"Sectorului bacar îi lipsesc specializarea şi creativitatea" este afirmaţia cu care Robert Rekkers, director general Agricover Credit IFN şi fost director general al Băncii Transilvania, a stârnit controverse în piaţa bancară.
Dacă unii economişti îi împărtăşesc opinia, alţii îl contrazic cu tărie, existând şi opinia că sistemul bancar nici nu trebuie să fie creativ.
• Ionel Blănculescu: "În arhitectura financiar bancară, creativitatea are o conotaţie negativă"
"Creativitatea în domeniul financiar bancar este un termen foarte controversat", potrivit lui Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta. Domnia sa este de părere că Robert Rekkers a folosit în mod eronat termenul. Domnia sa ne-a declarat: "În arhitectura financiar bancară, creativitatea are o conotaţie negativă, aceasta dând naştere la o diversitate de instrumente financiare sofisticate, care, în timpul crizei, au devenit toxice. Creativitatea implică crearea de instrumente multe şi greu de înţeles. Astfel de produse bancare au dus la criza globală. Pe scurt, creativitatea este contraproductivă şi reprezintă baza şi fundamentul crizei. Sintagma corectă pe care cred că a vrut să o folosească domnul Rekkers o reprezintă «inovaţie şi antreprenoriat»".
• Aurelian Dochia: "Sectorului bancar nu îi lipsesc specializarea şi creativitatea"
Sectorului bancar nu îi lipsesc specializarea şi creativitatea, pentru că dacă i-ar fi lipsit, sistemul nu ar fi ştiut să se adapteze la o piaţă care are nevoie de produse noi, ne-a declarat analistul economic Aurelian Dochia. Domnia sa a precizat: "Toate băncile sunt legate de băncile-mamă. Acestea aparţin unor sisteme financiare mai avansate şi au o diversitate mai mare de produse, care ar putea fi adoptate şi în România, şi adaptate la piaţa locală. Piaţa locală nu este suficient de dezvoltată şi nu are un public avizat. Dacă lucrurile declarate de Robert Rekkers sunt valabile, aceasta este pentru că nu există cerere pe piaţă şi nu sunt oameni pregătiţi pentru aşa ceva".
• Ovidiu Chiorean: "Bancherii ar putea veni cu idei noi pe partea de securizare a creditelor"
Băncile sunt mult mai concentrate pe realizarea profitului decât pe stimularea creditării, ne-a declarat Ovidiu Chiorean, Investment Banking Partner la Crosspoint, care susţine punctul de vedere al directorului general al Agricover Credit IFN. Domnia sa a precizat: "Sunt perfect de acord cu declaraţia făcută de domnul Robert Rekkers în ceea ce priveşte creativitatea de care dau dovadă bancile prezente pe piaţa autohtonă. Din păcate, acestea se concentrează pe realizarea de profit, neglijând alte nişe care ar putea fi exploatate. Bancherii ar putea veni cu idei noi pe partea de securizare a creditelor. Un alt domeniu care ar mai putea fi exploatat este comerţul internaţional".
Creditarea este interdependentă de creşterea economică şi, deşi finanţarea este considerată necesară pentru economie, unele bănci sunt reticente în a acorda împrumuturi, din cauza previzibilităţii scăzute a mediului economic, a precizat, în urmă cu două zile, Robert Rekkers. Domnia sa a sugerat că unul din punctele slabe ale domeniului bancar actual este lipsa creativităţii: "Românii sunt dispuşi să plătească creativitatea, dar sectorul bancar nu a prea venit cu produse inovatoare. Trebuie găsit un nou model sustenabil de business care poate genera profituri. Nu vorbim de jucători de nişă, ci de specializarea într-o direcţie şi creativitate. Din păcate, băncile acum fac bine, dar fac prea bine. Procesul decizional durează prea mult, în ciuda intenţiilor bune. Nu pot fi generate profituri din nimic". Bancherul olandez a mai spus, într-o discuţie vizând nivelul actual de creditare, că o altă problemă, în opinia domniei sale, este faptul că executarea în sectorul bancar este făcută de avocaţi sau specialişti şi nu de oameni de afaceri, care să ştie exact ce valori colaterale au creditele.