Actualizare 15:27
Cel puţin 23 de persoane - dintre care 13 combatanţi ai grupării teroriste Statul Islamic (SI) şi zece civili - au fost ucise marţi în raiduri asupra oraşului Raqa, capitala de facto a organizaţiei extremiste în nordul Siriei, a anunţat organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile omului (OSDO), informează AFP.
"Treisprezece elemente ale organizaţiei SI şi zece civili au fost ucişi în urma a cel puţin 16 raiduri ce au vizat locaţii şi baraje ale organizaţiei în mai multe zone din oraşul Raqa", a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.
Acesta nu a fost în măsură să precizeze dacă avioanele erau cele ale regimului preşedintelui Bashar al-Assad sau ale Rusiei, care a demarat la 30 septembrie o campanie de lovituri aeriene în Siria.
Abdel Rahman a declarat:"Acest bilanţ este cel primit de la un singur spital, pentru că nu este posibil să ajungi la alte spitale spre care SI şi-a transportat răniţii, din cauza securităţii impuse în jurul acestor clădiri".
Gruparea SI a cucerit Raqa în ianuarie 2014, în urma unor lupte împotriva unor combatanţi ai opoziţiei, care l-au cucerit, la rândul lor, de la forţele regimului, în martie 2013, precizează sursa citată.
------------
Actualizare 8:32 Parlamentarii britanici se opun extinderii loviturilor aeriene în Siria
Comisia pentru afaceri externe a parlamentului britanic s-a pronunţat, luni, împotriva extinderii loviturilor aeriene în Siria şi a estimat că Londra ar trebui să se concentreze mai degrabă pe eforturile diplomatice pentru găsirea unei soluţii paşnice la criza siriană, transmit Reuters şi AFP.
Membrii comisiei britanice au estimat într-un raport: "Credem că nu trebuie să aibă loc o extindere a acţiunilor militare britanice în Siria în absenţa unei strategii internaţionale coerente cu şanse realiste de a înfrânge gruparea Statul Islamic (SI) şi de a pune capăt războiului civil în Siria".
Armata britanică efectuează lovituri aeriene contra poziţiilor din Irak ale organizaţiei SI, iar premierul David Cameron vizează extinderea operaţiunilor britanice şi în Siria, transmite Reuters.
Raportul cere ca guvernul de la Londra să se concentreze pe demersurile diplomatice ce vizează instaurarea păcii în Siria. Vineri, 17 ţări, printre care SUA, Rusia, Franţa, Iran şi Arabia Saudită, s-au reunit la Viena pentru a examina posibilităţile de reglementare politică a conflictului sirian, izbucnit în urmă cu patru ani şi jumătate şi soldat cu peste 250.000 de morţi, potrivit surselor citate.
Ministrul de externe britanic Philip Hammond a declarat: "Marea Britanie rămâne hotărâtă să folosească toate mijloacele disponibile pentru salvarea de vieţi de crearea condiţiilor pentru pace în Irak şi Siria".
Acesta a subliniat că ţara sa acţionează simultan pe mai multe planuri - diplomatic, umanitar şi militar.
Şeful diplomaţiei britanice a adăugat: "Loviturile Forţelor Aeriene Regale (RAF) contra Statului Islamic nu sunt unica soluţie, dar acţiunile militare, în coordonare cu aliaţii noştri, au un impact substanţial asupra SI, care în ultimele 12 luni şi-a pierdut 30% din teritoriile controlate în Irak".
--------
• Barack Obama: Desfăşurarea în Siria nu încalcă angajamentul de a nu fi "picior de american" pe teren
Preşedintele Barack Obama a declarat luni că desfăşurarea planificată a zeci de membri ai forţelor speciale americane în Siria pentru a consilia forţele de opoziţie ce luptă contra Statului Islamic nu încalcă promisiunea sa de a nu fi "picior de american" pe teren în conflictul sirian, relatează Reuters.
În cadrul unui interviu acordat "NBC Nightly News", Barack Obama a precizat: "Ţineţi minte că deja am efectuat operaţiuni speciale şi acest lucru este doar o extensie a ceea ce continuăm să facem".
Acesta a adăugat: "Noi nu punem trupele americane pe linia frontului să lupte cu ISIL. Am fost consecvent când am spus că nu vom lupta aşa cum am făcut în Irak cu batalioane şi ocupaţii. Asta nu rezolvă problema".
Casa Albă a declarat că trupele vor fi într-o misiune "de antrenament, de consultanţă şi asistenţă", în număr mai mare de 50.
Introducerea forţelor americane pe teren marchează o schimbare după mai mult de un an de limitare a misiunii în Siria la lovituri aeriene împotriva Statului Islamic. Înainte de anul trecut, Obama, care s-a opus să trimită trupe în războaie în Orientul Mijlociu, a exclus o prezenţă americană pe teren în Siria, aminteşte Reuters.
Într-o alocuţiune televizată adresată naţiunii în septembrie 2013, Obama a declarat: "Nu va fi picior de american în Siria".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2015, 10:03)
Nu numai ca nu este "picior" de "cadru militar american" pe teritoriul Siriei (caci nu "au fost invitati" si nici rezolutie ONU nu exista in acest sens), dar nu va exista "nicio umbra" a acestor cadre, cum nu au existat nici in 1979-1989 in sprijinul lui Bin Laden in Afganistan, in timpul conflictului Sovieto-talibano-Afgan!
E "democracy" si "ei" fac ce au chef, numai ei sunt detinatorii adevarului absolut, iar noi ..."You can't handle the truth!"