Rata dobânzii la titlurile de stat pe 10 ani ale României s-a consolidat la minimul lunii februarie 2017 în ultimele zile, arată datele furnizate de investing.com. În prima săptămână din septembrie rata de dobândă la 10 ani, barometrul pentru finanţarea în economie, a scăzut până la 3,57%, scădere ce a venit pe fondul ameliorării percepţiei de risc suveran, aspect reflectat de declinul indicatorului credit default swap spre minimul din aprilie.
Amintim că în 31 august moţiunea de cenzură depusă de PSD a eşuat în Parlament. De altfel, în ultimele săptămâni percepţia externă s-a ameliorat semnificativ, randamentele la 10 ani pe bondurile suverane în euro scăzând la 1,8% din maximele anului de 3,1%.
Moneda naţională a continuat însă tendinţa de depreciere, cotaţia evoluând ieri până în apropierea maximelor istorice, fiind cotat de BNR la 4,8567 lei/euro. Marţi, 9 septembrie, euro a atins o valoare de 4,5890 lei, maxim istoric, după ce banca naţională a acceptat o depreciere mică a cursului.
Economiştii spun că BNR nu va interveni foarte mult în mersul cursului de schimb, însă nici nu-l va lăsa să se deprecieze excesiv, pentru a nu da impresia că favorizează o parte sau alta a spectrului politic.
"Este şi perioada electorală şi nu este obiceiul băncii naţionale să intre - indiferent cine a fost la butoane, PSD sau PNL -, să intervină mai ales în perioade electorale şi să gireze fluctuaţii de curs şi de politică monetară. Atunci va ţine perioada aceasta mai ales cursul mai stabil. (...) În perioada electorală, deobicei banca naţională nu ia politici partizane ca să nu i se poată reproşa că a favorizat pe unii sau pe alţii la alegeri", ne-a spus recent analistul Dragoş Cabat.
Analiştii BT Asset Management notau recent că randamentele la 9/10 ani regresează în zona de 3,6%/an, la minimele anului, iar pe scadenţa de 3 ani se coboară în zona de 3,0%/an, la minimele ultimilor 3 ani.
"Judecând după diferenţialul istoric median 2011-2020 între yield-urile (randamentele - n.r.) suverane în lei pe 3 ani şi dobânzile interbancare (ROBOR 6 luni), de +50 puncte de bază, ar exista un potenţial teoretic ca RO (titlurile de stat ale României - n.r.) pe 3 ani să mai gliseze în jos cu 40 puncte de bază - asumând ROBOR stabil. Percepţia externă se ameliorează semnificativ în ultimele săptămâni, randamentele la 10 ani pe bondurile suverane în euro scăzând la 1,8%/an din maximele anului de 3,1%/an. RO în euro pe 10 ani se tranzacţionează sensibil peste Grecia pe 10 ani (+70 puncte de bază), deşi primele de acoperire în caz de default (CDS pe 10 ani) sugerează o aversiune la risc mai favorabilă pe RO (155 puncte de bază vs. 215 puncte de bază)", notau analiştii.