Rată a plasării fondurilor structurale de 200% la MCSI

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 14 septembrie 2009

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a reuşit ca până în momentul de faţă să depăşească o rată de 200 la sută a plasării fondurilor structurale, faţă de alocarea pentru perioada 2007-2009, se arată într-un comunicat al MCSI.

MCSI gestionează Axa Prioritară III - TIC pentru sectoarele privat şi public, POS CCE 2007-2013, cu o alocare financiară de 383 milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regională(FEDR) şi 86 milioane euro contribuţia naţională publică, reprezentând 15 la sută din fondurile alocate POS CCE.

Algoritmul posibilităţii de plasare a alocării financiare din FEDR presupune că fondurile repartizate anului 2007 pot fi cheltuite în următorii trei ani. Aceeaşi regulă se aplică şi pentru fondurile repartizate pentru următorii ani, până în 2010.

Prin promovarea Strategiei Naţionale de Comunicaţii în Bandă Largă, MCSI a deblocat fonduri structurale în valoare de 84 milioane de euro. Această sumă va fi folosită pentru a finanţa infrastructura de comunicaţii, ce va permite accesul la internet în bandă largă cu precădere în zonele defavorizate din acest punct de vedere.

Până în acest moment, au fost aprobate spre finanţare de către MCSI proiecte cu o valoare totală de aproximativ 125,4 milioane euro, din care circa 77 milioane din FEDR. Astfel, valoarea proiectelor aprobate spre finanţare numai în anul 2009 acoperă aproximativ 80 la sută din valoarea cumulată a alocărilor pentru perioada 2007-2009.

Pentru operaţiunea 3.2.1 (e-guvenare) au fost aprobate 15 proiecte în valoare totală de aproximativ 180 mil lei. Dintre acestea, 14 contracte au fost deja semnate, iar unul este în curs de semnare. Pentru a încuraja absorbţia fondurilor structurale şi pentru a oferi posibilitatea înscrierii a cât mai multe proiecte în vederea finanţării, Ministerul Comunicaţiilor a decis lansarea unui nou apel pentru această operaţiune. Începând cu data de 9 septembrie, MCSI a început înscrierea de noi proiecte de e-guvernare.

Suma totală alocată acestui apel de proiecte este de 142 milioane lei, din care aproximativ 116 milioane lei de la FEDR şi 26 milioane lei de la bugetul de stat. Suma maximă cu care poate fi finanţat un proiect ajunge la 21,5 milioane lei la nivel naţional şi 5,5 milioane lei la nivel local. Rata de cofinanţare este de 100 la sută pentru ordonatorii de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul asigurărilor pentru şomaj, după caz, şi 98 la sută pentru pentru celelalte categorii de solicitanţi eligibili.

Pentru operaţiunea 3.1.1 - care are drept beneficiari şi IMM - din 162 de proiecte selectate, MCSI a semnat deja 112 dintre acestea, în valoare totală de circa 8,1 milioane lei.

În cadrul operaţiunii 3.2.3 (e-learning) au fost depuse 26 de proiecte din care până acum trei proiecte în valoare totală de aproximativ 19,196 milioane lei au fost deja semnate, alte cinci sunt pe circuitul de semnare şi încă cinci în curs de avizare.

Pentru operaţiunea 3.2.2 (interoperabilitate) MCSI are 32 de proiecte în faza de evaluare numai până acum.

Au mai fost selectate în cadrul operaţiunii 3.1.4 un număr de şapte proiecte ce se află în curs de contractare, având ca beneficiar Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Scopul acestora este conectarea unui număr de 2302 unităţi şcolare la internet de bandă largă iar valoarea lor totală este de 164,906 milioane lei.

De asemenea MCSI mai evaluează alte 37 de proiecte depuse în cadrul operaţiunii 3.2.4 local (e-sănătate). Pentru operaţiunea 3.2.4 central Ministerul Comunicaţiilor a semnat un contract de finanţare în domeniul e-sănătăţii, parte a Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", având ca beneficiar Ministerul Sănătăţii, pentru proiectul "Implementarea sistemului naţional de prescripţie electronică".

Proiectul în valoare de 88 milioane de lei din care asistenţă nerambursabilă în valoare de 71 milioane de lei, îşi propune să îmbunătăţească calitatea actului medical şi să optimizeze costurile serviciilor medicale, prin implementarea sistemului naţional de prescripţie electronică. Acest lucru presupune monitorizarea în timp real a necesarului şi consumului de medicamente în România, eliminarea erorilor de medicaţie şi a fraudelor din actualul sistem de prescripţie, implementarea unui sistem de control/supervizare a prescripţiei, prelucrarea şi schimbul de informaţii medicale şi accesul cetăţenilor la servicii de sănătate de calitate.

Prescrierea electronică reprezintă un sistem suport care susţine medicul în actul medical de prescriere a medicamentului prin suportul de decizie şi informaţia necesară, asigură transferul electronic al prescrierii către farmacist şi crează baza naţională de date pentru înregistrările electronice ale medicamentelor prescrise. Beneficiarii proiectului vor fi cele 44 de Case de Asigurări de Sănătate, aproximativ 30.000 medici şi 5.350 farmacii care au contract cu casele judeţene de asigurări de sănătate, dar şi cei aproximativ 12.000.000 de asiguraţi în sistemul asigurărilor de sănătate din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb