RASDAQ Compania "Nicorex" părăseşte acţionariatul "Elnav" Galaţi

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iunie 2006

Tranzacţiile cu titlurile de pe piaţa RASDAQ au atins ieri o valoare totală de peste două milioane RON, comparativ cu prima şedinţă a săptămînii, cînd s-au înregis-trat transferuri în valoare totală de numai 525.000 RON. Cei trei indici bursieri s-au situat pe o pantă ascendentă, în frunte cu Rasdaq Compozit, care a cîştigat +0,68%. Indicele care reflectă lichiditatea actiunilor listate la prima categorie, RAQ-I, a crescut cu +0,10% în timp ce RAQ-II a înregistrat o apreciere de +0,47%.

Tranzacţiile efectuate la categoria de bază au reprezentat peste 95% din totalul pieţei. Prima poziţie în top, după valoarea transferurilor, este ocupată de acţiunile companiei "Elnav", al cărei obiect de activitate îl reprezintă turnarea oţelului. Cu titlurile ELNV a fost perfectată ieri o singură tranzacţie care s-a cifrat la peste 1,3 milioane RON. Cele 546.899 de acţiuni transferate reprezintă 40% din capitalul social al companiei emitente, cores-punzătoare participaţiei societăţii "Nicorex" la capitalul "Elnav. Acţionarul majoritar al societăţii gălăţene este compania "Metal Grup Indus-trie", cu o participaţie de 58,03% la capitalul social al "Elnav".

O companie atractivă pentru investitori a fost ieri "Prolacom" Botoşani (PRCO), fiind transferate peste 16,7 milioane de acţiuni prin intermediul a numai două transferuri. Lipsa cumpărătorilor a dus la o depreciere semnificativă a cotaţiei, de -90%. Preţul de referinţă la finalul şedinţei de tranzacţionare a fost similar valorii minime a zilei, de 0,01 RON/acţiune.

Cu acţiunile companiei clujene "AŢA" Odorheiu Secuiesc (ATAO) a fost încheiat un singur transfer la preţul de 4,4 RON/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost redusă, depăşind cu puţin 105.000 RON. Cotaţia a înregistrat o apreciere semificativă, de +4,76%, în condiţiile unei lichidităţi reduse.

Cele mai lichide titluri din cadrul primei categorii au fost cele ale companiei "Braiconf" Braila (BRCR). Cu acţiunile producătorului de îmbrăcăminte au fost realizate şase transferuri la preţul de 0,35 RON/actiune, care s-au cifrat la peste 32.000 RON. Rulajul total s-a ridicat la 93.500 de acţiuni, iar cotaţia titlurilor BRCR a rămas nemodificată, preţul de referinţă fiind similar celui din şedinţa de vineri (0,35 RON/acţiune).

La categoria a doua au fost realizate 21 de tranzacţii cu o valoare totală de numai 9.310 RON. În cadrul acestei categorii, cele mai lichide titluri au fost "Romportmet" Galaţi (ROMT), tranzacţiile sub acest simbol însumînd peste o treime din totalul categoriei. Cotaţia acţiunilor ROMT s-a depreciat cu 1,49% în condiţiile în care au fost realizate trei transferuri la preţuri cuprinse între 3,30 şi 3,35 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb