Război pe piaţa gazelor

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 noiembrie 2009

Marii consumatori au solicitat, pentru luna decembrie, 3,8 milioane MWh de gaze numai din producţia internă, în baza legii care le permite această facilitate până în octombrie 2010. În consecinţă, pentru ca cererea de gaze din partea populaţiei şi micilor agenţi economici să fie acoperită, 31,4% din consumul pe decembrie ar trebui să fie acoperit din importuri. Acest lucru înseamnă facturi mai mari după 1 ianuarie, întrucât gazele importate sunt de două ori mai scumpe decât cele din producţia internă.

Norocul noastru că suntem, încă, în campanie electorală! ANRE a aprobat, pentru consumatorii casnici, o cotă de importuri de doar 20%, pentru ca preţul gazelor să nu explodeze de anul viitor.

Această decizie a declanşat, potrivit unor surse autorizate, un adevărat război între operatorii de pe piaţa gazelor şi reglementator. Operatorii fac presiuni mari asupra autorităţilor pentru majorarea preţului reglementat. Ei susţin că, din cauza faptului că ANRE nu vrea să majoreze preţul gazelor de la 1 ianuarie, deşi va creşte cota importurilor până la 50% din consum, vor trebui să plătească din propriile resurse diferenţa dintre preţul reglementat şi cel real.

De cealaltă parte, ANRE (reglementatorul pieţei) susţine că nu este necesară majorarea cotei importurilor pentru piaţa reglementată, pentru că marii consumatori vor cumpăra gaze din producţia internă numai atât cât rămâne după acoperirea necesarului de consum pentru populaţie.

Aceleaşi surse autorizate susţin că legea nu stipulează, însă, acest lucru, deşi marii consumatori pentru care parlamentarii s-au grăbit să le aprobe facilitarea de a cumpăra numai gaze ieftine au statut de "interuptibili", adică pot fi opriţi oricând din activitate dacă nu este gaz suficient pentru populaţie.

Contactat telefonic, Petre Lificiu, preşedintele ANRE, ne-a declarat: "Situaţia nu este chiar atât de dramatică pentru că purtăm în continuare dis-cuţii cu Ministerul Economiei şi cu consumatorii de gaze şi operatorii din piaţă pentru a stabili alocarea gazelor din producţia internă în această iarnă.

Parlamentarii au aprobat legea fără să se gândească prea mult la consecinţe, dar ANRE nu va lăsa importurile numai pe seama populaţiei şi are pârghiile necesare să controleze cota gazelor ruseşti în coşul de consum, astfel încât consumatorii captivi să nu aibă de suferit".

Prognozele arată că, de la 1 ianuarie, preţul gazelor pe pieţele internaţionale îşi va relua tendinţa de creştere, la un nivel de peste 300 de dolari/1.000 mc.

Cât de mult va putea ANRE ţine în frâu cota de importuri pentru piaţa reglementată depinde şi de politica viitorului Guvern pe care îl vom avea din decembrie. O schimbare a orientării politice a viitorului Guvern aduce şi schimbări în conducerea ANRE.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dupa cum gindesc parlamentarii sunt

    prea multi si 300! 

    Cum zicea un mare revolutionar , ramii perplex cind vezi cu cite sacrificii si cu cit eroism cei 480 de vajnici parlamentari apara interesele poporului care i - a ales ! Ce legi pot ei sa scoata din joben si sa le voteze ! Legea invatamintului , a salarizarii unice , Codul Penal etc , etc pot sa mai astepte da' o lege care sa-i apere pe miliardarii Romaniei (recte Ion Nicolae si gasca) si ai planetei (vezi actionariatul multor mari consumatori de gaze naturale unde cuvantul off-shore e omniprezent) se valideaza in regim de urgenta ! Rog pe autorul articolului sa imi indice si Legea care consfinteste aceasta regula inspirata .Oricum o dai , tot in categoria ajutoare sociale pentru miliardari se incadreaza . De ce sa nu le platim cu totii averile , ca si pina acum !

    Daca se face curatenie si in ROMGAZ si TRANSGAZ ; doi mamuti nationali ,( in care va rog sa verificati cu cat a crescut nr. salariatilor - si creste intruna: verificati cate angajari, in ce posturi si cu ce motivari s-au facut de la inceputul acestui AN DE CRIZA, va cruciti); deci daca se face curatenie, cu economiile din aceasta curatenie se rezolva problema pretului gazului metan.  

    Sunt regii nationale care inghit din profitul statului prin: salarii f.mari, nr f. mare de angajati, care trebuie sa-si nascoceasca ceva ca sa aiba de lucru; deplasari in teritoriu nejustificate plus alte si alte cheltuieli mascate si fara rost; toate acestea umpland buzunarele "statului in stat" si micsorand profitul Statului Roman; adica al actionarului si indirect impovarandu-ne pe noi ceilalti. 

    Asta nu o mai vad guvernantii nostrii; faptul ca acesti mamuti , desfasoara activitati comerciale, ca lucreaza pe principii economice nu justifica cu nimic jaful ce se petrece in sistem, prin neputinta celor care ar trebui faca ordine.  

    PSD-istul Iancu, chiar nu stie nimic despre acestea ? daca nu stie cum de mai este tinut in post ? Si exemplele ar putea continua....

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb