Redresare istorică a activităţii economice din China?

Călin Rechea
Internaţional / 31 martie 2020

Redresare istorică a activităţii economice din China?
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.
    Călin Rechea

    Indicii activităţii economice din China, raportaţi de către Biroul Naţional de Statistică pe baza datelor de la China Logistics and Purchasing Federation (CLPF), arată o redresare extraordinară a industriei prelucrătoare şi a sectorului extins al serviciilor şi construcţiilor (vezi graficul).

    Indicele activităţii din industria prelucrătoare a crescut peste aşteptări, până la 52 de puncte, de la 35,7 puncte în luna precedentă (n.a. o valoare peste 50 arată expansiune), în condiţiile în care indicele producţiei a crescut cu 26,3 puncte, până la 54,1.

    Datele de la CLPF mai arată o creştere lunară puternică a sub-indicelui comenzilor noi, cu 22,7 puncte, până la 52, pe fondul menţinerii contracţiei pentru comenzile externe. Sub-indicele comenzilor pentru exporturi a crescut cu 17,7 puncte, până la 46,4 puncte.

    Indicele volumului achiziţiilor a fost de 52,7 puncte, după un avans lunar de 23,4 puncte, iar indicele importurilor a crescut până la 48,4 pe fondul unei creşteri cu 16,5 puncte faţă de luna anterioară.

    După o temperare a creşterii preţului achiziţiilor în februarie 2020, acestea au înregistrat scăderi în martie 2020, indicele corespunzător ajungând la 45,5 puncte, cu 5,9 puncte sub nivelul anterior.

    Contracţia s-a temperat şi la nivelul stocurilor de materii prime, al căror indice a crescut cu 15,1 puncte, până la 49, în timp ce indicele stocurilor de produse finite a crescut cu 3 puncte, până la 49,1 puncte.

    O îmbunătăţire semnificativă arată şi indicele locurilor de muncă, ajuns la 50,9 puncte, după o creştere de 19,1 puncte faţă de luna precedentă.

    O redresare puternică s-a înregistrat şi în celelalte sectoare economice, conform indicelui PMI corespunzător, care include serviciile şi construcţiile.

    Acesta a crescut cu 22,7 puncte faţă de luna precedentă, până la 52,3 puncte, în condiţiile în care indicele activităţii din construcţii a fost de 55,1, iar indicele activităţii din servicii de 51,8 puncte.

    În comunicatul de presă se arată că 12 industrii dintre cele 21 analizate, inclusiv transportul feroviar, transportul aerian, construcţiile, sectorul retail şi cel financiar, au avut valori ale indicilor PMI peste 50 de puncte.

    Indicele comenzilor noi a crescut cu 22,7 puncte, până la 49,2, în condiţiile în care indicele comenzilor noi pentru sectorul construcţiilor continuă să arate contracţie, la 48,4 puncte.

    În ceea ce priveşte situaţia locurilor de muncă din servicii şi construcţii, îmbunătăţirea a fost reprezentată doar de temperarea declinului. Sub-indicele corespunzător a crescut cu 9,8 puncte faţă de luna anterioară, dar s-a menţinut sub pragul de 50 de puncte, la 47,7 puncte.

    O creştere puternică a avut indicele aşteptărilor privind activitatea viitoare din servicii şi construcţii, care a ajuns la 57,3 puncte, cu 17,3 puncte peste nivelul din februarie 2020.

    O serie de analişti citaţi de Financial Times avertizează că redresarea poate fi doar temporară. "Ultimele date nu înseamnă că producţia a revenit la tendinţa din perioada premergătoare epidemiei de coronavirus", a declarat Julian Evans-Pritchard, de la Capital Economics. În opinia sa, "aceste date indică doar o îmbunătăţire modestă faţă de situaţia teribilă a lunii precedent".

    Un optimism moderat apare şi în opiniile economiştilor care au întocmit raportul de la China Logistics and Purchasing Federation privind industria prelucrătoare.

    "Ne aflăm încă în perioada de control a epidemiei, iar modificările indicilor PMI reflectă aceste condiţii speciale", a declarat analistul Zhang Liqun de la CLPF, care a mai subliniat că "valoarea indicelui PMI nu arată o redresare completă a activităţii economice".

    Cele mai recente prognoze de la Institute of International Finance arată o temperarea a creşterii economice a Chinei până la 2,8% în acest an, pe fondul prelungirii perioadei de redresare a sectorului serviciilor, în condiţiile în care estimările pentru economia globală arată o contracţie de 1,5%.

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. Cine mai are incredere in datele din China e nebun , adica vb de echipamente deficitare livrate in spania si multe alte probleme ascunse, o sa vedeti ca produc da tot ei vor folosi produsele

      China e istorie. Poate că măscăriciul de Trump in prostia lui avea dreptate să susțină economia națională. S-a văzut ce pățești când te bucuri că muncesc pentru tine niște sclavi pe 2 dolari pe zi in timp ce proprii cetățeni nu au loc de muncă. Atunci când pica șandramaua s-a dus naibii tot. Așteptăm să luăm niște amarate de măști de la chinezi, de fapt niste chinezării.

      are cinea incredere in ce mai spun chinezii?

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    05 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9711
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
    Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb