RĂZVAN NICOLESCU, SENIOR-EXPERT ÎN CADRUL DELOITTE ŞI FOST MINISTRU AL ENERGIEI:  "Aş prefera ca volumele de gaze extrase din Marea Neagră să rămână în ţară, să fie procesate cu valoare adăugată mare"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 martie 2018

"Aş prefera ca volumele de gaze extrase din Marea Neagră să rămână în ţară, să fie procesate cu valoare adăugată mare"

Proiectul conductei de gaze BRUA nu se va realiza în forma actuală, conform părerii personale a lui Nicolescu, ci va apărea un alt proiect, BRUSA, care va include şi Slovacia

Proiectul conductei de gaze BRUA, care ar urma să lege Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, nu se va realiza în forma actuală, ci va apărea un alt proiect, BRUSA, care va include şi Slovacia, a declarat, miercuri, Răzvan Nicolescu, senior-expert în cadrul Deloitte şi fost ministru al Energiei.

Întrebat, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice, dacă, în opinia sa, proiectul BRUA va fi realizat, Răzvan Nicolescu a afirmat: "Este o întrebare grea. O să vă spun foarte sincer, cred că prima parte din BRUA, acea conductă Podişor-Recaş, stă în puterile noastre să o realizăm. Iar dacă nu se va realiza, nu se va realiza din motive de acces la terenuri, din motive cu care se confruntă şi cei care vor să facă autostrăzi în România şi alte proiecte mari de investiţii. Dar eu cred că prima fază din BRUA, cea de pe teritoriul românesc, se va realiza".

Mai departe, el consideră că proiectul nu va mai continua în forma sa actuală, ci "în peisaj" va intra şi Slovacia: "Dacă se va realiza BRUA, părerea mea şi este o părere absolut personală şi o spun cu foarte mare deschidere, cred că nu. Şi nu cred că se va realiza nici BRUA, nici BRU. După faza I a proiectului, se va schimba puţin viziunea şi o să apară un alt proiect despre care nu s-a discutat până acum şi care se numeşte BRUSA: Bulgaria-România-Ungaria-Slovacia-Austria".

Razvan Nicolescu a mai spus că, pentru România, cel mai bine ar fi ca volumele de gaze care vor fi extrase din Marea Neagră să rămână în ţară, unde să fie procesate cu valoare adăugată mare.

Proiectul BRUA este un nou proiect de coridor european de transport al gazelor, care ar urma să aibă o lungime totală de 1.318 kilometri şi să ofere o interconectare mai bună între ţările aflate de-a lungul rutei sale, să sprijine piaţa energiei permiţând noi legături cu proiecte majore de infrastructură, cum ar fi gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP) şi gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), alte hub-uri de gaze din Europa Centrală şi viitoarele instalaţii de producţie offshore în Marea Neagră.

De asemenea, proiectul este gândit să asigure o integrare mai aprofundată a pieţelor europene de gaze şi va spori securitatea furnizării.

Transgaz a primit finanţări pentru acest proiect de la Uniunea Europeană, care a acordat un grant de 179 de milioane de euro, precum şi împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii (50 de milioane de euro) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (60 de milioane de euro).

Prima fază a proiectului include construcţia unei conducte de gaze naturale cu o lungime de 478 de km între localităţile Podişor şi Recaş, precum şi a trei staţii de compresoare amplasate la Podişor, Bibeşti şi Jupa în România. Costul total al proiectului pe teritoriul ţării noastre este de 479 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Foarte corecta observatia lui Razvan, cu gazele din Marea Neagra se poate relansa intreaga industrie de ingrasaminte a Romaniei!!!!

    1. ......Numai ca trebuie sa vrea si ...GRIVEI....E simplu a zice....implicate sa fie asa.....deoarece nu contesta nimeni ca nu ar fi un avantaj pentru Romania...desi nu stiu cine o sa prelucreze acest produs ????

    .....Grandomanie.si populism ...........sa ramana tot gazul din M.Neagra in Romania !!! Atuci ce rost mai e cu BRUA.( Podisor-Recas}..BRUSA ..nu mai stie nimeni ce-o mai zice unul sau altul....toti fac pe atotstiutori..si cand ii pui la treaba incep motivatiile ...etc..

    1. Gindirea lui ascunsa, dezvaluita partial cu prilejul Pomenii Porcului din curtea vilei numita conspirativ T14. Conform ultimelor rezultate ale cercetarii in domeniu se cunoaste cu precizie acum ca Dragnea a adus, sacrificat, pirlit si transat porcul. Cu acest prilej a scapat mai multe referiri sumare cu privire la unele idei care-i inundau mintea. Una din ele: aprovizionarea tarii cu gaze naturale din orient si occident, pentru a asigura aprovizionarea sustenabila industriei petrochimice romanesti reinviata. Nu se cunoaste clar de ce, fie datorita asigurarii unui gust seducator cozii si urechilor de porc, fie ineditului gind privind petrochimia, statul paralel l-a protejat, scos in evidenta si promovat pe acest inspirat, bun la toate. Asta-i, sumar descris, rolul BRU, BRUA sau BRUSA. N-are importanta denumirea, important este ca Romania se leaga de est si vest. De aici orice, rau sau binefacere, este posibil.

    ...după confirmarea descoperirii pungii de gaz natural din marea neagră, cine l-a chemat la discuții - LA CONSTANȚA - pe băsescu?

    cumva merkel și responsabilul energetic al UE? :O 

    și ce i-a spus? 

    -„mey rumânule, gazul ăsta nu-i al tău și nici al RO, ci al întregii europe!” 

    ce vă mai place să uitați evidențe!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb