RECOLTĂ DE CREDITE Tabără: Cererea de credite în agricultură a crescut de peste opt ori

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 8 martie 2011

Valeriu Tabără

Valeriu Tabără

"Criticile la adresa sistemului bancar, cel puţin de când sunt eu ministru, sunt nejustificate", consideră Valeriu Tabără

Cererea de credite în agricultură a crescut, în ultimii ani, de peste opt ori, susţine ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Ministrul consideră că relaţia producătorilor agricoli cu băncile se află pe un trend ascendent: "S-au făcut paşi importanţi în privinţa relaţionării sistemului bancar cu sectorul agricol. Înregistrăm o evoluţie pozitivă, iar în ultimii trei - patru ani, cererea de credite a crescut de peste opt ori. Agricultura, industria alimentară şi dezvoltarea rurală sunt domenii care au un potenţial excepţional de afaceri, iar cine va investi va obţine un profit real".

Valeriu Tabără mai susţine că o parte a problemelor din agricultură se datorează tocmai lipsei de relaţionare între fermieri şi sistemul bancar. În opinia sa, criticile aduse băncilor în ultima vreme sunt nejustificate: "O parte a crizei din agricultura ţării noastre se datorează tocmai lipsei de colaborare şi relaţionare în sector. Cel puţin de când sunt eu ministru, criticile la adresa sectorului bancar sunt nejustificate".

Aprecierea ministrului vine în contextul în care marea majoritate a fermierilor, dar şi înalţi oficiali din minister, au acuzat băncile, în repetate rânduri, că nu creditează agricultura. Fermierii au reclamat că şi atunci când au reuşit să obţină credit bancar, condiţiile impuse de finanţator au fost greu de suportat, nivelul dobânzilor fiind şi de 20%. Bancherii au susţinut, la rândul lor, că îşi asumă un risc major când finanţează agricultura, din cauză că sectorul este mult prea dependend de condiţiile climatice.

Ministrul a mai susţinut că pentru a deveni eficienţi, fermierii mici şi mijlocii trebuie să se asocieze şi să pună bazele unor exploataţii agricole de peste 100 de hectare. "Ne propunem să avem cât mai multe exploataţii agricole care să deţină de la 100 până la 1000 de hectare, cum sunt şi în occident", a spus ministrul.

La rândul său, Veronica Toncea, preşedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) consideră că sectorul agricol a început să devină atractiv pentru bănci, în contextul apropierii campaniei agricole de primăvară. "Din cele 160 milioane euro credite pe care noi le garantăm, noi estimăm o creştere a portofoliului în perioada imediat următoare, în contextul apropierii campaniei agricole de primăvară", spune Toncea.

Preşedintele FGCR a mai precizat că până în prezent riscul de neplată a creditelor a fost, în medie, de 0,5%.

Bancherii recunosc, la rândul lor, că sunt atraşi de potenţialul agriculturii. Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, a declarat, ieri, cu prilejul lansării creditelor agricole: "Credem în potenţialul de creştere al agriculturii. Cum arabii au petrol, noi avem sector agricol. Haideţi să dezvoltăm agricultura".

Sunt voci care susţin că băncile sunt din ce în ce mai interesate să finanţeze sectorul agricol din cauză că, la nivel global, se prefigurează o criză alimentară, întrucât oferta a început să fie mai mică decât cerearea.

Potrivit FAO, preţurile produselor agricole au atins nivelul record, iar singura soluţie pentru evitarea unui derapaj o constituie creşterea producţiilor agricole în statele cu potenţial, printre care se regăseşte şi ţara noastră care, conform specialiştilor, poate să hrănească 80 de milioane de locuitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb