RBS, amendată cu 612 milioane dolari pentru manipularea Libor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 februarie 2013

RBS, amendată cu 612 milioane dolari pentru manipularea Libor

"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, a fost amendată cu 612 milioane de dolari pentru manipularea dobânzii interbancare Libor.

RBS va plăti 325 de milioane de dolari Comisiei pentru Tranzacţii Futures cu Mărfuri (CFTC) din SUA, 150 de milioane de dolari Departamentului american de Justiţie şi 87,5 milioane de lire sterline (137 milioane dolari) Autorităţii pentru Servicii Financiare din Marea Britanie.

Banca a anunţat că va obţine circa 300 de milioane de lire sterline pentru plata amenzilor prin reducerea bonusurilor şi recuperarea unor beneficii acordate anterior angajaţilor.

Divizia RBS din Japonia şi-a recunoscut vinovăţia în cazul manipulării dobânzilor, în cadrul unui acord cu Departamentul de Justiţie.

David Meister, director în cadrul CFTC, a declarat: "Publicul este privat de o dobândă de referinţă corectă când un grup de traderi stă ani de zile la o masă şi oferă estimări false ale Libor, încercând să fabrice tranzacţii profitabile. Acest lucru s-a întâmplat la RBS".

Amenda este cea mai grea lovitură primită de directorul general al RBS, Stephen Hes-ter, care încearcă să reformeze banca după ajutorul de stat record de 45,5 miliarde de lire sterline primit în 2008.

Hester a afirmat ieri: "Manipularea Libor este un exemplu extrem de egoism şi de cultură de «auto-servire» apărută într-o parte a industriei bancare în perioada de boom financiar. Vom învăţa din aceste lecţii şi vom avea motivaţia pentru respingerea, respectiv schimbarea acestei culturi".

Directorul diviziei de investment banking din cadrul RBS, John Hourican, va părăsi banca după ce îşi va preda responsabilităţile.

Dobânda Libor este calculată zilnic în urma unui sondaj efectuat de Asociaţia Bancherilor Britanici, prin care băncile estimează costul împrumuturilor interbancare pentru diferite perioade şi monede.

Potrivit CFTC, zeci de traderi RBS au avut sute de încercări de manipulare a dobânzilor Libor în perioada 2006 - 2010, ca să obţină beneficii din tranzacţii, uneori chiar înţelegându-se în acest sens cu colegii de la alte bănci. CFTC subliniază că aceste practici au continuat şi după lansarea anchetei privind manipularea Libor.

RBS a informat că a demis şase persoane în urma anchetei în acest caz, din care doi manageri.

Banca britanică "Barclays" Plc a fost amendată cu 290 de milioane de lire sterline în iunie anul trecut pentru manipularea dobânzilor, iar banca elveţiană UBS AG cu 1,5 miliarde de dolari în luna decembrie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb