Castelul de Lut Valea Zânelor atrage, săptămânal, în jur de 1000 de persoane, dornice să descopere castelul de basm, deşi construcţia nu este finalizată încă, după cum ne-a declarat Răzvan Vasile, proprietarul castelului.
Costul unui bilet este de cinci lei, iar turiştii pot admira arhitectura de poveste a castelului, pot vedea o cameră deschisă pentru a înţelege cum a fost construit, dar găsesc şi un loc de unde vizitatorii îşi pot lua ceva de băut sau un suvenir. În plus, lângă râu, a fost amenajată o mini terasă.
Proprietarul castelului ne-a spus că nu a estimat încă data la care va fi finalizat proiectul.
Domnia sa a precizat: "Momentan încercăm să terminăm partea de restaurant, sperăm că va fi gata în câteva luni de zile. Apoi ne vom concentra pe partea de interioare, care nu ştim exact cât va dura".
Castelul este, în proporţie de peste 90%, organică, materialele folosite fiind argilă, paie, nisip şi lemn, însă, aşa cum ne-a explicat proprietarul castelului, la partea de fundaţie a fost nevoie să fie folosit ciment.
Construcţia clădirii a durat mai mult din cauza materialelor de construcţie folosite, dar şi a arhitecturii.
Răzvan Vasile ne-a explicat: "Fiind ceva neconvenţional nu am fost pur şi simplu la piaţă, am cumpărat şi am făcut, a fost nevoie să selectăm materialele din mai multe locuri. Nu am găsit toate materialele aici, în ţară, a fost nevoie să aducem şi din afară, din Italia, de exemplu, printr-un furnizor din România. Arhitecţii şi constructorii cu care am colaborat sunt români".
În opinia domnului Răzvan Vasile, Castelul de Lut Valea Zânelor nu va fi greu de integrat în circuitul turistic, ţinând cont că, pe o rază de 50 de km, se găsesc obiective turistice. În zonă, turiştii au ce să vadă: în apropierea Castelului de Lut se află lacul Bâlea, Valea Avrigului, unde este călărie, mai există în apropiere o fermă de cerbi, oraşul Sibiu, Cetatea Făgăraşului, este Parc Aventura, herghelia de la Sâmbăta.
Proprietarul castelului consideră că turiştii aleg, în general, să petreacă o noapte la un castel şi nu la un hotel clasic sau o pensiune, pentru că este o altă experienţă, iar oamenii caută întotdeauna altceva.
Răzvan Vasile ne-a explicat: "În general, omul este cam sătul de betoane, constucţii moderne şi chestii de genul acesta pe care le găseşte în oraş la tot pasul sau chiar locuiesc în ele. Oamenii îşi doresc şi alte experienţe".
După finalizarea proiectului, proprietarul castelului nu ştie câţi turişti vor ajunge aici, dar, după estimările făcute, consideră că va fi cam tot timpul plin, ţinând cont de cererea care există până în momentul de faţă.
În ceea ce priveşte evoluţia turismului din zonă, Răzvan Vasile consideră că acesta este în creştere.
Domnia sa a precizat: "Nu se ştia foarte mult de valea asta, doar oamenii de aici cunoşteau zona, dar cei din exterior nu, aşa cum nici eu nu am ştiut de ea. Datorită nouă mulţi au descoperit-o acum şi chiar le place".
Pe lângă experienţa de a dormi într-un astfel de castel, proprietarii castelului le promit turiştilor şi alte surprize.
Promovat în media, dar şi pe platformele online, Castelul de Lut din Valea Zânelor se bucură deja de notoritate şi în rândul turiştilor străini care vin dornici să descopere castelul inspirat din povestea "Albă ca Zăpada".
Răzvan Vasile ne-a mai declarat că nu a estimat încă timpul în care va fi amortizată investiţia.
Proprietarul castelului a declarat: "Sincer, nu am calculat timpul de amortizare a investiţiei pentru că în România este cam greu să faci nişte calcule de genul acesta, ţinând cont de instabilitatea care este în ţară. Nu ai de unde să ştii ceva pentru că astăzi este una, mâine este alta".
Potrivit domnului Răzvan Vasile, interiorul Castelului de Lut Valea Zânelor va continua povestea din exterior şi promite că va fi la fel de unic şi special incorporând toate facilităţile necesare.