Soluţia adoptată de preşedintele Traian Băsescu de a cere reexaminarea Legii pensiilor este cea corectă politic şi constituţional, a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta, menţionând că şeful statului a sancţionat implicit frauda din Parlament. Ponta a declarat, într-o conferinţă de presă, că soluţia adoptată de preşedinte este "politic şi constituţional corectă în acest moment". El a precizat că gestul lui Traian Băsescu a avut ca scop tocmai nepromulgarea legii şi găsirea unei soluţii care să evite criza politică. Potrivit liderului PSD, Traian Băsescu a sancţionat "implicit" frauda din Parlament. Ponta a mai spus că soluţia adoptată de Traian Băsescu este şi "diplomatică".
El a menţionat că nu se aştepta ca Traian Băsescu să numere deputaţii care au votat legea. "Consider decizia de azi (n.r. ieri) a lui Băsescu un succes comun al celor care au luat atitudine faţă de frauda din Parlament", a spus Ponta.
• Ponta: Cerem în continuare demisia lui Anastase, nu putem vorbi de revotarea Legii sub patronajul ei
Preşedintele PSD Victor Ponta a spus că PSD cere în continuare demisia Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputaţilor, precizând că nu poate fi vorba de rediscutarea şi revotarea Legii pensiilor sub patronajul acesteia. Liderul social-democrat a precizat că PSD cere numirea de către PDL, care are majoritatea parlamentară, a unui nou preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru a dovedi atât pensionarilor, cât şi celorlalţi oameni, că indiferent de cât de importantă este funcţia pe care o ocupi, atunci când încalci legea trebuie să-ţi asumi responsabilitatea şi fapta lui Anastase nu poate rămâne nepedepsită.
• Voiculescu: Lui Băsescu îi este frică de suspendare, mesajul meu este: "De ce ţi-e frică, nu scapi"
Senatorul Dan Voiculescu a declarat, ieri, că este bună decizia preşedintelui de a retrimite în Parlament Legea pensiilor dar că gestul arată că şeful statului nu ştie decât de frică, fondatorul PC precizând că are un mesaj pentru Traian Băsescu: "De ce ţi-e frică, nu scapi".
"Preşedintele nu ştie decât de frică. Iar cea mai mare frică a sa este suspendarea. Este bine că a decis să retrimită Legea pensiilor în Parlament. Este o lege incorectă. Trebuie să modificăm valoarea punctului de pensie şi vârsta de pensionare. Iar pentru preşedinte am un mesaj direct, care îi este foarte familiar: Traian Băsescu, de ce ţi-e frică, nu scapi!", afirmă Dan Voiculescu.
• Dobre (PNL): Preşedintele Băsescu joacă "win-win", salvează obrazul PDL
Preşedintele Comisiei de muncă din Cameră, Paul Victor Dobre, a declarat, ieri, că, în privinţa Legii Pensiilor, preşedintele Traian Băsescu foloseşte tactica americană "win-win", adică depăşeşte momentul votării prin reexaminare şi salvează "obrazul PDL". "Noi am susţinut în Comisie şi în primul raport şi în al doilea raport, varianta 63 cu 65 (vârstă de pensionare femei/bărbaţi, n.r.). În plen, după ce o dată s-a votat varianta asta, domnul Toader, după un telefon, a întors votul şi a rămas 65 cu 65. Şi acum preşedintele joacă < win-win > (câştig-câştig, n.r.) cum zice americanul", a susţinut deputatul PNL.
Dobre a subliniat că, prin această tactică, şeful statului "depăşeşte momentul votării legii", care va fi revotată într-o altă formă, iar pe de altă parte salvează "obrazul PDL".
"Legea va fi revotată, dar nu cum zice opoziţia, ci pe un subiect extrem de popular, respectiv menţinerea unei vârste mai reduse de ieşire la pensie pentru femei, un lucru pe care noi l-am susţinut ca amendament principal. E un joc politic, în care se salvează obrazul PD-ului, care e foarte afectat, şi se încearcă să se mai facă nişte puncte, dar cred că lucrul acesta nu convinge pe nimeni", a conchis deputatul PNL.
• Geoană vrea ca la reexaminare să fie discutate şi alte prevederi din Legea pensiilor
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, este de părere, că retrimiterea Legii pensiilor la Parlament reprezintă "un gest de prudenţă raţională" a preşedintelui Băsescu, menţionând că reexaminarea ar trebui să fie un prilej pentru îndreptarea unor "puncte vurnerabile", cum ar fi punctul de pensie. "Este un gest de prudenţă raţională a domnului preşedinte, prudenţă cu privire la riscul de escaladare a atmosferei politice din România şi raţională, pentru că într-adevăr Legea pensiilor are numeroase puncte de vurnerabilitate şi multe puncte de injusteţe", a explicat Geoană.
El a arătat că în acest moment rolul Parlamentului este de a analiza observaţiile făcute de către preşedintele Traian Băsescu, dar ar trebui să fie şi o ocazie pentru analizarea "punctelor vurnerabile ale acestei legi, cum ar fi punctul de pensie, elementele legate de sistemului public de pensii".
"Cred că în acest moment rolul Parlamentului, mă refer la Senat, ca primă Cameră sesizată, este de a analiza observaţiile făcute de domnul preşedinte pe care şi noi le-am susţinut, credem că este complet inacceptabil ca femeia din România să aibă vârsta de pensionare la 65 de ani, inacceptabilă pentru condiţiile de viaţă şi trai ale femeii din România. Dar aş îndrăzni să sugerez colegilor, indiferent de culoare politică, că revenirea legii în Parlament ar trebui să ocazioneze şi o privire proaspătă şi alte puncte vulnerabile ale acestei legi, cum ar fi punctul de pensie, elemente legate de sistemul public de pensii şi din zona militară, care pot fi îndreptate printr-o discuţie serioasă în Parlament", a adăugat Geoană.