"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, a avut o pierdere peste aşteptări pe trimestrul al doilea din 2016, în condiţiile în care a trebuit să pună mai mulţi bani deoparte pentru acoperirea cheltuielilor cu litigiile generate de vânzarea unor acţiuni în 2008, conform Bloomberg.
Pierderea netă a RBS a fost de 1,08 miliarde de lire (1,4 miliarde de dolari), comparativ cu un profit de 280 de milioane de lire în acelaşi interval din 2015. Analiştii estimau un rezultat negativ de 247 de milioane de lire.
Câştigul înainte de taxe obţinut de bancă, ce nu ia în calcul costurile de restructurare şi cele cu litigiile, a ajuns la 716 milioane de lire, de la 1,54 miliarde de lire în urmă cu un an. Divizia de investment-banking a raportat un profit operaţional de 109 milioane de lire în intervalul menţionat, comparativ cu o pierdere de 204 milioane de lire în anul precedent.
Mark MCEwan, directorul executiv al băncii, este la jumătatea drumului cu un plan pe cinci ani menit să restrângă operaţiunile RBS, care a fost un gigant global. Acum, RBS acordă prioritate pieţei interne.
Vineri, banca a informat că este posibil să nu realizeze ţintele pe care şi le-a stabilit pentru 2019 şi că abandonează planul de creare a diviziei de consumer banking "Williams & Glyn" ca o unitate de sine stătătoare, după ce a cheltuit 1,4 miliarde de lire cu acest proiect.
RBS a subliniat că se concentrează pe vânzarea "Williams & Glyn" către o altă companie, după ce a derulat "discuţii pozitive" cu mai mulţi potenţiali cumpărători. Conform unor surse citate de presa străină, RBS a primit o ofertă oficială de la "Banco Santander" SA, săptămâna trecută, pentru divizia amintită, aceasta fiind a doua încercare a băncii spaniole de a prelua afacerile în cauză.
RBS a avut, în primul semestru din 2016, costuri de restructurare de 630 milioane de lire, iar acestea ar putea ajunge la peste un miliard de lire pe întregul an curent.