Răutăţile presei

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 28 martie 2008

Cornel Codiţă

Nicolas Sarkozy nu are nicio şansă să rămînă un Preşedinte oarecare, în istoria Republicii. Pe de o parte, amestecul masiv, unii spun cocktailul Molotov, între viaţa privată şi cea publică, iar pe de altă parte ambiţia de-a trece peste "moştenirea gaullistă", pentru a redesena locul Franţei în noul joc de putere din Europa post-război rece, îi vor asigura un capitol special în cartea cu Tricolor albastru-alb-roşu.

Vizita de stat în Regatul Coroanei Britanice nu este nici un simplu gest de curtoazie, nici o întîmplare pe agenda diplomatică. Din perspectiva "Proiectului Sarkozy", ea este menită să modifice centrul de greutate al politici europene. Antanta franco-germană a asigurat, pînă la căderea zidului Berlinului, poziţia privilegiată a Franţei, în plan european. De la reunificarea Germaniei, locomotiva nu mai produce "lucrul mecanic" de care Franţa ar avea nevoie. Chiar dacă nu a decuplat şi nici nu a renegat relaţiile privilegiate cu marele său vecin, Germania şi-a restructurat complet politica europeană, asumîndu-şi dacă nu rolul de lider, cel puţin pe cel de "Primus inter pares". Deficitul a fost resimţit mai de mult, iar predecesorul lui Sarkozy, la Elysee, a încercat soluţia triunghiului Paris-Berlin- Londra. Ratată! Are Sarkozy mai multe şanse să realizeze o axă Paris-Londra?

Argumentele "realismului" nu-i sunt favorabile intrepridului preşedinte galic.

În ciuda eforturilor făcute de Tony Blair, supuşii coroanei, ca şi Purtătorea ei legitimă, au rămas sceptici cu privire la avantajele unei angajări depline şi decisive a Marii Britanii în "politica continentală". Relaţia cu Statele Unite, privilegiată sau mai puţin privilegiată, dar bazată ferm pe conceptul atlantist al lui Churchil, rămîne singura ancoră ce permite, tot mai expusei şi fragilei "nave britanice", evitarea derivei totale, în oceanul politic al globalizării. Pe de altă parte, Marea Britanie nu are nicio dificultate să încaseze toate beneficiile participării la Uniunea Europeană, ba chiar şi ceva pe deasupra, fără să-şi asume niciun fel de obligaţii sau angajamente politice suplimentare. Vorba englezului, "Dacă nu-i stricată, de ce s-o repari?!" Pe acelaşi considerent, sănătos, britanicii refuză cu încăpăţînare să renunţe la lira sterlină şi să adopte euro, fie el şi cu efigia reginei! Dacă Blair n-a putut să-şi conver­tească compatrioţii la euro-eotuziasm, Gordon Brown nu are şanse, nici atît, motiv pentru care nu este deloc dispus să-şi joace cariera politică pe o asemenea carte. Cît despre conservatorii care pîndesc postul lui Brown şi vor să-i facă lui David Cameron buletin cu adresă la 10 Downing Street, ei nici nu vor să audă de asemenea aventuri politice. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că Prinţesa Inimilor şi-a găsit tragicul sfîrşit tocmai la Paris, britanicii, chiar şi cei fascinaţi de apariţiile doamnei Bruni, mai ales cele din revistele de specialitate, care s-au vîndut ca pîinea caldă, n-au prea multe motive să fie entuziasmaţi de propunerile Parisului. Pentru a fi mai convingător şi a pune capăt suspiciunilor că euro-agenda politică franceză are ascunsă între file temele anti-americane, Sarkozy pare dispus să facă ceea ce pînă de curînd părea de neconceput: să reintegreze hexagonul în structurile militare ale Alianţei, minus componenta nucleară, desigur. O asemenea manevră strategică nu poate fi prezentată ca o "reîntoarcere a fiului risipitor", fie şi numai pentru motivul că nu-i nimeni dispus, la Bruxelles, să joace rolul tatălui biblic şi să taie viţelul cel gras. De aceea, Franţa are nevoie de "sponsori" politici puternici. Marea Britanie este, fără îndoială, cel mai covingător în diligenţele pe care le-ar putea face la Washing­ton. Franţa ar putea oferi în schimb, Marii Britanii, o participare mai bună în programele strategice ale Uniunii Europene, de la cooperarea în domeniile nuclearului şi cercetării spaţiale, la cea din zona euro-industriei de armament.

Oricine ar căuta aceste teme în presa de pe cele două maluri ale Canalului, va avea surpriza unui peisaj deconcertant. La Paris, marile cotidiene fac din ţînţar armăsar, trans­formînd elementele impuse de protocolul vizitei de stat într-un discurs despre fast, ca şi cum acesta ar fi fost inventat acum, special pentru Preşedintele cel nou al Franţei. Toată lumea ştie că nu este cazul, dar "Grandoarea" obligă!

La Londra, chiar şi ziarele cele mai serioase dau pe dinafară de remarci sarcastic-şfichiuitoare. Conservatorul Telegaph, spre exemplu, scrie, negru pe alb: "Încercarea domnului Sarkozy de a lua prin surprindere Britania, a fost de la început zădărnicită de splendoarea şi formalismul întîmpinării oficiale ce i-a fost pregătită. Observîndu-l dis­cutînd cu Regina, care l-a primit pe un podium ridicat, temporar, lîngă peronul de la Windsor, se puteau remarca, în manierele sale, urme din comportamentul unui chelner supra-anxios, care se străduieşte să fie la înălţimea celui mai bun comportament de care este capabil./.../ Unii dintre noi au răsuflat uşuraţi, cînd au văzut Garda Grenadierilor şi cea a Artileriei Călare introduse în ceremonial, pentru că în faţa acestor formidabile trupe şi uniforme, era greu să mai întrezăreşti vreo speranţă ca domnul Sarkozy să convingă poporul britanic să se aventureze într-o sturlubatică aventură romantică, alături de el". Aluzia răutăcioasă a ultimului paragraf se referă la contrastul de înălţime, ruinător pentru Preşedintele Franţei, care părea pierdut într-o pădure de uriaşi!

Pentru a fi mai convingător şi a pune capăt suspiciunilor că euro-agenda politică franceză are ascunsă între file temele anti-americane, Sarkozy pare dispus să facă ceea ce pînă de curînd părea de neconceput: să reintegreze hexagonul în structurile militare ale Alianţei, minus componenta nucleară, desigur. O asemenea manevră strategică nu poate fi prezentată ca o "reîntoarcere a fiului risipitor", fie şi numai pentru motivul că nu-i nimeni dispus, la Bruxelles, să joace rolul tatălui biblic şi să taie viţelul cel gras.

Opinia Cititorului ( 1 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Sarkozy poate duce Franta in catacombele istoriei. Acest om nu este normal in comportament si fapte si nu ne putem astepta la rezultate politice elegante, tricolore si iluministe. Un bufon nu poate fi decat un bfon, nimic mai mult. Franta va cobora mult sub acest individ, care confunda eleganta, cultura si diplomatia cu: nudul manechin, "madam regina", stilou si posete. Dumnezeu le-a dat francezilor o pacoste si poate ca o merita pentru rasismul lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb