RASDAQ Evenimentele din ultimele zile au dus la scăderea cotaţiei titlurilor "Rompetrol" (VEGA)

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 martie 2006

Investitorii nu şi-au prea făcut simţită prezenţa pe piaţă în şedinţa de ieri, la finele acesteia valoarea totală a transferurilor fiind de numai 1,4 milioane RON (65% din totalul zilei precedente). O modificare semnificativă a suferit-o indicele RAQ-I, care urmăreşte evoluţia titlurilor listate la categoria întîi. Pe fondul a 81 de tranzacţii, care s-au cifrat la peste 94.000 RON, indicele categoriei s-a depreciat cu 4,89%. Şi RAQ-II a intrat ieri pe un trend descendent, deprecierea fiind însă mai moderată, de doar 0,54%. Indicele întregii pieţe, Rasdaq Compozit a crescut uşor, cu 0,1%.

Prin intermediul unei tranzacţii speciale au fost transferate ieri peste 38.000 de titluri aparţinînd companiei "Griviţa". Valoarea tranzacţiei a fost de 395.803,2 RON, reprezentînd mai mult de un sfert din totalul pieţei. Oferta publică de preluare a companiei "Griviţa" de către "Metropolis Real Estate Developers" demarată în 13 februarie a fost ieri finalizată. Prin intermediul acestei oferte s-a urmărit achiziţionarea unui pachet de 8,89% din titlurile societăţii. Această ţintă nu a fost atinsă, pachetul transferat azi reprezentînd doar 1% din capitalul social al emitentului.

Jumătate din totalul categoriei întîi a fost realizat cu titlurile "Rompetrol" Bucureşti (simbol VEGA). Preţul a oscilat în şedinţa de ieri între 0,0680 RON şi 0,0682 RON/acţiune. Pe fondul unui rulaj de 760.500 de titluri, cotaţia a suferit o depreciere puternică, de 6,45%. Această scădere suferită ieri de titlurile VEGA era de aşteptat şi reprezintă doar un preambul pentru evoluţia de azi a titlurilor societăţilor "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC) şi "Rompetrol" Bucureşti (VEGA), explică Marcel Murgoci, broker la "Estinvest". Acţionarul majoritar al companiei este "The Rompetrol Group NV".

La categoria a doua, interesul investitorilor s-a îndreptat către titlurile companiei craiovene "Elpreco", tranzacţionată sub simbolul ELPS. Cele nouă transferuri au fost perfectate la preţul unic de 62 RON/titlu. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de numai 14.508 RON iar cotaţia titlurilor a rămas nemodificată. Compania se ocupă cu fabricarea elementelor din beton pentru construcţii şi are ca acţionar majoritar fondul de investiţii "Broadhurst Investment Ltd."

În cadrul categoriei de bază, valoarea totală a transferurilor a fost de 929.607 RON (63% din totalul pieţei). Pe primul loc, în funcţie de valoarea de tranzacţionare, s-a situat compania "Comcereal" Constanţa (CCRL). Au fost transferate peste 20.000 de titluri pentru 342.409 RON. De-a lungul şedinţei, preţul a fluctuat între 16,5 RON şi 17,0 RON/acţiune. Preţul de închidere a coincis cu maximul zilei, astfel că preţul de referinţă a crescut cu 1,19%.

Cu titlurile societăţii clujene "Fimaro" au fost perfectate ieri patru transferuri care s-au cifrat la 252.785 RON. În ciuda faptului că, în timpul şedinţei de tranzacţionare, preţul unui titlu FIMA a atins 5,8 RON, la închidere preţul a coincis cu minimul zilei, de 5,6 RON/titlu.

O depreciere puternică a cotaţiei au suferit-o ieri titlurile companiei "Albalact", tranzacţionate sub simbolul ALBZ. Prin intermediul a 61 de tranzacţii, au fost transferate peste 200.000 de acţiuni ALBZ. Şedinţa s-a închis la minimul zilei, de 0,5 RON, determinînd o depreciere a preţului de referinţă cu 11,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb