PSD va avea în continuare o atitudine coerentă politică, în pofida reluării subiectului stenogramelor, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvînt al formaţiunii, Cristian Diaconescu. "Problema stenogramelor a apărut concomitent cu chestiunea schimbării preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi cu intenţiile de modificare a Legii administraţiei publice locale", a spus domnia sa, adăugînd că aceste coincidenţe nu sînt întîmplătoare. Potrivit afirmaţiilor sale, textele nu au fost înregistrate sau confirmate de conducerea PSD.
Purtătorul de cuvînt al PSD a reiterat că orice afirmaţie sau acuzaţie trebuie probată, iar atît timp cît nu există o decizie formală în ceea ce priveşte realizarea de stenograme, nu se poate discuta în legătură cu conţinutul acestora. În plus, Cristian Diaconescu a menţionat că o discuţie serioasă pe marginea stenogramelor nu poate avea loc cîtă vreme la baza acestora stau surse anonime. "Din punctul de vedere al PSD, nu există elemente credibile care să ne pună în situaţia să facem o investigaţie internă", a spus Diaconescu, adăugînd: "Sînt multe semne de întrebare care trebuie clarificate şi nu ştim nici care este scopul acestui demers, dacă intrăm pe zona juridică sau vorbim de zona moral-etică".
Amintim că astăzi, la orele 00.00, a expirat termenul la care reprezentanţii PSD trebuiau să recunoască autenticitatea stenogramelor.
• Mircea Geoană acuză puterea de "epurare politică"
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a afirmat, ieri, că puterea s-a lansat într-o acţiune de "epurare politică" a aleşilor locali ai opoziţiei, prezentînd în acest sens unele cazuri de la Primăria municipiului Constanţa şi Consiliul Judeţean Botoşani.
Preşedintele PSD a afirmat că partidul va folosi toate căile pentru a-şi face dreptate şi va trimite sesizări Comisiei Europene, Congresului Puterilor Locale şi Regionale, comisarului european pentru justiţie şi afaceri interne, preşedintelui Parlamentului European şi Raportorului pentru România al Parlamentului European. Geoană a precizat că cei doi aleşi locali ai PSD vor sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde vor solicita sancţionarea instituţiilor române implicate în aceste abuzuri.
• PSD se gîndeşte la o moţiune de cenzură
Partidul Social Democrat este hotărît ca, în situaţia în care actuala putere va continua să ignore problemele cetăţenilor şi să se îndepărteze de la agenda publică reală, să ia în calcul depunerea unei moţiuni de cenzură în Parlament, la adresa Executivului, după cum a declarat ieri, într-o conferinţă de presă. Pe de altă parte, preşedintele PSD a subliniat că cele două grupuri parlamentare ale partidului vor acţiona unitar pentru apărarea poziţiilor cucerite de partid în fruntea celor două Camere ale Parlamentului. Referindu-se la moţiunea de cenzură pe care PSD ar putea s-o introducă împotriva Cabinetului Tăriceanu, purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Dia-conescu, a arătat că există o mare discrepanţă între acţiunea guvernului şi nevoile reale ale cetăţenilor: "Avem, pe de o parte, o situaţie de criză politică generată şi întreţinută pe mai multe căi, iar pe de altă parte probleme mari în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, dimensiunea socială, zona externă şi de integrare europeană. Vom analiza modul în care trebuie acţionat, dar deja la nivelul Biroul Permanent Naţional al partidului s-a conturat ideea introduce-rii unei moţiuni de cenzură. Considerăm că este singura posibilitate de a readuce guvernul la agenda cetăţenilor".