor brute de asigurare (18.349.022 lei), RCA - datorată de societăţile de asigurare reprezintă 1% din volumul primelor brute de asigurare de tip RCA (15.803.348 lei), - taxe de autorizare, alte taxe legale - reprezintă taxe fixe datorate conform Legii nr. 32/2000 şi Ordinelor emise de ASF (CSA) în acest sens (667.133 lei), amenzi încasate - 50% din valoarea amenzilor acordate ( 115.715 lei) şi diverse venituri (2.766.457 lei), ce includ dobânzi încasate la depozitele şi titlurile de stat deţinute de ASF la băncile comerciale.

    Veniturile sectorului pensii private cuprind - taxe de funcţionare lunară datorate în sistemul de pensii facultative (depozitar şi agenţii de marketing), precum şi taxe de funcţionare datorate în sistemul pensiilor administrate privat -16.296.884 lei, taxe de autorizare, avizare şi alte taxe datorate de entităţile autorizate şi supravegheate în sectorul pensii private - 562.425 lei, - taxe de administrare datorate de administratorii de pensii facultative - 1.628.828 lei, alte venituri - 1.078 lei.

    Opinia Cititorului ( 8 )

    1. Dar la Harinvest ce s-a intamplat? Cum au dispărut acțiunile oamenilor în timpul controlului inopinat?? Cum de a plecat controlul si a lasat in urma un Harinvest praduit ? Cum de nu a ramas in urma un administrator special numit de ASF care sa administreze ce mai ramasese ne furat? Acele actiuni care mai tarziu prin Decizia 1250 au fost transferate la Depozirar? Sau arhiva care ar fi demonstrat ce se petrecuse la Harinvest inca din 2008, anul primelor sanctiuni pentru "practici frauduloase"??? Ati protejat hotii si ne-ati obligat sa intram la masa credala cand noi, INVESTITORII, nu creditasem niciodata Harinvestul!!! Ca sa ne-ntalnim impreuna la masa credala? Unii furati si altii cu pretentii pt comisioane din tranzactii "frauduloase"?? Cum sa stea la masa HOTUL cu PAGUBITUL ??? Asa reglementeaza ASF piata de capital din Romania ????

      Unde include ASF-ul comisioanele pe care le-a incasat pentru tranzactiile frauduloase facute de brokerii gen HARINVEST si Carpatica Pitesti?

      Scopul Deciziei 1250/19.12.2013 a fost acela de a deveni ASF-ul =CREDITOR si de a incasa la masa credala acest gen de comisioane. CE SUPRAVEGHERE, CE CONTROL, CE FOND DE COMPENSARE cand asa este cel mai simplu!!!!! 

      Praf aruncat in ochii opiniei publice!

      un alt pagubit HARINVEST RM.VALCEA 

      As dori, daca se poate, un articol in care sa se ilustreze 3 REALIZARI ale ASF, in spiritul in care a fsot infiintata aceasta entitate: anume 3 situatii cand a SUPRAVEGHEAT EFICIENT si A RECUPERAT INTREAGA PAGUBA, degeaba aplici amenzi de 20 de ori mai mici decat prejudiciul? Carpatica, Harinevst samd

      Voi, cei de la ASF, aveti o singura si mare problema - primiti foarte mult de la societate si oferiti foarte putin (spre nimic) societatii/pietelor. Existati degeaba!

      Piata asigurarilor din Romania nu are cum sa cresca,din moment ce institutiile pertinente continua sa ascunda gradul de siguranta al firmelor de asigurari aflate pe piata.

      Salariile reprezintă 80,22% din cheltuielile totale efectuate; AVEA DREPTATE PRESEDINTELE CAND VORBEA DE SALARII NESIMTITE! 

      1. Subscriu la idee, cand salariile unei institutii reprezinta peste 80% din cheltuieli acolo este ceva foarte putred si nesimtire fara margini. Toate institutiile si agentiile astea gen ASF ar trebui prin lege sa aiba limitate cheltuielile salariale la 10 -15 % din totalul cheltuielilor !

        Rezulta logic ca ASF este o institutie parazita la adresa pietelor pe care trebuie sa le supravegheze ! 

        Conducerile ASF puteau sa previna aceasta situatie dar nu au facut nimic ! 

        80,22 % salarii prietenoase, o altfel de piata, ..... Nesimtire fara margini !

         

      10-15% cu salariile? Aceasta este o afirmatie? Da, adevarul este ca restul ar trebui investit, conform obiectului de activitate, in mașini, utilaje, materii prime, materiale, sdv-uri Alta este ideea: mai mulți profesioniști si mai putini din alte categorii.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9738
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
    Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb