Întocmirea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară ar urma să fie finalizată astăzi, iar în cursul acestei săptămâni actul normativ va fi adoptat de Guvern, conform declaraţiilor premierului Ludovic Orban la începutul şedinţei de vineri a Executivului.
Ludovic Orban a spus: "Fiecare ministru şi ordonator principal de credite trebuie să reevalueze extrem de serios solicitările pentru că vreau să existe fundamente solide pentru orice solicitare de bani la această rectificare bugetară. Situaţia economică nu este dintre cele mai bune, economia a fost afectată de epidemia de Covid-19 şi va trebui să drămuim fiecare ban şi să alocăm resursele către investiţii, către proiectele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale cetăţenilor şi către proiecte-suport pentru dezvoltarea economică ulterioară".
Conform premierului, reevaluările trebuiau definitivate sămbătă, iar astăzi ar urma ca punctele de vedere diferite să fie discutate de Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, cu fiecare ordonator principal de credite pentru a definitiva proiectul actului normativ privind rectificarea bugetară.
Ministerele şi domeniile care vor primi fonduri la viitoarea rectificare bugetară sunt, cel mai probabil, Transporturile, Dezvoltarea, Sănătatea şi Educaţia, a anunţat în urmă cu o săptămână premierului Ludovic Orban. Şeful Guvernului a precizat atunci că banii vor fi destinaţi investiţiilor, în special celor în infrastructura de transport, sănătate, educaţie şi locală.
La rectificarea bugetară care va fi aprobată de Guvern săptămâna aceasta, membrii Cabinetului vor trebui să stabilească şi care va fi procentul cu care vor majora pensiile publice de la data de 1 septembrie.
Premierul a afirmat recent că intenţia Guvernului este să crească pensiile, dar pe baza unor analize serioase.
Ludovic Orban a declarat: "În primul rând, este vorba despre raportul privind starea economiei şi a bugetului, la şase luni. De asemenea, al doilea element de analiză îl reprezintă prognozele pe care le vor face Comisia de Prognoză şi instituţiile internaţionale. În funcţie de aceste evoluţii, vom stabili procentul. Nimeni nu vă poate spune acest procent. Ministrul Finanţelor, când a evocat posibilitatea unei majorări cu 10%, a făcut-o pe baza unor date intermediare".
Amintim că, în conformitate cu legea pensiilor adoptată de Parlament, la iniţiativa PSD, valoarea punctului de pensie trebuie majorată cu 40% de la 1 septembrie 2020.
De asemenea rectificarea bugetară va trebui să cuprindă şi majorarea de 20% a alocaţiilor copiilor stabilită recent de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, majorare care intră în vigoare la 1 septembrie, cu menţiunea că pentru luna septembrie majorarea va fi plătită la 1 octombrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2020, 08:49)
- prioritatea agendei pacalicilor de la guvern este sa fure.
- legea pensiilor adoptată de Parlament, la iniţiativa PSD - dar votata de toate partidele si promulgata de ficus.
- a evocat posibilitatea unei majorări cu 10%, a făcut-o pe baza unor date intermediare - lipsa de 'iarba'