Răsvan Radu, UniCredit: Creditul ipotecar va fi omorât dacă restricţiile la valută vor viza acest segment

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 aprilie 2011

Creditul ipotecar şi, în general, împrumuturile pe termen lung acordate companiilor ar avea mult de suferit dacă banca centrală va adopta norme prin care să limiteze accesul la finanţările denominate în euro, consideră preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu.

Domnia sa a precizat, întrebat despre intenţia BNR de a limita creditarea în valută: "Nu sunt îndeplinite toate condiţiile pentru creditarea pe termen lung în monedă naţională şi normele ar trebui să vizeze doar creditele de consum, pe termen scurt. Creditul ipotecar ar fi omorât în urma unor restricţii a împrumuturilor în valută (...) La companii situaţia este mai complicată. O astfel de restricţie ar avea sens pentru creditele de consum în valută şi în niciun caz pentru creditele de investiţii pe termen lung. (...) O normă de acest gen ar încetini foarte mult creşterea economică".

Preşedintele UniCredit Ţiriac Bank recunoaşte că diferenţialul mare de dobândă face foarte atractive pentru clienţi creditele de consum în euro, arătând că aproape 70% din noile finanţări de acest gen se acordă în valută. În opinia domniei sale, împrumuturile în lei pe termen lung sunt greu de acordat atât pentru că referinţa ROBOR este la un nivel înalt, cât şi pentru că nu există resurse pe termen lung şi, în consecinţă, nu este disponibilă o referinţă de preţ.

Preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac atrage atenţia că tot mai multe firme utilizează instrumente de acoperire a riscului de curs de schimb, dar şi a riscului de dobândă. "Sunt totuşi de acord să fie restricţionat creditul în alte valute decât euro", a continuat Radu, citat de Mediafax.

În contextul discuţiilor de la nivel european privind situaţia împrumuturilor în valută, în principal din ţările care nu au adoptat moneda unică, Răsvan Radu apreciază că România se diferenţiază de celelalte state din zonă prin nivelul ridicat al ratei dobânzii de politică monetară şi al ratelor de referinţă, precum şi prin disponibilitatea redusă a resurselor în lei pe termen lung, ceea ce face prohibitiv creditul în monedă naţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb