Oficialii europeni au recomandat, după misiunea de audit de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, intensificarea controalelor în teren, din cauza numărului mare al erorilor privind identificarea parcelelor, a declarat, vineri, pentru NewsIn, subsecretarul de stat Dacian Cioloş.
"Una din recomandările pe care ni le-au făcut atunci când au fost prezentate concluziile preliminare ale misiunii de audit vizează creşterea numărului de controale pe care inspectorii Agenţiei (APIA - n.r.) vor trebui să le facă în teren, având în vedere numărul mare de erori privind parcelele declarate", a explicat subsecretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Dacian Cioloş.
Potrivit acestuia, controlul oficialilor europeni a urmărit două aspecte principale - funcţionarea Sistemului Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi modul cum s-au realizat activităţile de control în teren. "Din punctul de vedere al IACS, au fost câteva recomandări privind unele îmbunătăţiri pe care trebuie să le aducem soft-ului", a mai spus Cioloş. În ceea ce priveşte posibilitatea reducerii cu 25% a fondurilor europene destinate plăţilor directe la hectar, subsecretarul de stat a explicat că oficialii europeni nu au adus în discuţie "acele erori iremediabile care ar putea duce la o asemenea decizie".
APIA a primit, recent o misiune de audit a Comisiei Europene, în funcţie de care Comisia decide dacă aplică sau nu o reducere cu 25 % a fondurilor europene destinate plăţilor directe la hectar. Misiunea de audit a oficialilor europeni s-a încheiat vineri.Ministrul agriculturii Decebal Traian Remeş a declarat, recent, că fermierii vor primi subvenţia la hectar, indiferent de decizia Comisiei Europeane referitoare la o eventuală penalizare a României, prin reducerea cu 25 % a fondurilor europene destinate plăţilor directe la hectar.
România primeşte fonduri europene de 440 de milioane de euro pentru acordarea plăţilor directe la hectar în 2007, iar APIA este instituţia responsabilă cu gestionarea acestor fonduri. Pentru a evita practici frauduloase sau plăţi ilicite, statele membre trebuie să opereze un IACS pentru plăţile directe. Dacă statele membre nu operează adecvat aceste sisteme de control, Comisia decide ulterior corecţii financiare prin intermediul unor controale financiare anuale.
Potrivit normelor Uniunii Europene, APIA trebuie să respecte anumiţi paşi în administrarea fondurilor europene destinate plăţilor directe la hectar, de la depunerea cererilor, la introducerea acestora în baza de date sau la verificarea în teren a parcelelor. Pentru toate aceste demersuri există termene clare, pe care România trebuie să le respecte pentru a nu risca să piardă 25% din aceşti bani.