RATA CREDITELOR NEPERFORMANTE A URCAT LA 21,7% Nicolae Cinteză: "Neperformanţa în sistem a explodat, dar nu sunt speriat"

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 decembrie 2013

Nicolae Cinteză: "Neperformanţa în sistem a explodat, dar nu sunt speriat"

Rata creditelor neperformante a crescut în luna octombrie, faţă de septembrie, cu 0,1 puncte procentuale, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). Domnia sa a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe, că, deşi rata creditelor neperformante va creşte anul viitor într-un ritm mai lent, 2014 va fi cel mai greu an din toţi anii de după criză.

Oficialul BNR a declarat: "În luna septembrie, rata creditelor neperformante era de 21,6%, iar în octombrie de 21,7%. Neperformanţa în sistem a explodat. Eu, personal, nu sunt speriat de această cifră. Cu toate acestea, NPL ratio (n.r. rata creditelor neperformante) va continua să crească.

Dacă, însă, se va dovedi că va continua să urce ca în octombrie, nu cred că va fi o problemă foarte mare. Vom mai avea un şoc în noiembrie şi decembrie. Ce ne dorim noi este ca 1 ianuarie să găsească băncile cât mai aproape de realitate". Nicolae Cinteză a făcut referire la testul de stres pe care urmează să îl efectueze Banca Centrală Europeană (BCE) anul viitor, precizând că activitatea de creditare nu va cunoaşte o revigorare până în toamna lui 2014.

Domnia sa a mai declarat: "Nu cred că activitatea de creditare va suferi schimbări, cel puţin până în luna octombrie a anului viitor. Aşadar, nu cred că vom vedea o revigorare a creditării. Cred că ritmul de creştere a creditelor neperformante va evolua în 2014 în mod similar ca în octombrie, dar eu sunt de părere că anul viitor va fi cel mai greu an din tot ce a trecut până acum".

Mihai Bogza, Bancpost: "Este clar că încă mai sunt vulnerabilităţi în sistemul bancar"

În ciuda creşterii creditelor neperformante, este de bun augur faptul că activitatea de creditare nu a suferit o încetinire semnificativă, a precizat Mihai Bogza, preşedintele Bancpost şi al Consiliului Investitorilor Străini, în cadrul aceleiaşi conferinţe. Domnia sa a declarat: "Este o performanţă că activitatea de creditare nu s-a blocat şi că a avut un mers constant în toată această perioadă. NPL ratio are un impact în priceing-ul creditelor (n.r. costul creditului pentru clienţi). În condiţiile în care, într-un an cu creştere economică de peste 2%, rata creditelor neperformante a crescut cu peste patru puncte procentuale (n.r. de la 17,3% în septembrie anul trecut, la 21,6% în septembrie anul acesta, potrivit datelor BNR), este clar că încă mai sunt vulnerabilităţi în sistemul bancar, care nu sunt adresate".

Băncile raportează corect creditele neperformante, din punct de vedere contabil, dar unele încearcă "să păcălească sistemul" prin modul în care restructurează împrumuturile cu probleme, a declarat, săptămâna trecută, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.

Domnia sa a explicat: "Raportarea creditelor neperformante este făcută corect de către bănci, însă restructurarea creditelor, încercând păcălirea sistemului, este incorectă. Mai exact, cu câteva zile înainte de scadenţa unui credit, banca îşi sună clientul, îl întreabă dacă poate să plătească, iar dacă acesta spune că nu, atunci îi restructurează creditul pe câteva luni sau câţiva ani. În raportările trimise BNR apare un credit în derulare, dar, în realitate, acel împrumut este neperformant. Am început un control pentru a evita aceste situaţii. Primul act de control a fost transmis, ieri (n.r. săptămâna trecută), la o bancă. Colegii îmi spun că sunt probleme şi că vor fi provizioane suplimentare".

Nicolae Cinteză a explicat că, prin excluderea din creditele neperformante a părţii provizionate, calculate potrivit sistemului românesc de contabilitate (RAS), rata creditelor neperformante ar putea fi 3,48%, iar în cazul în care provizioanele ar fi calculate conform standardelor IFRS, atunci ar fi de 9,33%.

Începând cu anul viitor, vom avea o modalitate unică de calculare a ratei creditelor neperformante, la nivel european, a anunţat, săptămâna trecută, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.

Domnia sa a declarat: "Metoda de calcul a creditelor neperformante este diferită de la o ţară la altă. Fondul Monetar Internaţional, atunci când a stabilit această noţiune de «neperformant», s-a focalizat pe expunerea brută. Atunci când calculezi NPL ratio (n.r. rata creditelor neperformante) sunt diverse variante. Unii au decis ca din expunerea brută să scadă provizioanele din numărător, deci din creditele neperformante, dar numai acele provizioane aferente creditelor clasificate ca neperformante, iar din numitor - creditele neperformante raportate la totalul creditelor - să scadă totalul provizioanelor. Aceasta este practica în Ungaria, spre exemplu. Alte ţări au mers mai departe şi, din expunerea brută, au scăzut atât provizioanele, cât şi valoarea colaterală. NPL ratio, calculată de BNR, nu oferă o imagine completă asupra tabloului general al neperformantelor din sistemul bancar românesc". Nicolae Cinteză a explicat că, "după multe discuţii la nivelul EBA" (European Banking Authority), o recomandare, care va fi preluată ca regulament în ţările membre UE, defineşte foarte clar expunerea neperformantă drept orice expunere de peste 90 de zile sau care este improbabil de plătit de către debitor, fără executarea colateralului, indiferent de existenţa unor sume restante sau de numărul zilelor de restanţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb