RECORD ABSOLUT ÎN EUROPA Guvernul Tăriceanu este compus din peste 200 de demnitari

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 13 iulie 2006

În timp ce europenii au guverne funcţionale şi eficiente cu 30 - 40 demnitari, noi depăşim media, dar nu avem rezultatele lor

Cu toate că sîntem codaşii Europei într-o serie de domenii foarte importante, ne putem, totuşi, lăuda că depăşim cu mult media europeană în ceea ce priveşte numărul de demnitari şi agenţii guvernamentale. Conform datelor furnizate de senatorul PD Marius Marines-cu, vicepreşedinte al Comisiei Senatoriale pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupţiei şi Petiţii, avem un record absolut în privinţa numărului de demnitari ai Guvernului, în structura căruia regăsim aproximativ 200 persoane cu această calitate, în timp ce media europeană se situează undeva între 30 şi 40 de demnitari. De asemenea, potrivit senatorului democrat, cele 45 de agenţii din subordinea Executivului "înghit" anual circa 200 milioane euro de la bugetul de stat plus cîteva miliarde provenite din fonduri de finanţare.

Mai mult, domnul Marines-cu este de părere că "aceste structuri se află în paralelism cu ministerele şi sînt netransparente, supercentralizate şi ineficiente în activitate". În acelaşi timp, domnia sa ne-a declarat că aceste entităţi instituţionale cheltuiesc fără justificare bani publici şi reprezintă "adevărate focare de corupţie". Marius Marinescu afirmă: "Nu se doreşte res-tructurarea sau comasarea acestor instituţii, deoarece sînt mulţi bani în joc şi multe interese, iar respectivele organisme reprezintă un butoi cu miere pentru unii".

Marius Marinescu: "Directorul ARIS se află pe lista suspecţilor că au făcut poliţie politică"

Senatorul democrat ne-a declarat că multe dintre persoanele care ocupă funcţii de conducere în agenţii gurvernamentale se află în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese, în timp ce alţii au făcut poliţie politică în timpul regimului comunist. În cadrul ultimei categorii, Marius Marinescu ne-a spus că se încadrează şi directorul Agenţiei Romane pentru Investiţii Străine (ARIS), Traian Iordănescu, care "se află pe lista CNSAS ce conţine numele celor suspectaţi că au desfăşurat activităţi de poliţie politică".

Pe de altă parte, domnul senator ne-a mai sesizat cazul lui Mihai Bogdan Martimof, demnitar în conducerea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), despre care domnia sa spune că este şi angajat al "Finansbank", aflîndu-se, astfel, într-o stare de conflict de interese, din moment ce, în atribuţiile ONPCSB intră şi supervizarea băncilor în ceea ce priveşte prevenirea spălării banilor prin intermediul acestor instituţii.

Din aceste considerente Marius Marinescu a propus reducerea numărului de demnitari ai ONPCSB de la şapte la numai unul, care să fie angajat permanent şi nu detaşat, conform practicilor din prezent. Totodată, alături de deputatul PNL Bogdan Olteanu, senatorul democrat a iniţiat un proiect de lege care vizează comasarea celor trei structuri guvernamentale pe mediul de afaceri, respectiv unificarea ARIS, a Direcţiei pentru Mediul de Afaceri şi a Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie într-o singură instituţie. Senatorul citat ne-a mai spus că are în vedere, pe viitor, şi elaborarea unui proiect de act normativ care să unifice şi structurile AVAS, ale Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi ale Regiei Autonome pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat într-o singură instituţie, pentru eficientizarea activităţii acestora.

Marius Marinescu: "ARIS minte cu neruşinare în privinţa volumului investiţiilor străine"

Senatorul Marius Marinescu a ţinut să menţioneze că "reprezentanţii ARIS mint şi sfidează atunci cînd îşi prezintă rezultatele activităţii". Domnia sa consideră că nici pe departe realitatea nu este cea prezentată de aceste rapoarte şi susţine că, în perioada 2004 - 2006, investiţiile străine în ţara noastră au cunoscut o perioadă de stagnare şi nu o evoluţie. Marius Marinescu ne-a mai spus că este indicată o abordare a structurii acestei agenţii guvernamentale după modelul Cehiei, care a reuşit să ajungă la o valoare a investiţiilor străine de 1.000 euro pe cap de locuitor, în timp ce la noi valoarea este de numai 200 euro pe cap de locuitor.

Grupurile de interese sînt mai puternice decît preşedintele ţării

Senatorul democrat ne-a mai declarat că, deşi preşedintele Traian Băsescu a cerut în repetate rînduri restructurarea agenţiilor guvernamentale, "totuşi grupurile de interese se dovedesc mai puternice şi mai determinate în încercarea de stopare a procesului de restructurare". Domnia sa ne-a precizat că declaraţiile din campania electorală pe marginea restructurării au rămas simple cuvinte pe hîrtie, "Guvernul Tăriceanu devenind şi mai stufos decît Guvernul Năstase". Marius Marinescu a concluzionat spunîndu-ne că, pe marginea acestei chestiuni, continuă să primeze interesul personal şi de grup.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb